07-14-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Evlendikten Sonra Keşke Dememek İçin
Evlendikten Sonra Keşke Dememek İçin
Evlilik öncesinde, alınması gereken bütün tedbirlerimizi aldık Duygularımızı kontrol altında tutarak mantığımızla hareket ettik Eşimiz olacak insanla, her şeyi açık seçik konuşarak ortak noktalarda mutabakata vardık “Sebep-sonuç” ilişkilerine bakarak, sentezlerimizi ortaya koyduk
Tüm çaba ve tedbirlerimize rağmen, arzuladığımız evlilik gerçekleşmedi Eşimizle paylaştığımız hayat, bize zindan olmaya başladı Bu durumda ne yapacağız?

Böyle bir durumu kimse istemez, fakat hayatta her şey olabilir Böyle bir durumun gerçekleştiğini varsayacak olursak, burada en büyük teselli, önceden alınmış tedbirler olacaktır “Keşke şöyle yapsaydım ” deme suçluluğumuz olmayacaktır
Böyle bir durumda kişinin kendini teselli edecek nedenleri olacaktır “Ben elimden geleni yaptım ” diyebilme haklılığını kendinde bulacaktır
Bu noktadan sonra yapılacak bir şey yoktur Sonuçları tayin eden, her şeye gücü yeten Allah’ü Teala’dır “Kader” denilen olgu insanlar içindir Başa gelen çekilir veya onun tedbiri varsa o da yapılır Bazı evlilikler “insanın bahtı ile” ilgilidir Belki de, başka bir kötü olay için uyarıdır
Biz, elimizden gelen bütün tedbirleri almakla mükellefiz Hakkımızda hangi olay hayırlı ise, Allah-ü Teala onu bize nasip eder
Tedbir Alacağım Diye…
“Tedbir alacağım” diye her şeyin en ince detayını araştırıp, işi sulandırmak da doğru bir davranış biçimi değildir Bir atasözünde dile getirildiği gibi: “Çok tedbirli olanlar, pek az şey yaparlar ” Bu söz bu durumu teyit ediyor
Çok titiz, çok tedbirli olma hali de insanı çıkmaza sürükler Her şeyde “dengeli olmak ve orta yolu bulmak” esastır
Bu kişiliğe sahip insanların, ruhsal yönden davranış bozukluğu içinde olduğu söylenebilir Bu kimselerin ruh dünyalarını incelediğimizde, “vesveseli ve evhamlı insanlar” olduklarını görürüz Bu tip insanlar, normal ve doğru olan davranışlara bile evham ve şüphe ile bakarlar
Her evlilikte, “olumlu ve olumsuz yönler” mutlaka olacaktır Önemli olan, iyi ile kötü arasındaki “orta yolu” bulabilmektir Her şeyi ile mükemmel bir insan olmadığı gibi, her şeyi ile mükemmel bir evlilik de olmaz
Eş Seçiminde Kişilik Tahlilleri
Her rüzgârda otlar gibi eğilip bükülürsen, dağ kadar bile olsan, bir ota değmezsin
Hz Mevlâna
Eş seçiminde kadın ve erkeğin “kişiliğini” tanımak zor olsa da, insanın genel “karakteristik yapısı” göz önünde bulundurulduğunda aşağı yukarı bir kanıya varılabilir Biz de bunu yapmaya çalışacağız Evlenecek kişi acaba nasıl bir karaktere sahip, huyu suyu nasıl, güvenilir bir insan mı, ruh dünyasında neler var? Kötü alışkanlıkları var mı, görünümünün altında hangi kişilik gizli gibi sorular, aklımıza hep takılır
Aslında bu soruların kapsadığı alan, “psikoloji” ilminin konusu Bizim araştırmamız pratiğe dayalı sosyolojik alanı kapsadığından, meselenin ilmî boyutuna girmeyeceğiz Çevremizde, işyerimizde, sokakta, okulda ve yakınımızda yaşayan insanların hayatlarından yola çıkarak genele yönelik “kişilik tahlilleri” yapmaya çalışacağız
Kişilik tahlillerine geçmeden önce bir tespitimi sizlerle paylaşmak istiyorum 30 seneden beri çeşitli alanlarda görev yaptım Bunun 17 senesi yöneticilikle geçti Her çeşit insanla muhatap oldum 15 sene öncesinde insanlar üzerinde gene! bir kanaatim vardı Bir insanı iik gördüğümde, dış görünüşüne bakarak onun kişiliği hakkında, olumlu veya olumsuz bir tahminde bulunabiliyor, şahısla ilgili tahminimi % 75 tutturabiliyordum Yanılma payım çok az oluyordu
|
|
|