ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Akci?er Kanserine Beslenmenin Etkisi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=234535)

Prof. Dr. Sinsi 07-14-2012 12:28 PM

Akci?er Kanserine Beslenmenin Etkisi
 
A vitaminin akci?er kanseri geli?imini önleyici etkisi oldu?u dü?ünülmektedir. Bu vitamini bol miktarda alanlarda akci?er kanseri geli?me riskinin %50 azaldy?y bildirilmektedir. Sigara içen insanlarda A vitamini düzeyi azalmaktadyr, onun için sigara içenlerin daha fazla Avitamini almalary gerekmektedir.


C vitamininin de olumlu etkisi oldu?u dü?ünülmektedir. E vitaminiyle ilgili yeterli çaly?ma yoktur.


Kanserin olu?umunda beslenme aly?kanlyklarynyn etkisinin % 30 ile 70 arasynda de?i?mekte oldu?u bilinmektedir. Beslenmeye ba?ly hangi aly?kanlyklaryn kanserin olu?umunda destekledi?ini bilirsek ve besin seçimlerimizi bu do?rultuda yaparsak kanser riskini önleyebiliriz. Y?te dikkat edilmesi gereken noktalar:


Diyetle alynan posa miktarynyn yetersiz olmasy kolon kanseri ba?ta olmak üzere pek çok kanser türünün olu?umunda önemli bir etkendir. Bu sebeple diyet posasynyn kayna?y olan sebze ve meyvelerin, kuru baklagillerin, kepekli tahyl ürünlerinin bol miktarda tüketilmesi önemlidir.


Günlük beslenmemizde diyetimizle aldy?ymyz katky maddelerinin miktarlary ve türleri kanserin olu?umunda önemli bir etkendir. Etlerin korunmasynda kullanylan nitrit ve nitrat tuzlary, do?al veya sentetik antioksidantlar, renk vericiler, zayyflama ve diabet diyetlerinde kullanylan yapay tatlandyrycylar, dikkatli kullanylmasy gereken katky maddeleridir.


Özellikle bulgur, mysyr, yer fysty?y ve di?er ya?ly tohumlarda üreyen küfler ve onlaryn toksinleri kansere neden olabilmektedir. Bu besinlerin üretiminde neme ve sycakly?a dikkat edilmelidir. Tahyllaryn yykanmasy, havalandyrylmasy, güne?letilmesi bir dereceye kadar toksini azaltmaktadyr.


Kyzartma, kavurma, tütsüleme gibi bazy pi?irme yöntemleri kanser olu?umuna neden olabilmektedir. Özellikle protein içeri?i yüksek besinlerin kyzartylmasy veya tütsülenmesi kanserin öncüsü olan kimyasal bile?iklerin olu?umuna neden olur. Bu sebeple yiyeceklerimizi hazyrlarken en sa?lykly pi?irme yöntemleri olan ha?lama, fyrynda pi?irme veya yzgara tercih edilmelidir.


Tüm bu bilgiler y?y?ynda kanser riskini azaltmak için beslenmemizde dikkat etmemiz gereken noktalary ?u ?ekilde özetleyebiliriz:


* Ydeal vücut a?yrly?ynyzy koruyunuz

* Diyetinizle aldy?ynyz hayvansal kaynakly ya?y ve proteini azaltynyz.Et yemeklerini

* hazyrlarken ya?syz sy?yr,dana ve kuzu etini tercih edin ve görünür ya?y temizleyin; tavuk ve hindiyi derisiz tüketin; az ya?ly et ürünlerini kullanyn; balyk ve kabuklu deniz ürünlerini daha syk tüketiniz.

* Yiyeceklerinizi hazyrlarken kyzartma, kavurma veya tütsüleme yerine yzgara,fyrynda pi?irme veya ha?lama gibi yöntemleri kullanynyz.

* Günde 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketiniz.Antioksidan vitamin ve minerallerin kayna?y olan yspanak, karnabahar, lahana, brocolli, brüksel lahanasy, havuç, domates, kyrmyzy-ye?il biber ve turunçgilleri bol miktarda tüketiniz.

* Kuru baklagilleri ve ya?ly tohumlary daha syk tüketiniz.

* Yemekleriniz hazyrlarken sarymsak, so?an, arpacyk so?any,nane,maydanoz gibi besinleri eklemeyi ihmal etmeyin.


Kanser olu?umunu destekleyen besinler


* ?i?manlyk ve yüksek kalorili diyet

* Küflü besinler

* Çoklu doymamy? syvy ya?lar ( ayçiçek, mysyrözü, soya, pamuk ya?lary vb.)

* Y?lem görmü?, dumanlanmy? etler

* Nitrit katylmy? besinler (sosis, salam)

* Kavrulmu?, yanmy? besinler (etler)

* Sirke, tur?u, soya sosu gibi fermente besinler.

* Salamura ve tuzlanmy? besinler

* A?yr metaller (kur?un, cyva vb.)

* Beyaz un ve rafine ?eker

Hastalyklar ve tedaviler sitesinin akci?er kanseri ve beslenme sayfasyndan alynmy?tyr.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.