![]() |
Nar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() NarNar, Granataapfel, Punica granatum Familyası: Nargillerden, Granatabaumgewaechse, Punicaeae Drugları: Gövdekabuğu: Granati cortex Kökkabuğu: Granati radix cortex Meyvekabuğu: Granati fructus cortex Meyvesi: Granati fructus Narın gövde, dal, kök veya meyve kabuğunun çayı içilir, meyvesi yenir, şuurupları veya reçeleri yapılır ![]() Giriş: Asıl vatanı Pakistan olduğu tahmin edilen narın buradan Hindistan, Çin, İran, Türkiye ve Akdeniz ülkelerine yayıldığı bilinmektedir ![]() ![]() Narın bilinen iki türü vardır ve ikiside aynı şekilde kulanılır ![]() ![]() ![]() Botanik: Narağacı 3-6 metre boyunda bazen bir çalı bazende küçük bir ağaç şeklindedir ve genelikle sutropik iklimde yetişir ![]() ![]() Çiçeklerinin taçyaprakalrı ters yumurta şeklinde uc kısmı küt, 2-3 cm uzunluğunda 1-2 cm eninde, narin, koyu kırmızı, 5-7 adet olabilir ve göbekte 18-25 adet dölenme tozluğu bulunur ![]() ![]() Kupa yaprağının ortasındaki göbek büyüyerek meyveye dçnüşür ![]() ![]() Yetiştirilmesi: Türkiyenin Akdeniz, Eğe ve Marmaranın güneyinde rahatlıkla yetişir ve yetiştirilir ![]() ![]() Hasat zamanı: Meyveleri sonbaharda olğunlaşınca toplanır, kabukları Mayıstan Eylüle kadar toplanarak kurutulur ve özel kaplarda muhafaza edilir ![]() Birleşiminde: ![]() ![]() ![]() Tesirşekli: ![]() ![]() ![]() Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b-) Halkarasında kabukları eskiden bağırsaklardaki tenyalara karşı kulanılmıştır ![]() c-) Nar meyvesi mide-bağırsak, karaciğer ve kalbe iyi geldiği ve cinselgücü artırdığı söylenmektedir ![]() Çay: Bağırsak tenyalarına karşı 50 gram kabuk 5-6 saat 500-600 ml suda bekletilir ve sonra hafif ateşte 250-300 ml su kalana kadar bekletilir ve süzülür suya şeker veya bal katılarak içilir ![]() ![]() ![]() Yantesiri: Bir defada 50 gram kabuktan (gövde, dal veya kök) yapılan çayın içilmesi sağlığa zararlı olabilir ![]() ![]() Alıntıdır |
![]() |
![]() |
|