![]() |
Sebze Yemeklerİ - Sebze Yemeklerİ Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sebze Yemeklerİ - Sebze Yemeklerİ TarifiSEBZE YEMEKLERİ EBEGÜMECİ KAVURMASI Malzemeler : (4 kişi için) 1 Kg EbeGümeci 2 adet Kuru Soğan 1 tatlı kaşığı Biber Salçası 1 çay bardağı Zeytinyağ Tuz, Kırmızı Biber Hazırlanışı : İnce ince çentilmiş soğanlar zeytinyağında hafifçe pembeleştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soğuk Servis yapılır ![]() ![]() ETLİ BAMYA Malzemeler : (4 kişi için) 750 gr Bamya 250 gr Kuşbaşı Et ya da Kıyma 3 adet Kuru Soğan 3 adet Domates 5 kaşık Yağ 2 adet Yeşil Biber 1 küçükçe Limon Suyu 3 su bardağı Su ya da Et Suyu Tuz Bamyalari Temizlerken 1,5 kahve fincanı Sirke 3 silme yemek kaşığı Tuz Hazırlanışı : Kart ve çok çekirdekli olmayan bamyaların tepeleri külahvari sivri şekilde kesilir ![]() ![]() Bir tencereye, 5 kaşık yağın içine çentilmiş soğan konularak hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra tencereye 2 yeşil biber, 1 adet Limon suyu, tuz, 3 bardak su ve yarım saat bekletilen bamyalar eklenir ![]() ![]() TAZE ETLİ BEZELYE Malzemeler : (4 kişi için) 1 Kg Taze Bezelyenin içi 250 gr Kuşbaşı Et 1 adet Kuru Soğan 3 adet Domates 3 kaşık Yağ 3 su bardağı Su 1 tatlı kaşığı Toz Şeker Tuz Hazırlanışı : Kuşbaşı Et ile çentilmiş soğan birlikte ve et suyunu çekene kadar yağda kavrulur ![]() ![]() ![]() Domatesler öldürüldükten sonra, İç bezelye atılır ve rengi hafifçe dönene kadar kavrulmaya devam edilir ![]() Bu yarı pişmiş karışımın üstüne, 3 bardak Su, tuz, bir tatlı kaşığı şeker konur ve kapağı kapatılarak, bezelye ve etler yumuşayıncaya kadar pişirilir ![]() Bu yemek konserve bezelye ile yapılırsa, domateslerin kavrulması sonrası, bezelye kavrulmadan, doğrudan su ilave edilerek içine katılır ve pişirilir ![]() ![]() ETLİ BİBER DOLMASI Malzemeler : (4 kişi için) 12 tane Dolmalık Biber 250 gr orta yağlı Kıyma 1 adet Kuru Soğan 3 adet Domates 3 yemek kaşığı Yağ 1 kahve fincanı pirinç 1 demet Maydanoz 1 demet Dereotu Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Biberlerin saplarından tutulup baş parmak ile bastırılarak üzerleri açılır ![]() ![]() Bir tasa kıyma, çentilmiş soğan, pirinç, ince ince doğranmış domates, maydanoz ve dereotu, 1 fincan su, tuz ve karabiber konularak, iyice yoğrulur ve iç hazırlanır ![]() Hazırlanan iç, biberler fazla sıkıştırılmadan doldurulur ![]() ![]() ![]() Hepsi doldurulduktan sonra, dolmaların üzerine çıkacak kadar su konulur ve hafif ateşte pişirilir ![]() HANIMAĞA SARMASI Malzemeler : (4-6 kişi için) 3 adet ortaboy Patlıcan 10 adet Mantar 2 adet ortaboy Soğan 2 adet ortaboy Domates ½ demet Maydanoz 1 su bardağı Sıvı Yağ 6 diş Sarımsak 1 tatlı kaşığı Toz Şeker 100 gr rendelenmiş Kaşar Peyniri Tuz, Kara Biber Hazırlanışı : Patlıcanlar boyuna dilim dilim kesilir ![]() ![]() Patlıcanlar yıkanıp, tuzları akıtılır ![]() ![]() Mantarlar dilimlenir ![]() ![]() ![]() ![]() Patlıcan dilimleri yayılır, mantarlı malzeme içine konur ![]() ![]() ![]() Kalan yağa, ufak ufak doğranmış domatesler, karabiber, tuz ve toz şeker ilavesi ile sote edilir ![]() ![]() Patlıcanın üstüne bu sos gezdirilir ![]() ![]() ![]() Kısık ateşte pişirilen yemek daha lezzetli olur ![]() HÜNKAR BEĞENDİ Malzemeler : (4 kişi için) ½ Kg Kuşbaşı Kuzu Eti 6 adet Patlıcan 2 adet Soğan 2 adet Domates 1 su bardağı Süt 3 bardak Su 5 yemek kaşığı Yağ 1 kahve fincanı Kaşar Peynir 2 yemek kaşığı Un 5-10 sap Maydanoz Tuz, Kara Biber Hazırlanışı : 1 kaşık yağda çentilmiş soğan ve kuşbaşı etleri birlikte kavurun ![]() ![]() ![]() Patlıcanlar alevli ateşte ya da ocakta çevrilerek her tarafı eşit pişirilir ![]() ![]() Kalan yağda un hafifçe kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Servis tabağına patlıcanlı karışım konur ![]() ![]() Sıcakken servis yapın ![]() Üzerine ince kıyılmış maydonoz koyabilirsiniz ![]() ISPANAKLI AVOKADO SALATASI Malzemeler : (1 kişi için) 1 adet avokado 10 yaprak ıspanak 200 gram tonbalığı 2 dilim tulum peyniri 10 adet kavrulmuş dolmalık fıstık 1 çorba kaşığı dilimlenmiş zeytin Limon suyu, zeytinyağı Hazırlanışı : Avokadoyu ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkarın ![]() ![]() ![]() ![]() FIRINDA ISPANAK Malzemeler : (4 kişi için) 800 gram ayıklanmış ıspanak 1 adet soğan 2 çorba kaşığı sıvıyağ 4 adet yumurta Yarım çorba kaşığı tereyağı Pulbiber, tuz Hazırlanışı : Ayıklanmış ıspanağı incecik kıyın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fırından aldıktan sonra, sıcak servis yapın ![]() ISPANAKLI KREP Malzemeler : (4 kişi için) 1 su bardağı süt 1 adet yumurta 2 çorba kaşığı un 2 çorba kaşığı sıvıyağ Tuz İçine 500 gram ıspanak 1 adet soğan 1 çorba kaşığı sıvıyağ 1 su bardağı lor peyniri 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri Hazırlanışı : Süt, un,yumurta, sıvıyağ ve bir tutam tuzu çırpın ![]() ![]() Bir tarafı pişince, çevirip diğer tarafını pişirin ![]() ![]() ![]() Ayrı bir yerde 1 çorba kaşığı sıvıyağda, ince kıyılmış soğanı kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında, üzeri kızarana kadar pişirin ![]() Fırından alıp, sıcak servis yapın ![]() KABAK GRATEN Malzemeler : (6 kişi için) 6 adet irice Kabak 2 su bardağı Süt 1 yemek kaşığı Tereyağ 2 yemek kaşığı Un 1 kase Beyaz Peynir 1 bağ Dereotu 1 kahve fincanı Kaşar Peynir Tuz, Kara Biber, Pul Biber Hazırlanışı : Kabakları iyice yıkayıp kazıyın ![]() ![]() ![]() ![]() Beyaz peynir, dereotu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcakken servis yapın ![]() Kısık ateşte pişirilen yemek daha lezzetli olur ![]() KABAK MÜCVER Malzemeler : (4 kişi için) 1 Kg Kabak 1 Yumurta 1 çay bardağı Un 1 adet Kuru Soğan 10 sap Maydanoz Tuz, Karabiber, Kırmızı Biber Hazırlanışı : Kabağı rendeleyip, içine 1 yumurta, ince ince doğranmış soğan ve yine ince ince kesilmiş maydanozları, tuz, karabiber, kırmızı biber (isteğe göre) ekleyin ![]() ![]() Daha sonra bu karışıma unu ilave edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KARNABAHAR KÖFTESİ Malzemeler : (4 kişi için) 1 adet Karnabahar 100 gr Taze Kaşar Peyniri 1 su bardağ Un 4 Yumurta 1 su bardağı Sıvı Yağ Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Karnabahar ayıklanır ![]() ![]() İyice ezilir ![]() ![]() Tavada