![]() |
Sebze Yemeklerİ - Sebze Yemeklerİ Tarifi
SEBZE YEMEKLERİ
EBEGÜMECİ KAVURMASI Malzemeler : (4 kişi için) 1 Kg EbeGümeci 2 adet Kuru Soğan 1 tatlı kaşığı Biber Salçası 1 çay bardağı Zeytinyağ Tuz, Kırmızı Biber Hazırlanışı : İnce ince çentilmiş soğanlar zeytinyağında hafifçe pembeleştirilir. İçine biber salçası katılarak öldürülür. Tuz ve sonra da ince ince doğranmış ebegümeci eklenir. Ateş kısılır. Kavrulmaya devam edilir. En son kırmızı biber eklenir. Soğuk Servis yapılır. Limon ve Nane ile süslenir. ETLİ BAMYA Malzemeler : (4 kişi için) 750 gr Bamya 250 gr Kuşbaşı Et ya da Kıyma 3 adet Kuru Soğan 3 adet Domates 5 kaşık Yağ 2 adet Yeşil Biber 1 küçükçe Limon Suyu 3 su bardağı Su ya da Et Suyu Tuz Bamyalari Temizlerken 1,5 kahve fincanı Sirke 3 silme yemek kaşığı Tuz Hazırlanışı : Kart ve çok çekirdekli olmayan bamyaların tepeleri külahvari sivri şekilde kesilir. İçine suyun girebilmesi için alt uçları da hafifçe kesilir. Ayıklanmış bu bamyalar Tuz ve Sirkeli suya konarak yarım saat bekletilir (sirke ve tuz bamyaların salyalarını bırakmaması içindir) Bir tencereye, 5 kaşık yağın içine çentilmiş soğan konularak hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra 200 gr et eklenir. 10 dakika kadar daha kavrulur. Üzerine küçük küçük doğranmış 3 adet domates eklenir. 5 dakika daha kavrulur. Daha sonra tencereye 2 yeşil biber, 1 adet Limon suyu, tuz, 3 bardak su ve yarım saat bekletilen bamyalar eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak 45-60 dakika pişirilir. TAZE ETLİ BEZELYE Malzemeler : (4 kişi için) 1 Kg Taze Bezelyenin içi 250 gr Kuşbaşı Et 1 adet Kuru Soğan 3 adet Domates 3 kaşık Yağ 3 su bardağı Su 1 tatlı kaşığı Toz Şeker Tuz Hazırlanışı : Kuşbaşı Et ile çentilmiş soğan birlikte ve et suyunu çekene kadar yağda kavrulur. Üzerine kabuğu soyulmuş ve ince ince kesilmiş domates eklenir. Kavrulmaya devam edilir. Domatesler öldürüldükten sonra, İç bezelye atılır ve rengi hafifçe dönene kadar kavrulmaya devam edilir. Bu yarı pişmiş karışımın üstüne, 3 bardak Su, tuz, bir tatlı kaşığı şeker konur ve kapağı kapatılarak, bezelye ve etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bu yemek konserve bezelye ile yapılırsa, domateslerin kavrulması sonrası, bezelye kavrulmadan, doğrudan su ilave edilerek içine katılır ve pişirilir. Miktar olarak 2 su bardağı bezelye yeterlidir. ETLİ BİBER DOLMASI Malzemeler : (4 kişi için) 12 tane Dolmalık Biber 250 gr orta yağlı Kıyma 1 adet Kuru Soğan 3 adet Domates 3 yemek kaşığı Yağ 1 kahve fincanı pirinç 1 demet Maydanoz 1 demet Dereotu Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Biberlerin saplarından tutulup baş parmak ile bastırılarak üzerleri açılır. İçindeki tohumlar boşaltılıp, kesilir. Bir tasa kıyma, çentilmiş soğan, pirinç, ince ince doğranmış domates, maydanoz ve dereotu, 1 fincan su, tuz ve karabiber konularak, iyice yoğrulur ve iç hazırlanır. Hazırlanan iç, biberler fazla sıkıştırılmadan doldurulur. Üzerlerine çkarlarak kesilmiş kendi saplar ya da domatesden kapak yapılır. Bir tencereye biberlerin başlar üste gelecek şekilde fazla sıkıştırılmadan sıralanr. Hepsi doldurulduktan sonra, dolmaların üzerine çıkacak kadar su konulur ve hafif ateşte pişirilir. HANIMAĞA SARMASI Malzemeler : (4-6 kişi için) 3 adet ortaboy Patlıcan 10 adet Mantar 2 adet ortaboy Soğan 2 adet ortaboy Domates ½ demet Maydanoz 1 su bardağı Sıvı Yağ 6 diş Sarımsak 1 tatlı kaşığı Toz Şeker 100 gr rendelenmiş Kaşar Peyniri Tuz, Kara