ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Ülke & Şehirler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=413)
-   -   Tarihi Çarşılar -Eski Tarihi Çarşılar - Çarşılar Resimli Anlatım (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=159303)

Prof. Dr. Sinsi 06-26-2012 08:31 AM

Tarihi Çarşılar -Eski Tarihi Çarşılar - Çarşılar Resimli Anlatım
 



Sipahi (arasta)carşısı
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Bugün Arasta Pazarı ya da turistik adıyla Arasta Bazaar diye adlandırılan bu çarşı Sultan Ahmet Külliyesi’nin bir uzantısı olarak inşa edilmiştir. Çarşı, Sultan Ahmet Külliyesi’nin güney tarafındadır. Sipahi Çarşısı, İstanbul’un, Osmanlı döneminde meydana gelen büyük yangınlarında tahrip olmuş, uzun süre harabe halinde kalmıştır.





Bir süre gecekondular tarafından işgal edilen çarşı 1980’li yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından boşaltılarak restore edilmiş ve yeniden faaliyete sokulmuştur. İki tarafına muntazam dükkanlar sıralanmış uzun bir sokaktan oluşan tarihi çarşıda, bugün elde dokuma antika halılar ve çeşitli turistik eşyalar satılmaktadır.



sahaflar carşısı

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Sahaflar Çarşısı, İstanbul’un, Osmanlı döneminden bugüne kadar yaşayabilmiş en eski kitapçı çarşısıdır. Kapalı Çarşı’nın Fesçiler Kapısı ile Bayazıt Camii arasında yer almaktadır.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Osmanlı döneminde, medreselerin çevrelerinde medrese öğrencilerinin ihtiyaçlarını karşılayan sahaf dükkanları bulunurdu. Kapalı Çarşı’nın inşaatı 1460’larda tamamlandığında, çarşıdaki dükkanların bir kısmı da sahaflara tahsis edildi. Evliya Çelebi’ye göre, sahafların Kapalı Çarşı’da bulunduğu dönemde, Kapalı Çarşı’da 50 kadar sahaf dükkanı vardı.



Sahafların Kapalı Çarşı’dan çıkıp bugün bulundukları yere taşınmalarının sebebi, 1894’teki büyük İstanbul depreminde Kapalı Çarşı’da meydana gelen büyük hasardır. Depremden sonra sahaflar, Kapalı Çarşı’dan ayrılarak yavaş yavaş bugünkü Sahaflar Çarşısı’nın bulunduğu o zaman Hakkaklar Çarşısı adıyla bilinen yere taşınmaya başladılar. Zamanla buradaki sahafların sayısı çoğaldı ve çarşı Şahaflar Çarşısı olarak anılmaya başlandı.



Sahaflar Çarşısı, 1950 yılında büyük bir yangın geçirdi. İstanbul Belediyesi, yangından sonra yanmayan dükkanları da yıkarak çarşıyı yeniden inşa etti. 1952’de Sahaflar yeni yapılan dükkanlara yerleştirildi.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Başlangıçta tarihi eser niteliğinde olan el yazması, taş basma ve eski harflerle yazılmış çeşitli kitapların ağırlıklı olarak satıldığı Sahaflar Çarşısı’nda, kitapçılar, bugün daha çok üniversite öğrencilerine ve turistlere hitap eden kitaplar satmaktadır. Ancak, bazı dükkanlarda eski, antika kitaplar da bulunabilmektedir.

Çarşının Bayazıt Camii tarafındaki kapısından girişte, camekanlı bölümlerde, eski matbaalardan kalma taşbaskısı malzemesi sergilenmektedir. Çarşının ortasında bir de İbrahim Müteferrika büstü bulunmaktadır.


Alipaşa Çarşısı(Kapalı Çarşı)
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Prof. Dr. Sinsi 06-26-2012 08:31 AM

Tarihi Çarşılar -Eski Tarihi Çarşılar - Çarşılar Resimli Anlatım
 
Tarihi Çarşılarının Tanıtımı -Eski Tarihi Çarşılar - Çarşılar Resimli AnlatıM



.



İstanbul’un tarihi çarşıları içinde en büyüğü ve en ünlüsü ise, Nuruosmaniye ile Bayazıt Camileri arasındaki geniş alana kurulmuş olan Kapalıçarşı’dır.


Kapalıcarşı


.

.




Binlerce dükkanın bulunduğu Kapalıçarşı içindeki 61 sokak ve caddenin çoğu, Fesçiler, Serpuşçular, Tuğcular, Feraceciler, Perdahçılar, Terlikçiler, Kuyumcular, Aynacılar, Kalpakçılar gibi, mesleklere göre isimlendirilmiştir.















Bugün de geçmişteki canlılığını koruyan Kapalıçarşı, İstanbul’a gelen ünlü ve ünsüz bir çok yabancının ilgi odağı olmuştur. Batılı yazarlar, seyahatname ve anılarında Kapalıçarşı’ya geniş yer ayırmışlardır.




Mısır carşı


.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg









Mısır Çarşısı, başlangıçta aktarlar ile pamukçu ve yorgancılara tahsis edilmiş iken özellikle 70’li yıllardan itibaren aktar dükkanlara hızla azalmış, bunların yerine kuyumcu, kasap, kuruyemişçi, manifaturacı, kunduracı dükkanları açılmıştır.



MISIR ÇARŞISI







http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Solda Eminönü Yeni Cami, sağda Mısır Çarşısı.







http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Bu fotoğrafı otobüsten çekmiştim. En üsttekini otobüsten inince..



Burada, uzaktan Mısır Çarşısı'nın ön girişi ve biraz da profilden bir görünüşü. Yan tarafta her çeşit peynir, zeytin, salça, pastırma gibi şeyler satılır. Bu şeylerin envayi çeşidini orada bulabilirsiniz. Meselâ acı biber salçası, acı olmayan biber salçası, az acı biber salçası gibi her şeyin her çeşidi var. Bu görünen kısma sağ taraf dersek, bir de sol tarafı var tabi doğal olarak. Sol taraf çiçek pazarıdır. Oranın fotoğraflarını önümüzdeki günlerde burada görebilirsiniz.







http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Mısır Çarşısı'nın ön girişinin daha yakından görünüşü. Şu sağdaki küçük belediye kulübesi tarihi dokuya zarar veriyor. İtimap peynircisinin tabelası da öyle.







http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Burası da Mısır Çarşısı'na Tahtakale yönünden yaklaşırken. Bakın ilerde Tahtakele yönü çarşı girişi görünüyor.







http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



sunum ALMİRA


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.