ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Makarna & Pilav (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=690)
-   -   Özel Makarna Sosları (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=240523)

Prof. Dr. Sinsi 07-16-2012 09:59 PM

Özel Makarna Sosları
 
Tariflere geçmeden önce makarna pişirirken dikkat edilmesi gereken bir iki ayrıntıdan da bahsetmek gerek. Her zaman büyük bir tencere kullanın. 225 gr. makarnaya 2,25 lt. su kullanın. Suya, bir yemek kaşığı tuz ekleyin. Makarnayı eklemeden önce suyun yeterince kaynadığından emin olun. Makarna tanelerinin birbirinden ayrılması için sadece 1 kez karıştırın. Eğer spaghetti gibi uzun bir makarna pişiriyorsanız, tamamının suyun içerisine girmesini sağlayacak şekilde dibe doğru batırın.


Mutfak saatinizi kurun. Makarnanın ideal pişirme süresi 10-12 dakikadır. Ancak bu süre makarnanın şekline ve kalitesine göre değişir. En geçerli yol, tadına bakmaktır. Bu nedenle pişirme sırasında 8., 9. ve 10. dakikada makarnanın tadına bakın. Bu, özellikle yeni marka bir makarnayı denerken gerekmektedir. Soslu bir makarna yapacaksanız, kaynama süresini 1 dakika kısaltıp onu pişirme süresine ekleyebilirsiniz.


Lavabonun içinde süzgeciniz hazır olsun. Süzgecin etrafından sıcak su akıtmaya başlayın ki, süzgeç sıcak makarnaya hazır olacak derecede ısınsın. Süzgecin nemli kalması makarnanın kurumasını engelleyecektir.

ZEYTİNYAĞ VE SARMISAKLI SPAGETTİ

Malzemeler:

1’er adet kırmızı ve yeşil sivri biber

4 - 6 diş sarmısak

1 demet maydanoz

400 gr. spaghetti

100 ml. zeytinyağı

60 gr. parmesan

tuz


Hazırlanışı:

Biberleri uzunlamasına ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartın. Küçük küp doğrayın.

Sarmısakları hafif tuz ilavesiyle dövün.

Maydanoz yapraklarını yıkayıp ince kıyın.

Makarnayı pakette önerilen şekilde haşlayın.

Küp doğradığınız biberleri ve dövdüğünüz sarmısakları kızgın yağda kavurun. İsterseniz biraz tuz serpip ateşten alın.

Parmesan peynirinin yarısını ince, yarısını iri rendeleyin.

Makarnanın 100 ml. haşlama suyundan ayırıp makarnayı süzün.

Önceden ısıtılmış büyük bir kasede makarna, ayırdığınız haşlama suyu, biberli yağ, maydanoz ve ince rendelenmiş peyniri karıştırın.

Makarnanın üstüne iri rendelenmiş parmesan peynirini serpip servis yapın.



KREMA SOSLU MAKARNA

Malzemeler:

1 demet yeşil soğan

30 gr. tereyağı

20 gr. toz şeker

500 ml. domates püresi

150 ml. sebze suyu

400 gr. makarna

150 gr. domates

150 ml. krema

25 gr. ince halka doğranmış frenk soğanı

40 gr. parmesan peyniri rendesi

tuz

pul biber


Hazırlanışı:

Yeşil soğanları temizleyin. Beyaz ve açık yeşil kısımlarını çok küçük küp doğrayın. Tereyağında şeffaf oluncaya kadar kavurduktan sonra üzerine şeker serpin. Açık kahverengi oluncaya kadar karıştırarak karamelize edin. Domates püresini ve sebze suyunu ekleyin, üstü açık 10 dakika kaynatın.

Makarnayı pakette önerilen şekilde haşlayın. Domatesi 30 saniye kaynar suda bekletin. Soğuk sudan geçirip kabuğunu soyun. Dörde bölerek, çekirdeklerini çıkartın ve küp doğrayın. Sosa kremayı ekleyin. Tuz, pul biber ile tatlandırın. Küp domatesleri ekleyin.