Biber Hazırlanışı : Patlıcanlar boyuna dilim dilim kesilir. Üzerlerine tuz ekilip 15 dakika bekletilir. Patlıcanlar yıkanıp, tuzları akıtılır. Yağın yarısı tavaya konulup, hafifçe pembeleşincek kadar kızartılır. Mantarlar dilimlenir. Tavaya atılır ve suyu çekene kadar sote edilir. Ateşten almadan önce tuz ve karabiberi konulur. Soğuyunca da üstüne maydanozlar ince ince doğranır. Patlıcan dilimleri yayılır, mantarlı malzeme içine konur. Rulo şeklinde sarılır. Küçük bir fırın tepsisine, uç kısımları dışarıya gelecek şekilde sıralanır. Kalan yağa, ufak ufak doğranmış domatesler, karabiber, tuz ve toz şeker ilavesi ile sote edilir. Bir taşım kaynatılır. Patlıcanın üstüne bu sos gezdirilir. Kaşar peynir rendesi de ilave edilir. Orta ısıdaki fırında 10 dakika pişirilir. Kısık ateşte pişirilen yemek daha lezzetli olur. HÜNKAR BEĞENDİ Malzemeler : (4 kişi için) ½ Kg Kuşbaşı Kuzu Eti 6 adet Patlıcan 2 adet Soğan 2 adet Domates 1 su bardağı Süt 3 bardak Su 5 yemek kaşığı Yağ 1 kahve fincanı Kaşar Peynir 2 yemek kaşığı Un 5-10 sap Maydanoz Tuz, Kara Biber Hazırlanışı : 1 kaşık yağda çentilmiş soğan ve kuşbaşı etleri birlikte kavurun. Küçük küçük doğranmış domatesler ilave edilerek biraz daha kavrulur. Tuz ve karabiber katılarak, 3 bardak Su konur ve kaynamaya bırakılır. Patlıcanlar alevli ateşte ya da ocakta çevrilerek her tarafı eşit pişirilir. Sonra kabukları soyularak, içi çıkarılır mikserden geçirilir. Kalan yağda un hafifçe kavrulur. İçine patlıcanlar ve süt ilave edilir. Tuzu da konur. Kıvamlı bir hal alıncaya kadar pişirilir. İndirmeye yakın, kaşar peynir ilave edilir. Servis tabağına patlıcanlı karışım konur. Ortasına da sıcak pişmiş et konur. Sıcakken servis yapın. Üzerine ince kıyılmış maydonoz koyabilirsiniz. ISPANAKLI AVOKADO SALATASI Malzemeler : (1 kişi için) 1 adet avokado 10 yaprak ıspanak 200 gram tonbalığı 2 dilim tulum peyniri 10 adet kavrulmuş dolmalık fıstık 1 çorba kaşığı dilimlenmiş zeytin Limon suyu, zeytinyağı Hazırlanışı : Avokadoyu ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkarın. İnce kıyılmış ıspanak yapraklarını avokadoların içine pay edin. Üzerlerine ton balığı, tulum peynir, fıstık ve zeytini ekleyin. Limon suyu ve zeytinyağını çırpıp, avokadoların üzerine gezdirin ve servis yapın. FIRINDA ISPANAK Malzemeler : (4 kişi için) 800 gram ayıklanmış ıspanak 1 adet soğan 2 çorba kaşığı sıvıyağ 4 adet yumurta Yarım çorba kaşığı tereyağı Pulbiber, tuz Hazırlanışı : Ayıklanmış ıspanağı incecik kıyın. Soğanı küp doğrayıp, sıvıyağda kavurun. Ispanağı ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Ispanaklar kavrulunca, fırın kaplarına paylaştırın. Üzerlerine yumurta kırın. Pulbiber serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, yumurtalar pişinceye kadar tutun. Fırından aldıktan sonra, sıcak servis yapın. ISPANAKLI KREP Malzemeler : (4 kişi için) 1 su bardağı süt 1 adet yumurta 2 çorba kaşığı un 2 çorba kaşığı sıvıyağ Tuz İçine 500 gram ıspanak 1 adet soğan 1 çorba kaşığı sıvıyağ 1 su bardağı lor peyniri 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri Hazırlanışı : Süt, un,yumurta, sıvıyağ ve bir tutam tuzu çırpın. Yağlanmış, kızgın teflon tavaya kepçe ile alıp dökün. Bir tarafı pişince, çevirip diğer tarafını pişirin. Pişen krepleri tavadan alın. Hamur bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Ayrı bir yerde 1 çorba kaşığı sıvıyağda, ince kıyılmış soğanı kavurun. Ispanağı da ince kıyıp, kavurma işlemine devam