Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ekmekler, hakkında

Ekmekler Hakkında

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ekmekler Hakkında



yöresel ekmekler - Türk mutfağında ekmeğin önemi - ekmek çeşitleri - hamur işleriTürk yemek kültüründe et ve hamur işleri iki önemli temel kaynaktır İkisinin birlikteliği bir sentez meydana getirmiştir Bu sentezde tarım ve hayvancılık rol oynamıştır Gerçekten Türk kültürü, Orta Asya’da ve sonradan Anadolu’ya geldikten sonra tarım ve hayvancılık gibi bir ekonomik yapıyı uzun yıllar sürdürmüştür Kuşkusuz bu yapı, yiyecek kültürüne de yansıyarak kendini “Kebap” denen bir yiyecek türü ile göstermiştir Kebap, hamur işi (pide) ile et karışımı (Hayvancılık) biçiminde ortaya çıkan, yıllarca popülerliğini sürdüren ve sürdürecek olan bir yemek türüdür Kent kültüründe kebapçı dükkânlarının sayısının fazlalığı ve en lüks semtlerde bile açılan yeni kebapçı dükkânları, milli kültürümüzün bir belirtisi olarak yaşamaktadır Bu durum sadece büyük kentlerimiz için söz konusu değildir Taşradaki, kentlerimizde ve kırsal kesimde de et ve ekmek ayrılmaz bir ikilidir

Önemi


* İki kutsal maddeden birisi ekmek, diğeri sudur Gerçekten ekmeğin dinsel anlamı, onun kutsallığını gerektirmiştir Ekmek bir nimet olmuş, bu nedenle en ufak bir parçası bile değerli sayılmıştır

* Enerji kaynağıdır İnsan vücudunda enerji husule getiren gıda maddelerinin en ucuzudur

* Ekmek parası kazanmak deyimi, bir insanın işini ifade eder Yani mesleği olan bir kimse ekmek parası kazanıyor demektir


Bu nedenle insan yaşamında son derecede önemli ve gerekli olan meslek ile özdeşmiş, geniş bir içeriğe sahiptir


Karın doyurmak deyimi de ekmeği içerir Bir insanın karnının doymasında daha çok ekmek akla gelir Bu nedenle açlık giderilmesinde en gerekli madde sayılır Kuru bir ekmek bile yeterli görülür Bu nedenle, “Oğlan olsun deli olsun, ekmek olsun kuru olsun” deyimi boşuna söylenmemiştir


Ekmek olmazsa Türk’ün karnı doymaz


Bu yazımızda, etleri bir kenara bırakarak, ekmek ya da hamur işleri üzerinde duracağız

Ekmek Çeşitleri


Ekmek genellikle tahıl unlarına su, tuz, maya eklenerek hazırlanan kütlenin, yoğrularak uygun bir biçimde fermente edildikten sonra pişirilmesiyle elde edilen bir üründür


Ekmek, Türk kültüründe yiyeceklerin başında gelen bir beslenme maddesidir Bu nedenle de son derecede çeşitlilik gösterir Öyle ki, pişiriliş biçimlerine göre farklı isimler almakta, farklı şekillerde ve farklı lezzette olmaktadır


Kullanılan unun cinsi, randımanı, mayalı olup olmaması, içine yağ, yumurta, et, peynir, çeşitli sebze ve otlar katılıp katılmaması, ekmeklerin bileşim bakımından gruplandırılmasında göz önüne alınır


Ekmek, gerek tarihsel olarak, gerekse günümüzde ya somun, ya bazlama ya da yufka biçiminde yapılır Her üçü de bugün yaygındır


Bazlama, küskeç, sinçü ve pide, tarihsel olarak yapılagelmiş başlıca ekmek çeşitleridirler (Ögel:37) Buğday, çavdar ve mısır unları, ekmek yapımında kullanılır


Ak ekmek- İyi elenmiş, buğday unundan yapılan has ekmek idiler Harezmşahlar çağında bu tipteki beyaz ekmeklere ak ötmek adı verilirdi Moğollar, bu çeşit ekmeği Türklerden öğrenmişlerdi Bazı Türk kavimler, ekmeği süt katmak yoluyla beyazlaştırırlardı


Kara ekmek- Arpa ve darı unundan yapıldığı için bazı ekmekler, gerçekten de karadır Bu nedenle bunlara kara ekmek denmiştir


Bazı ekmek çeşitleri de etli pide biçiminde hazırlanır


Darı ekmeği- Moğolistan ve Altay’ların kuzeyinde yenilen bir ekmek çeşidi idi Yoksul halk darı ekmeği yerdi


Yufka- Daha çok Yörüklerin, Türkmenlerin ekmeğidir Saç üzerinde yapılan mayasız ekmektir 1300 yıl önce Türklerin bu ekmeği yediklerini Göktürk kitabelerinden anlıyoruz Yufka, parçalanarak yemekle birlikte yendiği gibi dürüm yapılarak da yenir İçine peynir ya da başka yiyecekler konarak tadına doyum olmayan biçimde Anadolu insanı tarafından tüketilir Yufka, dayanıklı oluşu ile de tercih edilir Yaz sıcağında ve ağır tarım işlerinin yapıldığı sırada yufka ekmeği, diğerlerine tercih edilir


Bazlama- ise, saç üzerinde ve genellikle mayalı olarak pişirilir


Somun- ekmeği de mayalı olarak yapılan ev ekmeğidir


Diğer ekmek türleri, saç ekmeği, iki saç arası ekmeği, mayalı, tepsi ekmeği (tava ekmeği, yağlı ekmek) ebelemedir


Pek çok da çörek türleri var Güllaylı çöreği, mısır çöreği, yazma çöreği, çoban çöreği, ağa çöreği, kete vs gibi


Sadece çocuklar için küçük boyda ekmekler de yapılır Afyonkarahisar’da yapılan Cücü, Ankara’da yapılan Külçe gibi


Ayrıca, artık, bayatlamış ekmekleri değerlendirmek için yapılan Tirit ve Ekmek dolması da ekmek yemekleri arasında yer alır


Pide- de bir yassı ekmek türüdür ki hamuru ekmeklere göre daha yumuşak yoğrulur, üzerine ya da içine peynir, kıyma, yumurta, sucuk, pastırma, ıspanak gibi besinler konur Bir parmak kadar hamurdan pişirilir

Ekmek Pişirme


Türk ekmeklerinin türlü pişirme yöntemleri vardır


Fırın ekmeği, tandır ekmeği, külde pişen ekmekler, korda pişen ekmekler, sacda pişen ekmekler (Gömeç) gibi Bugün ekmekler daha çok, fırın ve sacda pişirilmektedir Yöresel bazı isimlerden bir kaçı aşağıda belirtilmiştir


* Çorum (Pıt-pıt)

* Artvin (Kakala)

* Kastamonu (Göbüt)

* Kars (Kalın)

* Konya (Gömeç)



Prof Dr Mahmut Tezcan


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.