ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Sofra Servis Takımları (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=177670)

Prof. Dr. Sinsi 06-28-2012 12:41 AM

Sofra Servis Takımları
 


Sofra Servis Takımları


Tabaklar


Çorba Tabağı : 22-23 cm büyüklüğünde çukur tabak.

Kuver Tabağı : Salonun dekoruna uygun genel görüntü için masanın üzerine önceden konan tabak

Yemek Tabağı : Normal düz tabak.

Tatlı Tabağı : Yemek tabağından küçük düz tabaklardır. Salata tabağı veya tatlı tabağı olarak kullanılır. Ekmek Tabağı : 16-17 cm büyüklüğünde düz yuvarlak tabak

Et Suyu Fincanı: İki kulplu fincandır.


Çatallar

Yemek Çatalı : Normal 4 taraklı çataldır. 19-20 cm büyüklüğündedir.

Balık Çatalı : Üç taraklı, yaklaşık 18-19 cm büyüklüğünde bir çataldır.

Pasta Çatalı : Üç taraklıdır ve sol tarafındaki tarak daha kalındır. Yaklaşık 15-16 cm büyüklüğündedir.

Küçük Çatal : Normal yemek çatalının biraz küçüğüdür. 4 taraklıdır. Sofrada en çok kullanılan çatal cinsidir. Yaklaşık 17-18 cm büyüklüğündedir.

Meyve Çatalı : Üç taraklıdır ve meyveye kolayca batabilecek sivri uçları vardır. Yaklaşık 17-18 cm büyüklüğündedir.

İstiridye Çatalı : Üç taraklı ve yaklaşık 15 cm büyüklüğündedir. Sol elde kullanılır, sağ elde ise soslu kısmı yemek için çay kaşığı kullanılır.

Sosis Çatalı : İki ince uzun taraklı ve sivri uçlu bir çataldır.

İstakoz Çatalı - Kabuklu Deniz Ürünleri Çatalı : Özellikle İstakoz ve Pağuryaların içindeki etleri çıkarmak için kullanılan bir çataldır. İki küçük dişi vardır.


Bıçaklar

Yemek Bıçağı : Normal yemek bıçağıdır, yaklaşık 21-22 cm büyüklüğündedir.

Et Bıçağı : Normal yemek bıçağı ile aynı ancak, biraz daha ufak ve eti iyi kesmesi için ağzının bir kısmı yada tamamı tırtıklıdır.

Balık Bıçağı : Yaklaşık 19-20 cm büyüklüğünde, keskin olmayan ve palet şeklinde bir bıçaktır.

Meyve Bıçağı : Küçük bıçağın biraz daha küçüğüdür ve daha keskindir.

Küçük Bıçak : Yemek bıçağının küçüğüdür, yaklaşık 19-20 cm büyüklüğündedir. En çok kullanılan bıçaktır. Salata, tatlı, meyve ve ordövr yerken kullanılır.

Peynir Bıçağı : Palet biçimindedir, her yerde bulunmaz ve yerine küçük bıçak kullanılabilir.

Tereyağı Bıçağı : İki şekilde tereyağı bıçağı vardır. Biri palet şeklindedir, diğer, küçük bıçağın küçüğüdür.

Havyar Bıçağı : İki çeşittir. biri mala şeklinde diğeri ağzı sapına eşit bir bıçaktır. Yaklaşık 17-18 cm büyüklüğündedir.


Kaşıklar

Çorba Kaşığı : Yaklaşık 20 cm büyüklüğündedir.

Tatlı Kaşığı : Çorba kaşığının biraz küçüğüdür, yaklaşık 17-18 cm dir.

Et Suyu (Konsome) Kaşığı : Yuvarlak ağızlı kaşıktır.

Buzlu Çay Kaşığı - Kokteyl Kaşığı - Frape Kaşığı : Uzun saplı çay kaşığı.

Çay Kaşığı : Normal çay kaşığı, yaklaşık 13-14 cm.dir.

Yumurta Kaşığı : Çay kaşığı büyüklüğündedir.

Kahve Kaşığı : Çay kaşığının biraz küçüğüdür.

Dondurma Kaşığı : Çay kaşığı büyüklüğünde kürek biçimli ve düz ağızlı bir kaşıktır.


Servis Takımları

Salata Servis Çatalı - Salata Servis Kaşığı : Yaklaşık 25 cm büyüklüğünde hafif çukur büyük çatal ve kaşık.

Yemek Servis Çatalı - Yemek Servis Kaşığı : Yemek dağıtmakta kullanılan yaklaşık 23-24 cm büyüklüğünde çatal kaşık.

Balık Servis Çatalı - Balık Servis Bıçağı : 4 taraklı, mala biçimli çatal ve geniş ağızlı palet biçimli bıçak. Yaklaşık 24-25 cm büyüklüğündedirler.

Ordövr Servis Çatalı - Ordövr Servis Kaşığı : Geniş ağızlı, hafif çukur ve 4 kısa dişli çatal ve düz iki yanı hafif köşeli kaşık.

Et Kesme Çatalı - Et Kesme Bıçağı : Et kesmekte kullanılan sofra takımlarına uygun bıçak ve iki dişli çatal.

Sebze Servis Kaşığı - Sebze Servis Çatalı : Hafif çukur, düz uçlu ve iki yan uçları hafif köşelidir. Yaklaşık 23-24 cm büyüklüğündedir.

Çorba Kepçesi : Çorba servisi için kullanılır.

Piliç Kesme Makası : En çok aile sofralarında piliç kesmek için kullanılan makas.

Kuşkonmaz Servis Paleti : Izgaralı mala biçimli palet.

Tost Servis Çatalı : Üç taraklı büyük çataldır.

Pavurya Pensi : İstakoz ve böcek için de kullanılır.

Kabuklu Deniz Ürünleri Servis Çatalı ve Servis Bıçağı : Yaklaşık 28-29 cm büyüklüğünde 2 dişli çatal ve bıçak.

Pasta Servis Pensi : Pastayı bozmadan kavrayabilecek geniş ağızlı pens.

Ceviz Pensi : Peynir ile ceviz servis edildiğinde ceviz kırmaya yarayan pens.

Şeker Pensi : Kesme şekeri tutmaya yarayan pens.

Sos Kepçesi : Sos servis etmede kullanılır.

Pudra Şekeri Servis Kaşığı : Altı süzgeç gibi delikli büyük kaşık.

Ekmek Bıçağı : Ekmek kesmeye yarayan büyük bıçak.

Pasta Bıçağı : Büyük palet biçimli bıçak.

Pat Servis Paleti : Su böreği, lazanya, fırın makarna vs. servis etmeye yarayan palet.

Pasta Servis Paleti : Mala biçimli bir palettir ve bazı modellerinde bir tarafı biraz keskindir.

Dondurma Bıçağı : Büyük palet tipli bıçak.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.