![]() |
Yunus Emre’nin Yaşam Felsefesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunus Emre’nin Yaşam FelsefesiSENİ SIYGAYA ÇEKER/BİR MOLLA KASIM GELİR Ben dervişim diyene Bir ün edesim gelir Tanıyuban şimdiden Varup yetesim gelir Sırat kıldan incedir Kılıçtan keskincedir Varıp anın üstüne Evler yapasım gelir Altında gayya vardır İçi nâr ile pürdür Varıp ol gölgelikte Biraz yatasım gelir Ta’n eylemen hocalar Hatırınız hoş olsun Varuban ol tamu’da Biraz yanasım gelir Ben günahımca yanam Rahmet suyunda yunam İki kanat takınam Biraz uçasım gelir Andan Cennet’e varam Hak’kı Cennet’te görem Hûri ile gılmanı Bir bir koçasım gelir Derviş Yunus bu sözü Eğri büğrü söyleme Seni sıygaya çeker Bir Molla Kasım gelir Molla Kasım Yunus Emre hazretlerinin şiirlerini okuyup okuyup göle atan kişidir ![]() Lakin Yunus Emre hz ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunus Emre’nin Yaşam Felsefesi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunus Emre’nin Yaşam FelsefesiYunus Emre, insanları doğru yola çağıran bir derviş, gerçeğin ardı sıra dolaşan bir mistiktir ![]() ![]() ![]() “Ete kemiğe büründüm Yunus diye göründüm” mısralarında anlatmak istediği, bu ilahi gerçektir ![]() Allah’a kulluk etmenin asıl amacı, O’na doğduğu gibi tertemiz ulaşmaktır ![]() ![]() ![]() “Nazar eyle itiri, Bazar eyle götürü, Yaradılanı hoş gör, Yaradandan ötürü” mısraları, bu konudaki düşüncelerini, ne de güzel ifade etmektedir ![]() Gönül kırmamak, hiçbir canlıyı incitmermek, gönül almak, büyüklük taslamamak hoşgörülü olmak, bilgili olmak, O’nun üzerinde durduğu başlıca konulardır ![]() ![]() “Bir kez gönül yıktın ise, Bu kıldığın namaz değil, Yetmiş iki millet dahi Elin yüzün yumaz değil” Yunus, Allah’a dost olma felsefesini benimsemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Dervişlik dedikleri, Hırka ile taç değil Gönlünü derviş eden Hırkaya muhtaç değil” Çeşmelerden bardağın Doldurmadan kor isen, Bin yıl dahi beklesen Kendi dolası değil” diyerek bağnazlığı ve körü körüne kaderciliği, gerçek din düşüncesiyle bağdaştırmamıştır ![]() Anadolu’nun karışık dönemlerinde Horasan’dan birçok bilim adamı Anadolu’ya gelmiş ve bu karışık döneme, bir güneş gibi doğmuşlardır ![]() ![]() Mevlana Hüdavendigar bize nazar kıldı Anun görkü nazan gönlümüz aynasıdur ![]() Yunus Emre, sanıldığı gibi okuma-yazması olmayan cahil bir kişi değildir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|