edin. Tuzunu katıp, ıspanağı ocaktan alın. Lor peynirini ekleyin. Hazırladığınız ıspanaklı harcı, kreplerin üzerine paylaştırın. Rulo şeklinde (dilediğiniz şekilde de olur) sarın. Fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine, rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında, üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından alıp, sıcak servis yapın. KABAK GRATEN Malzemeler : (6 kişi için) 6 adet irice Kabak 2 su bardağı Süt 1 yemek kaşığı Tereyağ 2 yemek kaşığı Un 1 kase Beyaz Peynir 1 bağ Dereotu 1 kahve fincanı Kaşar Peynir Tuz, Kara Biber, Pul Biber Hazırlanışı : Kabakları iyice yıkayıp kazıyın. Uzunlamasına ortadan ikiye bölün. Az tuzlu suda 5-10 dakika pişirin. Yumuşayınca içlerini karnıyarık gibi açarak boşaltın. Beyaz peynir, dereotu.ve karabiber karışımı ile doldurun. Diğer tarafta süt, un ve yağı karıştırarak pişirip Bir beşamel sos hazırlayın. Tek tek kabakların üzerine yayın. 180° Clik fırına verin. Biraz kızardıktan sonra üzerine kaşar peyniri rendesi ve pul biberle süsleyerek tekrar fırınlayın. Sıcakken servis yapın. Kısık ateşte pişirilen yemek daha lezzetli olur. KABAK MÜCVER Malzemeler : (4 kişi için) 1 Kg Kabak 1 Yumurta 1 çay bardağı Un 1 adet Kuru Soğan 10 sap Maydanoz Tuz, Karabiber, Kırmızı Biber Hazırlanışı : Kabağı rendeleyip, içine 1 yumurta, ince ince doğranmış soğan ve yine ince ince kesilmiş maydanozları, tuz, karabiber, kırmızı biber (isteğe göre) ekleyin. Bir kenarda yarım saat bekletin. Daha sonra bu karışıma unu ilave edin. İyice karıştırın. Bir kepçe ile alıp tavaya dökerek kızartın. Kalın olmamasına dikkat edin. Aksi takdirde içi pişmez. KARNABAHAR KÖFTESİ Malzemeler : (4 kişi için) 1 adet Karnabahar 100 gr Taze Kaşar Peyniri 1 su bardağ Un 4 Yumurta 1 su bardağı Sıvı Yağ Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Karnabahar ayıklanır. Hafif tuzlu suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. İyice ezilir. İçine rendelenmiş kaşar peyniri, un, yumurta, tuz ve karabiber katılır ve hamur haline getirilir. Tavada kızdırılmış yağa kaşık kaşık dökülerek kızartılır. Sıcak servis yapınız. KARNIYARIK Malzemeler : (6 kişi için) 7-8 adet ortaboy Patlıcan 2 adet Domates 1 adet Kuru Soğan 300 gr Kıyma 2 kaşık Yağ 1 su bardağı Su ½ su bardağı Sıvı Yağ 1 demet Maydanoz Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Patlıcanlar alacalı şeritler halinde soyulur. Üst kısmı yarıdan biraz fazla olacak şekilde yarılır. ½ bardak Sıvı Yağda soyulan yerler pembeleşinceye kadar kızartılır. İçi için, 1 kaşık yağda önce çentilmiş soğanlar kavrulur. Kabukları soyulmuş ve küçük küçük doğranmış 1 domates ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir. Sonra içersine kıyma ilave edilir. Hepsi karıştırılarak kavrulur. İndirilirken içine tuz, karabiber ve maydanoz konur. Yayvan bir tencereye 1 kaşık yağ konur ve yarık kısımları üste gelecek şekilde patlıcanlar dizilir. Hazırladığımız iç yarık kısımlara bir kaşık yardımı ile doldurulur. 