Makarnayı süzdükten sonra sos ile karıştırın. Üstüne frenk soğanını ve parmesan rendesi serpip servis yapın.


SEBZELİ MAKARNA

Malzemeler:

150 gr. havuç

150 gr. pırasa

150 gr. sap kereviz

200 gr. soğan

1-2 yeşil sivri biber

2 diş sarmısak

60 ml. zeytinyağı

15 gr. salça

100 ml. sebze suyu

400 gr. makarna

15 gr. şeker

tuz

karabiber


Hazırlanışı:

Havuç, pırasa, kereviz ve soğanı temizleyip küçük küp doğrayın.

Havuç ve pırasayı kaynar tuzlu suda 1 dakika haşlayın. Soğuk sudan geçirip süzülmeye bırakın.

Sivribiberleri uzunlamasına ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkartın.

Tavaya zeytinyağını koyun. Temizlenmiş ikiye kesilmiş biberleri ve sarmısakları küp doğrayıp zeytinyağında kavurun.

Tavaya havuç, kerevizler, pırasa, soğan ve salçayı ekleyip kısa bir süre daha kavurun. Sebze suyunu ilave ettikten sonra tencerenin üstü açık olarak 10 dakika kaynatın.

Makarnayı pakette önerilen şekilde haşlayın. Sosu tuz, karabiber ve şeker ile tatlandırın. Makarnayı süzüp sosla karıştırdıktan sonra servis yapın.



SOMONLU KELEBEK MAKARNA

Malzemeler:

100 gr. arpacık soğanı

2 diş sarmısak

40 gr. top karabiber

100 gr. füme somon (dilimlenmiş)

30 ml. Zeytinyağı

100 ml. votka

250 ml. krema

1 paket kelebek makarna

20 gr. tereyağı

40 gr. krem peynir

1/2 demet dereotu

tuz

karabiber


Hazırlanışı:

Soğanları küp, sarmısakları ince doğrayın.

Top biberleri havanda irice dövün. Somonu ince şerit doğrayın.

Yağı bir tavada kızdırın. Sarmısak ve soğanı orta ateşte renkleri değişmeyecek şekilde 3 dakika kavurun.

80 ml. votkayı tavaya ekleyin ve yarısı kalıncaya kadar kaynatın. Kremayı ekleyip 6 dakika daha kaynatın. Tuz serpin.

Makarnayı haşlayıp süzülmeye bırakın. 50 ml. haşlama suyundan saklayın.

Bir tavaya tereyağı, makarna, makarnanın haşlama suyunu koyun. Tereyağı eriyinceye kadar karıştırın.

Somon, kremalı sos, biber taneleri ve kalan votkayı makarnaya ekleyin. Makarnayı yanında krem peynir ve dereotuyla servis yapın.

Aynı tarifi isterseniz palamut füme ya da haşlanmış karidesle de yapmanız mümkün. Votkayı isterseniz kullanmayabilirsiniz.


MAKARNA OKULU








MAKARNA ÇEŞİTLERİ

Lazanya: Kare veya dikdörtgen tabaka şeklinde aralarına malzeme konularak pişirilen makarnadır.

Penne: Domates, et veya sebze sosuna uygundur.

Farfalle: Krema bazlı soslar için uygundur.

Fusuli: Et ve domates sosları için uygundur.

Spaghetti: Gerçekte Napoliten, özünde İtalyan makarnasıdır; her sosa uyum sağlar.

Linguini: Deniz mahsullü soslara çok yakışır ve spaghetti gibi her sosa uyum sağlar.

Tagliatelle: Et soslarıyla uygundur. Sosta kullanılan iri malzemeleri tutar.

Macaroni: Makarna salatası ve fırınlanmış makarna için uygundur.

Conchiglie (küçük kabuklar): Makarna salatalarında veya tavuk çorbasında kullanılabilir.

Conchiglie (büyük kabuklar): Et soslarıyla uygundur.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.