Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
servis, sofra, takımları

Sofra Servis Takımları

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sofra Servis Takımları





Sofra Servis Takımları


Tabaklar


Çorba Tabağı : 22-23 cm büyüklüğünde çukur tabak

Kuver Tabağı : Salonun dekoruna uygun genel görüntü için masanın üzerine önceden konan tabak

Yemek Tabağı : Normal düz tabak

Tatlı Tabağı : Yemek tabağından küçük düz tabaklardır Salata tabağı veya tatlı tabağı olarak kullanılır Ekmek Tabağı : 16-17 cm büyüklüğünde düz yuvarlak tabak

Et Suyu Fincanı: İki kulplu fincandır


Çatallar

Yemek Çatalı : Normal 4 taraklı çataldır 19-20 cm büyüklüğündedir

Balık Çatalı : Üç taraklı, yaklaşık 18-19 cm büyüklüğünde bir çataldır

Pasta Çatalı : Üç taraklıdır ve sol tarafındaki tarak daha kalındır Yaklaşık 15-16 cm büyüklüğündedir

Küçük Çatal : Normal yemek çatalının biraz küçüğüdür 4 taraklıdır Sofrada en çok kullanılan çatal cinsidir Yaklaşık 17-18 cm büyüklüğündedir

Meyve Çatalı : Üç taraklıdır ve meyveye kolayca batabilecek sivri uçları vardır Yaklaşık 17-18 cm büyüklüğündedir

İstiridye Çatalı : Üç taraklı ve yaklaşık 15 cm büyüklüğündedir Sol elde kullanılır, sağ elde ise soslu kısmı yemek için çay kaşığı kullanılır

Sosis Çatalı : İki ince uzun taraklı ve sivri uçlu bir çataldır

İstakoz Çatalı - Kabuklu Deniz Ürünleri Çatalı : Özellikle İstakoz ve Pağuryaların içindeki etleri çıkarmak için kullanılan bir çataldır İki küçük dişi vardır


Bıçaklar

Yemek Bıçağı : Normal yemek bıçağıdır, yaklaşık 21-22 cm büyüklüğündedir

Et Bıçağı : Normal yemek bıçağı ile aynı ancak, biraz daha ufak ve eti iyi kesmesi için ağzının bir kısmı yada tamamı tırtıklıdır

Balık Bıçağı : Yaklaşık 19-20 cm büyüklüğünde, keskin olmayan ve palet şeklinde bir bıçaktır

Meyve Bıçağı : Küçük bıçağın biraz daha küçüğüdür ve daha keskindir

Küçük Bıçak : Yemek bıçağının küçüğüdür, yaklaşık 19-20 cm büyüklüğündedir En çok kullanılan bıçaktır Salata, tatlı, meyve ve ordövr yerken kullanılır

Peynir Bıçağı : Palet biçimindedir, her yerde bulunmaz ve yerine küçük bıçak kullanılabilir

Tereyağı Bıçağı : İki şekilde tereyağı bıçağı vardır Biri palet şeklindedir, diğer, küçük bıçağın küçüğüdür

Havyar Bıçağı : İki çeşittir biri mala şeklinde diğeri ağzı sapına eşit bir bıçaktır Yaklaşık 17-18 cm büyüklüğündedir


Kaşıklar

Çorba Kaşığı : Yaklaşık 20 cm büyüklüğündedir

Tatlı Kaşığı : Çorba kaşığının biraz küçüğüdür, yaklaşık 17-18 cm dir

Et Suyu (Konsome) Kaşığı : Yuvarlak ağızlı kaşıktır

Buzlu Çay Kaşığı - Kokteyl Kaşığı - Frape Kaşığı : Uzun saplı çay kaşığı

Çay Kaşığı : Normal çay kaşığı, yaklaşık 13-14 cmdir

Yumurta Kaşığı : Çay kaşığı büyüklüğündedir

Kahve Kaşığı : Çay kaşığının biraz küçüğüdür

Dondurma Kaşığı : Çay kaşığı büyüklüğünde kürek biçimli ve düz ağızlı bir kaşıktır


Servis Takımları

Salata Servis Çatalı - Salata Servis Kaşığı : Yaklaşık 25 cm büyüklüğünde hafif çukur büyük çatal ve kaşık

Yemek Servis Çatalı - Yemek Servis Kaşığı : Yemek dağıtmakta kullanılan yaklaşık 23-24 cm büyüklüğünde çatal kaşık

Balık Servis Çatalı - Balık Servis Bıçağı : 4 taraklı, mala biçimli çatal ve geniş ağızlı palet biçimli bıçak Yaklaşık 24-25 cm büyüklüğündedirler

Ordövr Servis Çatalı - Ordövr Servis Kaşığı : Geniş ağızlı, hafif çukur ve 4 kısa dişli çatal ve düz iki yanı hafif köşeli kaşık

Et Kesme Çatalı - Et Kesme Bıçağı : Et kesmekte kullanılan sofra takımlarına uygun bıçak ve iki dişli çatal

Sebze Servis Kaşığı - Sebze Servis Çatalı : Hafif çukur, düz uçlu ve iki yan uçları hafif köşelidir Yaklaşık 23-24 cm büyüklüğündedir

Çorba Kepçesi : Çorba servisi için kullanılır

Piliç Kesme Makası : En çok aile sofralarında piliç kesmek için kullanılan makas

Kuşkonmaz Servis Paleti : Izgaralı mala biçimli palet

Tost Servis Çatalı : Üç taraklı büyük çataldır

Pavurya Pensi : İstakoz ve böcek için de kullanılır

Kabuklu Deniz Ürünleri Servis Çatalı ve Servis Bıçağı : Yaklaşık 28-29 cm büyüklüğünde 2 dişli çatal ve bıçak

Pasta Servis Pensi : Pastayı bozmadan kavrayabilecek geniş ağızlı pens

Ceviz Pensi : Peynir ile ceviz servis edildiğinde ceviz kırmaya yarayan pens

Şeker Pensi : Kesme şekeri tutmaya yarayan pens

Sos Kepçesi : Sos servis etmede kullanılır

Pudra Şekeri Servis Kaşığı : Altı süzgeç gibi delikli büyük kaşık

Ekmek Bıçağı : Ekmek kesmeye yarayan büyük bıçak

Pasta Bıçağı : Büyük palet biçimli bıçak

Pat Servis Paleti : Su böreği, lazanya, fırın makarna vs servis etmeye yarayan palet

Pasta Servis Paleti : Mala biçimli bir palettir ve bazı modellerinde bir tarafı biraz keskindir

Dondurma Bıçağı : Büyük palet tipli bıçak

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.