Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
baharatlari, kullaniriz, nerelerde

Baharatlari Nerelerde Kullaniriz

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Baharatlari Nerelerde Kullaniriz



Baharatlari nerelerde kullaniriz




Aci kirmizi toz biber

Aci ve tatli taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilir Sicak yöre yemeklerinin çogunda kullanilir


Adaçayi

Ege bölgesinde çayi yapilan aromali bir ottur Avrupa ülkelerinin mutfaklarinda kizarmis patateslerin, hamurlara koyulan yaglarin kokulandirilmasinda, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanilir


Anason

Anayurdu Misir olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yesilimsi, tatli ve baharli tohumudur Hamur islerinde, raki yapiminda, gevreklerde, çöreklerde kullanilir


Beyaz toz biber

Karabiberin dis kabugu alinmis ve ögütülmüs olanidir Karabiberden daha keskin kokuludur ama tadi karabibere göre daha hafiftir


Biberiye

Küçük, kalinca, ensiz, kokulu olan yapraklari av ve kümes hayvanlarinin etlerinden yapilan yemeklerde, et yemeklerinde, soslarda kullanilir Tazesinin kullanildigi her yerde kurutulmusu da kullanilir


Çöreotu

Pisirme islemi sirasinda çörek ve ekmeklerin üzerine serpistirilir Salatalarda da kullanmak mümkün


Defne

Çesitli balik, et, kümes ve av hayvanlarinin etlerinden yapilan yemeklerde, soslarda, bazi tursularda, konservelerde kullanilir


Dereotu

Maydanozdan sonra en çok kullanilan taze ot Sindirimi kolaylastirici bir bitkidir Birçok salata ve zeytinyagli yemekte kullanilir


Dolmalik fistik

Özellikle dolma içi malzemesidir Ama kavrularak salatalarda da kullanilabilir


Hardal

Tohumu un haline getirilir ve sirkeyel karistirilarak macun kivaminad bir karisim yapilir Izgara etlerin yaninda ve bazi soslarda kullanilir


Hashas tohumu

Hashas bitkisinin tohumudur Mavi, siyah ve beyaz renkte olur Ekmek, çörek, börek gibi firin ürünlerinden kullanilir Ayrica kavrularak salata, kanepe, meze ve sebze yemeklerine de katilir


Karabiber

Kuru ve siyah tanelerinin baharli, aci bir tadi vardir Hemen hemen her türlü yemekte tane veya toz halinde kullanmak mümkündür


Karanfil

Bu bitkinin koyu renkli, küçük çivi biçimindeki tomurcuklari kurutulur ve ögütülerek toz haline getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak kullanilir Kompostolarda, bazi tatlilarda, serbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soganla birlikte bazi yahnilerde kullanilir Elma ile müthis uyum saglar


Mis kokulu yemekler


Kekik

Et, izgara, sebze ve baliklarda kullanilir Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bolca yer alir


Kimyon

Genel olarak toz halinde kullanilmaktadir Türk mutfaginda köftelerde, bazi et yemeklerinde ve sucuk yapiminda kullanilir


Köri

Kimyon, biber, zerdeçal, kisnis, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve aci kirmizi biberden olusan bir baharat karisimidir Özellikle tavuk etine çok yakisir


Mercankösk

Kekige çok yakin bir ottur Salatalarda baska et ve sebze yemeklerinde de kullanilir Genellikle pismesine yakin yemge konu Sindirimi kolaylastirici bir etkisi oldugu için av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde vazgeçilmezdir


Muskat (küçük Hindistan cevizi)

Kullanilan kismi tohumudur Itirli bir tada ve kokuya sahip olan muskat çok sert oldugu için rendelenmis olarak da satilir Antiseptik, istah açici, mide ve kalbi kuvvetlendirici, safra taslarinin eritici özelligi vardir Buharda pisen et yemeklerine azicik katildiginda hos bir lezzet verir


Pembe biber

Özellikle soslarda, et ve balik yemeklerinde kullanilir


Rezene

Anason kokulu bir ot Yapraklari deteotuna benzeyen, kökü de sümbül soganini andiran bu bitkinin yemegi ve salatasi yapilir


Safran

Kullanildigi yemege sapsari bir renk verir Keskin ve hafif acimsi bir tadi vardir Bazi balik ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlilarda kullanilir Zeytinyaginda erimez Safrandan, zerde adi verilen bir tatli da yapilir


Sumak

Toz haline getirilerek kullanilmaktadir Eksimsi bir tadi vardir Kebaplara ve bazi salatalara eksilik vermek için kullanilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.