![]() |
Akci?er Kanserine Beslenmenin Etkisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Akci?er Kanserine Beslenmenin EtkisiA vitaminin akci?er kanseri geli?imini önleyici etkisi oldu?u dü?ünülmektedir ![]() ![]() ![]() C vitamininin de olumlu etkisi oldu?u dü?ünülmektedir ![]() ![]() Kanserin olu?umunda beslenme aly?kanlyklarynyn etkisinin % 30 ile 70 arasynda de?i?mekte oldu?u bilinmektedir ![]() ![]() Diyetle alynan posa miktarynyn yetersiz olmasy kolon kanseri ba?ta olmak üzere pek çok kanser türünün olu?umunda önemli bir etkendir ![]() ![]() Günlük beslenmemizde diyetimizle aldy?ymyz katky maddelerinin miktarlary ve türleri kanserin olu?umunda önemli bir etkendir ![]() ![]() Özellikle bulgur, mysyr, yer fysty?y ve di?er ya?ly tohumlarda üreyen küfler ve onlaryn toksinleri kansere neden olabilmektedir ![]() ![]() ![]() Kyzartma, kavurma, tütsüleme gibi bazy pi?irme yöntemleri kanser olu?umuna neden olabilmektedir ![]() ![]() ![]() Tüm bu bilgiler y?y?ynda kanser riskini azaltmak için beslenmemizde dikkat etmemiz gereken noktalary ?u ?ekilde özetleyebiliriz: * Ydeal vücut a?yrly?ynyzy koruyunuz * Diyetinizle aldy?ynyz hayvansal kaynakly ya?y ve proteini azaltynyz ![]() * hazyrlarken ya?syz sy?yr,dana ve kuzu etini tercih edin ve görünür ya?y temizleyin; tavuk ve hindiyi derisiz tüketin; az ya?ly et ürünlerini kullanyn; balyk ve kabuklu deniz ürünlerini daha syk tüketiniz ![]() * Yiyeceklerinizi hazyrlarken kyzartma, kavurma veya tütsüleme yerine yzgara,fyrynda pi?irme veya ha?lama gibi yöntemleri kullanynyz ![]() * Günde 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketiniz ![]() ![]() * Kuru baklagilleri ve ya?ly tohumlary daha syk tüketiniz ![]() * Yemekleriniz hazyrlarken sarymsak, so?an, arpacyk so?any,nane,maydanoz gibi besinleri eklemeyi ihmal etmeyin ![]() Kanser olu?umunu destekleyen besinler * ?i?manlyk ve yüksek kalorili diyet * Küflü besinler * Çoklu doymamy? syvy ya?lar ( ayçiçek, mysyrözü, soya, pamuk ya?lary vb ![]() * Y?lem görmü?, dumanlanmy? etler * Nitrit katylmy? besinler (sosis, salam) * Kavrulmu?, yanmy? besinler (etler) * Sirke, tur?u, soya sosu gibi fermente besinler ![]() * Salamura ve tuzlanmy? besinler * A?yr metaller (kur?un, cyva vb ![]() * Beyaz un ve rafine ?eker Hastalyklar ve tedaviler sitesinin akci?er kanseri ve beslenme sayfasyndan alynmy?tyr ![]() |
![]() |
![]() |
|