![]() |
Ekmekler Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ekmekler Hakkındayöresel ekmekler - Türk mutfağında ekmeğin önemi - ekmek çeşitleri - hamur işleriTürk yemek kültüründe et ve hamur işleri iki önemli temel kaynaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önemi * İki kutsal maddeden birisi ekmek, diğeri sudur ![]() ![]() ![]() * Enerji kaynağıdır ![]() ![]() * Ekmek parası kazanmak deyimi, bir insanın işini ifade eder ![]() ![]() Bu nedenle insan yaşamında son derecede önemli ve gerekli olan meslek ile özdeşmiş, geniş bir içeriğe sahiptir ![]() Karın doyurmak deyimi de ekmeği içerir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekmek olmazsa Türk’ün karnı doymaz ![]() Bu yazımızda, etleri bir kenara bırakarak, ekmek ya da hamur işleri üzerinde duracağız ![]() Ekmek Çeşitleri Ekmek genellikle tahıl unlarına su, tuz, maya eklenerek hazırlanan kütlenin, yoğrularak uygun bir biçimde fermente edildikten sonra pişirilmesiyle elde edilen bir üründür ![]() Ekmek, Türk kültüründe yiyeceklerin başında gelen bir beslenme maddesidir ![]() ![]() ![]() Kullanılan unun cinsi, randımanı, mayalı olup olmaması, içine yağ, yumurta, et, peynir, çeşitli sebze ve otlar katılıp katılmaması, ekmeklerin bileşim bakımından gruplandırılmasında göz önüne alınır ![]() Ekmek, gerek tarihsel olarak, gerekse günümüzde ya somun, ya bazlama ya da yufka biçiminde yapılır ![]() ![]() Bazlama, küskeç, sinçü ve pide, tarihsel olarak yapılagelmiş başlıca ekmek çeşitleridirler (Ögel:37) ![]() ![]() Ak ekmek- İyi elenmiş, buğday unundan yapılan has ekmek idiler ![]() ![]() ![]() ![]() Kara ekmek- Arpa ve darı unundan yapıldığı için bazı ekmekler, gerçekten de karadır ![]() ![]() Bazı ekmek çeşitleri de etli pide biçiminde hazırlanır ![]() Darı ekmeği- Moğolistan ve Altay’ların kuzeyinde yenilen bir ekmek çeşidi idi ![]() ![]() Yufka- Daha çok Yörüklerin, Türkmenlerin ekmeğidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazlama- ise, saç üzerinde ve genellikle mayalı olarak pişirilir ![]() Somun- ekmeği de mayalı olarak yapılan ev ekmeğidir ![]() Diğer ekmek türleri, saç ekmeği, iki saç arası ekmeği, mayalı, tepsi ekmeği (tava ekmeği, yağlı ekmek) ebelemedir ![]() Pek çok da çörek türleri var ![]() ![]() ![]() Sadece çocuklar için küçük boyda ekmekler de yapılır ![]() ![]() Ayrıca, artık, bayatlamış ekmekleri değerlendirmek için yapılan Tirit ve Ekmek dolması da ekmek yemekleri arasında yer alır ![]() Pide- de bir yassı ekmek türüdür ki hamuru ekmeklere göre daha yumuşak yoğrulur, üzerine ya da içine peynir, kıyma, yumurta, sucuk, pastırma, ıspanak gibi besinler konur ![]() ![]() Ekmek Pişirme Türk ekmeklerinin türlü pişirme yöntemleri vardır ![]() Fırın ekmeği, tandır ekmeği, külde pişen ekmekler, korda pişen ekmekler, sacda pişen ekmekler (Gömeç) gibi ![]() ![]() ![]() * Çorum (Pıt-pıt) * Artvin (Kakala) * Kastamonu (Göbüt) * Kars (Kalın) * Konya (Gömeç) Prof ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|