04-14-2015
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Çedar Peyniri
ÇEDAR PEYNİRİ

Çedar peynir,inek sütünden yapılan sert peynir Adını,İngiltere'nin güneybatısında bulunan ve ilk yapıldığı yer olan Cheddar bucağından alır En eski İngiliz peynirlerinden biridir Geçmişte aile işletmelerinde üretilen çiftlik tipi,günümüzde oldukça azalmıştır
Çedar peynirinin üretiminde uygulanan geleneksel yönteme göre,kestirilmiş sütün katı bölümü suyunu bırakması için küçük parçalara bölünür Daha sonra,genellikle silindirlerden geçirilir Açık turuncu-sarı bir rengi olan peynir ince muslin kumaşa sarılıp balmumu ile kaplanır En az üç-altı ay bekletilir ama bir,bir buçuk hatta iki yıl bekletilirse çok daha iyi sonuç alınır Bekletildikçe,tadı daha da güzelleşen peynirin bekletme sırasında acılaşmamasına dikkat edilir Özgün biçimine pek benzemese de,günümüzde özellikle İngiltere,Kanada,Vermont,New York ve Wisconsin'deki fabrikalarda yüksek kaliteli çedar peynirleri üretilmektedir
Kaynak;AnaBritannica cilt 9 sayfa 39 frmsinsi net için yazılmıştır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|