1 adet Domates yuvarlak yuvarlak kesilerek üstlerine konur ve 1 bardak su ilave edilir. Hafif ateşte 20-25 dakika pişirilir. Kızartılmış patlıcan ağır geliyorsa, kızartmadan da yapılabilir ama geç pişeceğinden suyunu fazla koymak gerekir. KIŞ TÜRLÜSÜ Malzemeler : (6 kişi için) ½ Kg Kuşbaşı Et 4 adet Pırasa 4 adet Patates 4 adet Havuç 1 adet Kereviz 2 adet Kuru Soğan 1 yemek kaşığı Sıvıyağ 1 yemek kaşığı Salça 1 Bardak Sıcak Su Tuz, Kara Biber Hazırlanışı : Yağı tencereye koyup üzerine eti ve doğranmış soğanı ekleyin. Orta hararetli ateşte, soğanlar sararıp et de bıraktığı suyu çekene kadar kavurun. Salçayı ilave edin. Sebzelerin hepsini yıkayıp ayıklayın. Ceviz büyüklüğünde doğrayın. Patatesi en sonra koymak üzere, hepsini etin üzerine yayın. Tuz ve karabiber koyup karıştırın. Bir su bardağı sıcak su ekleyin. Kısık ateşte hepsi yumuşayıncaya kadar pişirin. Kısık ateşte pişirilen yemek daha lezzetli olur MANTARLI ET Malzemeler : (2 kişi için) 450 gr Dana Antrekot 12 orta Boı Mantar 1 adet Dolmalık Biber ½ Su bardağı Krema 1 tatlı kaşığı Biberiye Tuz Hazırlanışı : Yağın 1 tatlı kaşığını teflon tavaya alıp kızdırın. Etlerin iki tarafını da pişirin. Bu arada mantarları, havucu ve biberi ince dilimleyin. Onları da başka bir tavada 1 tatlı kaşığı yağla hafifçe soteleyin. Üzerine kremayı ilave edip, 5 dakika pişirin. Tencereyi ocaktan almadan önce, biberiye ve tuzla tatlandırın. Kızaran etlerin üzerine yayıp, sıcak servis yapın. SEBZE KÖFTESİ Malzemeler : (4-5 kişi için) 3 adet Patates 1 adet Havuç 1 adet Kereviz 1 adet küçük Pırasa 1 Kase Konserve Bezelye 1 adet küçük Karnabahar ½ demet Maydanoz 3 adet taze Soğan 2 adet Yumurta 1 çay bardağı Un 1 çay bardağı Galeta Unu 1 yemek kaşığı tereyağ Kızartmak için Sıvıyağ Tuz, Karabiber Hazırlanışı : İlk önce patatesleri haşlayıp soyun. Havucu, kerevizi, pırasayı, karnabaharı yıkayıp robotta kıyın. Hepsini tereyağ ile yanmaz tavada kavurun. Bezelye, maydanoz ve taze soğanları ekleyip, kavurmaya devam edin. Sebzeler hafifçe yumuşayınca ateşten alın. Patatesleri ezin, tuz ve karabiber ekleyin. Fazla ezmeden kavrulmuş sebzeleri patatesle karıştırın. Yumurtaların aklarını ayırıp sarılarını sebze ve patates karışımına ekleyin. Yumurta da başka bir tabakta tuz ve karabiberle karıştırın. Diğer bir tabakta da galeta ununu hazırlayın. Karışımdan elma büyüklüğünde parçalar alıp elinizle yassıltıp şekil verin. Sıra ile yumurta akı, un ve galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartın. Her iki tarafını da kızartıp servis yapın. Yemeğimizin malzeme listesi ilk bakışta çok fazla gözükebilir. Ama sebze sevmeyen çocuklarımız için harika bir yemek ve gerekirse evde bulunmayan sebzelerin yerine diğerlerinin miktarlarını arttırarak uygulayabilirsiniz. SEMİZOTLU PATATES Malzemeler : (2 kişi için) 2 adet patates 8 sap semizotu 4 dal dereotu 2-3 sap nane Yarım çorba kaşığı tereyağı 2 çorba kaşığı zeytinyağı 3 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri Tuz Hazırlanışı : Patatesleri kızgın fırında közleyin. Içlerini yarın. Tereyağı ve kaşar peyniri ile doldurun. Ayrı bir tabağa zeytinyağını alın. Yaprak yaprak koparılıp kıyılmış dereotu, nane ve semizotunu ince kıyın. Zeytinyağında karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyip, patateslerin içine doldurun. Sıcak servis yapın. SEMİZOTLU RİSOTTO Malzemeler : (2 kişi için) 250 gr semizotu 1 su bardağı pirinç 1 çorba kaşığı tereyağı 2 su bardağı etsuyu Yarım su bardağı bezelye 1 adet soğan 1 adet kırmızı biber 1 çay kaşığı köri Tuz Hazırlanışı : Tereyağını eritin. Ince kıyılmış soğanı yağda kavurun. Pirinç, ince kıyılmış kırmızı biber, bezelye, köri ve tuzu ekleyin. Etsuyunu ilave edin. Pirinçler sulu kalacak biçimde pişirin. Pilav tavasını ocaktan almadan önce, yaprak yaprak koparılmış semizotunu ekleyin. Birkaç dakika sonra da risottoyu ocaktan alıp, sıcak olarak servis yapın. Sıcak servis yapın. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.