kızdırılmış yağa kaşık kaşık dökülerek kızartılır ![]() Sıcak servis yapınız ![]() KARNIYARIK Malzemeler : (6 kişi için) 7-8 adet ortaboy Patlıcan 2 adet Domates 1 adet Kuru Soğan 300 gr Kıyma 2 kaşık Yağ 1 su bardağı Su ½ su bardağı Sıvı Yağ 1 demet Maydanoz Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Patlıcanlar alacalı şeritler halinde soyulur ![]() ![]() ![]() İçi için, 1 kaşık yağda önce çentilmiş soğanlar kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yayvan bir tencereye 1 kaşık yağ konur ve yarık kısımları üste gelecek şekilde patlıcanlar dizilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kızartılmış patlıcan ağır geliyorsa, kızartmadan da yapılabilir ama geç pişeceğinden suyunu fazla koymak gerekir ![]() KIŞ TÜRLÜSÜ Malzemeler : (6 kişi için) ½ Kg Kuşbaşı Et 4 adet Pırasa 4 adet Patates 4 adet Havuç 1 adet Kereviz 2 adet Kuru Soğan 1 yemek kaşığı Sıvıyağ 1 yemek kaşığı Salça 1 Bardak Sıcak Su Tuz, Kara Biber Hazırlanışı : Yağı tencereye koyup üzerine eti ve doğranmış soğanı ekleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tuz ve karabiber koyup karıştırın ![]() ![]() ![]() Kısık ateşte pişirilen yemek daha lezzetli olur MANTARLI ET Malzemeler : (2 kişi için) 450 gr Dana Antrekot 12 orta Boı Mantar 1 adet Dolmalık Biber ½ Su bardağı Krema 1 tatlı kaşığı Biberiye Tuz Hazırlanışı : Yağın 1 tatlı kaşığını teflon tavaya alıp kızdırın ![]() ![]() Bu arada mantarları, havucu ve biberi ince dilimleyin ![]() ![]() Üzerine kremayı ilave edip, 5 dakika pişirin ![]() ![]() ![]() SEBZE KÖFTESİ Malzemeler : (4-5 kişi için) 3 adet Patates 1 adet Havuç 1 adet Kereviz 1 adet küçük Pırasa 1 Kase Konserve Bezelye 1 adet küçük Karnabahar ½ demet Maydanoz 3 adet taze Soğan 2 adet Yumurta 1 çay bardağı Un 1 çay bardağı Galeta Unu 1 yemek kaşığı tereyağ Kızartmak için Sıvıyağ Tuz, Karabiber Hazırlanışı : İlk önce patatesleri haşlayıp soyun ![]() ![]() Hepsini tereyağ ile yanmaz tavada kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yumurtaların aklarını ayırıp sarılarını sebze ve patates karışımına ekleyin ![]() ![]() Diğer bir tabakta da galeta ununu hazırlayın ![]() ![]() ![]() ![]() Yemeğimizin malzeme listesi ilk bakışta çok fazla gözükebilir ![]() ![]() SEMİZOTLU PATATES Malzemeler : (2 kişi için) 2 adet patates 8 sap semizotu 4 dal dereotu 2-3 sap nane Yarım çorba kaşığı tereyağı 2 çorba kaşığı zeytinyağı 3 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri Tuz Hazırlanışı : Patatesleri kızgın fırında közleyin ![]() ![]() ![]() Ayrı bir tabağa zeytinyağını alın ![]() ![]() ![]() Tuz ve karabiber ekleyip, patateslerin içine doldurun ![]() Sıcak servis yapın ![]() SEMİZOTLU RİSOTTO Malzemeler : (2 kişi için) 250 gr semizotu 1 su bardağı pirinç 1 çorba kaşığı tereyağı 2 su bardağı etsuyu Yarım su bardağı bezelye 1 adet soğan 1 adet kırmızı biber 1 çay kaşığı köri Tuz Hazırlanışı : Tereyağını eritin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pilav tavasını ocaktan almadan önce, yaprak yaprak koparılmış semizotunu ekleyin ![]() ![]() Sıcak servis yapın ![]() |
![]() |
![]() |
|