Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
nar

Nar

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Nar





Nar, Granataapfel, Punica granatum

Familyası: Nargillerden, Granatabaumgewaechse, Punicaeae
Drugları: Gövdekabuğu: Granati cortex
Kökkabuğu: Granati radix cortex
Meyvekabuğu: Granati fructus cortex
Meyvesi: Granati fructus
Narın gövde, dal, kök veya meyve kabuğunun çayı içilir, meyvesi yenir, şuurupları veya reçeleri yapılır

Giriş: Asıl vatanı Pakistan olduğu tahmin edilen narın buradan Hindistan, Çin, İran, Türkiye ve Akdeniz ülkelerine yayıldığı bilinmektedir Narın Akdeniz ülkelerine yayılması Türkler ve Araplar vasıtası ile olmuştur

Narın bilinen iki türü vardır ve ikiside aynı şekilde kulanılır En yaygın olanı ve bilineni Punica granatum’dur ve nadirende Punica protopunica kulanılır Punica kuzeybatı Afrikada bir yörenin adıdır, buradan Avrupaya yayıldığından bu adı alır, granatum ise tohum anlamına gelir

Botanik: Narağacı 3-6 metre boyunda bazen bir çalı bazende küçük bir ağaç şeklindedir ve genelikle sutropik iklimde yetişir Yaprakları 3-8 cm uzunluğunda 1-3 cm genişliğinde oval ve uclara doğru mızrak şeklinde, koyu yeşil renkli derimsi ve kenarları bütündür

Çiçeklerinin taçyaprakalrı ters yumurta şeklinde uc kısmı küt, 2-3 cm uzunluğunda 1-2 cm eninde, narin, koyu kırmızı, 5-7 adet olabilir ve göbekte 18-25 adet dölenme tozluğu bulunur Kupa yapraklarının gerisi kupa şeklinde uc kısımları 5-7 adet sivri üçgen şeklinde derimsi kiremit kırmızısırentedir

Kupa yaprağının ortasındaki göbek büyüyerek meyveye dçnüşür Meyveleri 5-10 cm çapında küre şeklinde içinde 6-9 adet ince zarla birbirinden ayıran bölümden oluşurve içi sulu tohumlarla doludur

Yetiştirilmesi: Türkiyenin Akdeniz, Eğe ve Marmaranın güneyinde rahatlıkla yetişir ve yetiştirilir Diğer bölgelerde kışın sıcak sera veya odalara alınırsa oralardada yetiştirilebilir

Hasat zamanı: Meyveleri sonbaharda olğunlaşınca toplanır, kabukları Mayıstan Eylüle kadar toplanarak kurutulur ve özel kaplarda muhafaza edilir

Birleşiminde:

Tesirşekli:

Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2 sınıf bir şifalı bitkidir Nar yerine daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır Örneğin kalp rahatszlıklarına karşı Alıç- Adasoğanı-, Keklikotu- Aslanotu preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir

b-) Halkarasında kabukları eskiden bağırsaklardaki tenyalara karşı kulanılmıştır

c-) Nar meyvesi mide-bağırsak, karaciğer ve kalbe iyi geldiği ve cinselgücü artırdığı söylenmektedir

Çay: Bağırsak tenyalarına karşı 50 gram kabuk 5-6 saat 500-600 ml suda bekletilir ve sonra hafif ateşte 250-300 ml su kalana kadar bekletilir ve süzülür suya şeker veya bal katılarak içilir Kabuklardaki (gövde veya kök) alkaloitler tenyaların kaslarını uyuşturarak onları sersemleştirir ve tenyalar bağırsak mukazasını bırakarak serbet kalır Bu halde yine kendiliğinden düşmez, onu düşürmek için hint yağı veya suda eritilmiş İngiliz tuzu içmek gerekir

Yantesiri: Bir defada 50 gram kabuktan (gövde, dal veya kök) yapılan çayın içilmesi sağlığa zararlı olabilir Bu nedenle Doktor bilgisi dahilinde kulanılması daha uygundur

Alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.