Pırasa Köftesi - İstanbul |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Pırasa Köftesi - İstanbulPırasa Köftesi - İstanbul Malzemeler: 250 gram yağsız dana eti 2 kilo pırasa Islatılmış 1 dilim ekmek içi 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 2 su bardağı un 1 adet yumurta Sıvı yağ Yapılışı: Pırasalar dış yüzeyindeki kalın kabuklarından soyulur beyaz olan baş kısımlarından kesilir ve bol su ile yıkanır Temizlenen pırasalar 1’er santim genişliğinde yuvarlak dilimler halinde doğranır Orta ocak ateşinde düdüklü tencereye 1 litre su koyarak dilimlenmiş pırasalar konur ve buharı çıktıktan sonra 15-20 dakika daha pişirilir Pırasalar yumuşadıktan sonra süzgeçte süzülmeye ve soğumaya bırakılır Plastik bir kaba 250 gram dana kıyma, 1 dilim ıslatılmış ekmek içi (beyaz ekmek tercih sebebidir), 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber ve avucumuzda iyice sıkıp suyunu süzdüğümüz pırasalar da eklenerek iyice yoğrulur Yoğrulma süreci ortalama 3 dakikanızı alır Bir kaba 2 bardak un koyulur diğer bir kaba da 1 yumurta, 1 yemek kaşığı su konularak çırpılır Harcımızdan avuç içi büyüklüğünde parçalar koparılarak yassı ancak tombul köfteler haline getirilir Hazırlanan köfteler un kabında una bolca bulandırılır Derin bir tavada 3 bardak sıvı yağ konarak yüksek ocak ateşte kızdırılır (fritöz de kullanabilirsiniz) Una bulanan pırasa köftesi son olarak yumurtaya bulandırılıp kızmış olan yağın içine atılır Ortalama 3-4 dakika kızarana kadar pişirilip servis tabağına alınabilir Pırasa köftesinin yapılış süreci 15 dakikadır 4-6 kişilik servis edilebilir |
|
|
|