Bamya Nasıl Dondurulur |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bamya Nasıl DondurulurBamya - Bamya Dondurma - Bamya Nasıl Dondurulur anlatımı - Bamya Dondurma Yöntemi 2 BAMYA DONDURMA2 1 Hammaddeyi İşletmeye AlmaBamyalar dondurmaya son derece elverişli sebzelerdir Dondurulacak bamyalar,tohumları henüz gelişmeden hasat edilmelidirler Hasat edilen bamyalar fazla zamankaybetmeden işletmeye getirilmelidir İşletmenin belirlediği ölçütlere uygun olan hammadde hemen işlenecekse ön işlemler hattına, hattın dolu olması durumunda ise 0˚C’de kısa süre bekletilmelidir Bekletmede ürünler kızışmaması için ağır kütleler halinde üst üstekonmamalıdır Ülkemizde genel olarak 2 tip bamya işlenir; tombul ve sivri bamya Bamyalargenellikle işletmelere uç kısımları-başları konik kesilmiş olarak alınır Bamya sapları elle yada bu iş için tasarlanmış makinelerle alınır ![]() 2 2 Bamyaya Uygulanan Ön İşlemlerBamyalar öncelikle büyüklüğüne göre sınıflandırılır Genel olarak 6 cm’ye kadarolanlar 1 kalite olarak işlenir 6 cm’den uzun olanlar ise 2 kalite ürün olarak işlenir![]() Ön ayıklama işleminden geçirilerek çürük, böcek yeniği olan taneler, yabancı madde, parçalanmış çiçek, ve kart tanelerden ayrılmalıdır ![]() Yıkanarak kaba kirlerinden uzaklaştırılır Yıkanan bamyalar ya buharla ya da su ilehaşlanır 91-93˚C’de 2-3 dakika haşlama, enzim faaliyetlerini engellemek için yeterlidir Suile haşlamada su içine % 1 5-2 sitrik asit ve % 0 5 CAA (Askorbik Asit-C Vitamini)eklenebilir Haşlanmış bamyalar su ile hızla soğutulur Sarsaktan veya çarklı bir su süzdürmedüzeneğinden geçirilerek su hızla süzülürken ikinci bir ayıklama işleminden geçirilir Islaktanelerde lekeli kararmış ve kart çiçekler daha iyi ayrılır IQF’e Alma Ön işlemleri tamamlanan bamyalar akışkan yatak dondurucularda IQF yöntemine göre dondurulur Ürün merkez sıcaklığı -18˚C ve daha soğuk olacak şekilde hızla donan bamyalarson ayıklama işleminden geçirilerek kaliteyi bozacak çiçekler ayıklanır ![]() 2 4 AmbalajlamaDondurulmuş bamyalar mamul ya da yarı mamul olarak ambalajlanabilir Uygunambalaj materyaline dolumu yapılan ürünler tartılır, kapatılır, kodlanır ve etiketlenir Metaldetektörden geçirilen ürünler paletlere dizilerek depoya sevk edilir ![]() 2 5 DepolamaIsı derecesi -20/-22˚C olan depolara getirilen ambalajlanmış ürünler uygun şekilde yerleştirilir Sevkıyata kadar işletmenin belirlediği sürelerde deponun fiziksel şartları ve ısıderecesi kontrol edilmelidir Karlanan soğutucu evaporatörler belirlenen süre ve şekildetemizlenerek ürünün kalitesi korunmalıdır Satış için sevk edilecek ürünlerde mutlaka FİFO![]() kuralı uygulanmalıdır Depoya ürün giriş ve çıkış işlemleri kayıt altına alınır |
|
|
|