![]() |
Tarihi Çarşılar -Eski Tarihi Çarşılar - Çarşılar Resimli Anlatım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihi Çarşılar -Eski Tarihi Çarşılar - Çarşılar Resimli AnlatımSipahi (arasta)carşısı ![]() Bugün Arasta Pazarı ya da turistik adıyla Arasta Bazaar diye adlandırılan bu çarşı Sultan Ahmet Külliyesi’nin bir uzantısı olarak inşa edilmiştir ![]() ![]() ![]() Bir süre gecekondular tarafından işgal edilen çarşı 1980’li yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından boşaltılarak restore edilmiş ve yeniden faaliyete sokulmuştur ![]() ![]() sahaflar carşısı ![]() Sahaflar Çarşısı, İstanbul’un, Osmanlı döneminden bugüne kadar yaşayabilmiş en eski kitapçı çarşısıdır ![]() ![]() ![]() Osmanlı döneminde, medreselerin çevrelerinde medrese öğrencilerinin ihtiyaçlarını karşılayan sahaf dükkanları bulunurdu ![]() ![]() ![]() Sahafların Kapalı Çarşı’dan çıkıp bugün bulundukları yere taşınmalarının sebebi, 1894’teki büyük İstanbul depreminde Kapalı Çarşı’da meydana gelen büyük hasardır ![]() ![]() ![]() Sahaflar Çarşısı, 1950 yılında büyük bir yangın geçirdi ![]() ![]() ![]() ![]() Başlangıçta tarihi eser niteliğinde olan el yazması, taş basma ve eski harflerle yazılmış çeşitli kitapların ağırlıklı olarak satıldığı Sahaflar Çarşısı’nda, kitapçılar, bugün daha çok üniversite öğrencilerine ve turistlere hitap eden kitaplar satmaktadır ![]() ![]() Çarşının Bayazıt Camii tarafındaki kapısından girişte, camekanlı bölümlerde, eski matbaalardan kalma taşbaskısı malzemesi sergilenmektedir ![]() ![]() Alipaşa Çarşısı(Kapalı Çarşı) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihi Çarşılar -Eski Tarihi Çarşılar - Çarşılar Resimli Anlatım |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihi Çarşılar -Eski Tarihi Çarşılar - Çarşılar Resimli AnlatımTarihi Çarşılarının Tanıtımı -Eski Tarihi Çarşılar - Çarşılar Resimli AnlatıM ![]() İstanbul’un tarihi çarşıları içinde en büyüğü ve en ünlüsü ise, Nuruosmaniye ile Bayazıt Camileri arasındaki geniş alana kurulmuş olan Kapalıçarşı’dır ![]() Kapalıcarşı ![]() ![]() Binlerce dükkanın bulunduğu Kapalıçarşı içindeki 61 sokak ve caddenin çoğu, Fesçiler, Serpuşçular, Tuğcular, Feraceciler, Perdahçılar, Terlikçiler, Kuyumcular, Aynacılar, Kalpakçılar gibi, mesleklere göre isimlendirilmiştir ![]() Bugün de geçmişteki canlılığını koruyan Kapalıçarşı, İstanbul’a gelen ünlü ve ünsüz bir çok yabancının ilgi odağı olmuştur ![]() ![]() Mısır carşı ![]() ![]() Mısır Çarşısı, başlangıçta aktarlar ile pamukçu ve yorgancılara tahsis edilmiş iken özellikle 70’li yıllardan itibaren aktar dükkanlara hızla azalmış, bunların yerine kuyumcu, kasap, kuruyemişçi, manifaturacı, kunduracı dükkanları açılmıştır ![]() MISIR ÇARŞISI ![]() Solda Eminönü Yeni Cami, sağda Mısır Çarşısı ![]() ![]() Bu fotoğrafı otobüsten çekmiştim ![]() ![]() ![]() Burada, uzaktan Mısır Çarşısı'nın ön girişi ve biraz da profilden bir görünüşü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mısır Çarşısı'nın ön girişinin daha yakından görünüşü ![]() ![]() ![]() ![]() Burası da Mısır Çarşısı'na Tahtakale yönünden yaklaşırken ![]() ![]() ![]() sunum ALMİRA |
![]() |
![]() |
|