![]() |
Proteinler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ProteinlerProteinler Hücrelerin yapy ta?laryny olu?turan proteinler, sindirim enzimleri tarafyndan parçalanarak, daha basit yapydaki amino asitlere ayrylyrlar ![]() Amino asitlerin bile?iminde; C (karbon), H (Hidrojen), O (Oksijen), N (Azot) ve bunlara ek olarak da S (kükürt) bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Hücreler bir yandan yykylyr, di?er yandan yenilenir ![]() ![]() ![]() ![]() Protein kaynaklary, hayvansal ve bitkisel olarak ikiye ayrylyr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Proteinler ne i?e yarar? · Hücreleri onaryr ve yeniler ![]() · Enfeksiyonlarla sava?an antikorlary üretir ![]() · Hücre içi ve hücre dy?y syvylaryn ozmotik dengede tutulmasyny sa?lar ![]() · Beden fonksiyonlaryyla birlikte, sinir ve kas çaly?malaryny koordine eden hormonlar ve enzimler için gereklidir ![]() Vücudun ne kadar proteine ihtiyacy var? Günlük enerjinin yüzde 10-15’i proteinden kar?ylanmalydyr ![]() ![]() ![]() Enerji sa?lamak için fazladan alynan protein, ya?a dönü?erek depolanyr ![]() ![]() Protein kaynaklary nelerdir? Hayvansal kaynaklary; yumurta, et, tavuk, balyk, süt ve peynirdir ![]() ![]() Bitkisel protein kaynaklary; mercimek, kuru fasulye, nohut gibi kurubaklagiller, fyndyk, tahyllar, bulgur, tam bu?day ekme?idir ![]() ![]() Kaynak |
![]() |
![]() |
|