06-22-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Wafıl
WAFIL 1 TARIFI
Wafillar tatli ve kahvalti olarak da, gunun her saatinde cok cesitli sekillerde yenebilir Ustune konabilecekler; karisik kup kup dogranmis mevsim meyveleri+bal, veya meyveli cig veya pismis soslar, receller, dondurmalar, maple surup, badem,ceviz+bal, ne seviyorsaniz ve evde elde ne varsa koyun
Bu hamurumsu akan kivamdaki karisim kepce ile dikkatle isitilmis wafil aletine ortadan dokulur;fazla koymayin;disina tasarsa,temizlemek sevimli degildir Hatta cok fazla wafil yapip,iyice sogutup,dondurabilirsiniz Donmus ince wafillari alip, kizartma makinesinde cozup-kizartabilirsiniz kahvaltida Ben karisik mevsim meyve soslu+dondurmalisini seviyorum Esim cukulata soslusunu+bademlisini sever - 1 kap elenmis un- once olcun sonra eleyin
- 3/4 kap sari ince bulgur gibi tanelice misir unu-cornmeal veya tamami bugday unu olabilir-kepekli un da eklenir
- 2 tatli kasigi kabartma tozu
- 1 tatli kasigi karbonat
- 1/2 cay kasigi tuz
- 3 buyuk yumurta
- 1/4 kap keten tohumunun degirmende cekilmis hali;ABD de wheatgerm de olur;ya da iyice ince kirinti hale getirdiginiz findik vs
- 2 kap=500 ml yogurt veya ABD de buttermilk
- 6-7 yemek kasigi misir sivi yagi ve biraz daha da wafil aletini yaglamak icin
Un+misir unu+kabartma tozu+tuzu bir derin kaba koyun ve balon telle karistirin 2 defa eleyin icine keten tohumu ve/veya wheat germ i de karisitirin
Baska bir kapta yumurtalar+yogurt+yagi karistirin catalla vs Buna unlulari-kurulari karistirin ve sadece iyice islanana kadar karistirin
Wafil elektrikli tost makinesine benzer aleti isitin ;isterseniz pismis wafillari yenene-kahvaltiya kadar sicak-ilik tutmak icin de firininizi 200F/100 C isitabilirsiniz
Wafil aletinin icini fircayla veya havlu kagitla yaglayin yine;iri servis kasigi vs ile tam ortadan baslayarak dokun wafili-wafil aletleri 2 li veya 4lu olur Her goze dikkatle dokun
ortadan Kapatin ve pismesini bekleyin Hertarafi altin gibi kizaracaktir Alin,ortmeyin;ustu acik bekletin veya hemen servis yapin Kalanlari ayni sekilde pisirmege devam edin Not ;daha hafif olmasi icin 1 1/2 kap yogurt+1/2 kap sut koyun wafila
NOT; wafil icine-hamura konabileceklere ornektir; kakao,cukulata,kuru uzum,ceviz,badem, startir=eksi maya,tarcin, muz, kepekli un, minik kuru kiyilmis meyve parcalari
WAFIL 2 TARIFI- 3 kap=750 ml un-her amacla kullnilan apf un-bunun 1 kabini % 100 kepekli un koymak cok sagliklidir
- 1 yemek kasigi-ustu duzlenmis kabartma tozu
- 3/4 tatli kasigi karbonat
- 1 tatli kasigi tuz
- 3 1/4 kap ABD de buttermilk;Turkiye'de yogurt
- 175 gr eritilmis ve sogutulmus margarin veya sivi yag
- 3 buyuk yumurta
Once kurulari karistirin bir kapta Baska bir kapta da sivilari,yas seyleri karistirin ve birbirine ekleyin;karistirin Yukardaki gibi pisirin Ustlerine tatli veya tuzlu, peynirli vs soslar+malzeme de konabilir yerken
MAYALI WAFIL 3 TARIFI- 1/2 kap=125 ml ilikca su
- 6-7 gram,1 paket toz aktif maya
- 2 kap=500 ml ilikca sut
- 115 gr eritilmis kati yag veya margarin
- 1 tatli kasigi tuz
- 1 tatli kasigi seker
- 2 kap her amacla kullanilan un
- 2 yumurta-sonra konacak
- 1/4 tatli kasigi karbonat-sonra konacak
AKSAMDAN HAZIRLANACAK BU HAMUR -2 misli buyuyecegini dusunerek,hamur icin derin ve buyukce kap secin Ilik suya mayayi+sekeri koyun ve karistirin;5-7 dakika oylece kalsin tezgahta Buna simdi sut+yag+tuz+unu ekleyin ve iyice cirpin aletle veya tahta kasikla;cok duzgun bir hamur olsun-top top kalmasin Ustunu strec plastikle kaplayin ve bu kap incecik yaglanmis derince icinde top seklinde birakin 1 gece oda isisinda 
SABAH PISIRECEGINIZDE/YIYECEGINIZDE -Tam pisirmek istediginizde bu hamura yumurtalari cirpip koyun+karbonati ekleyin ve cok iyi karistirin Bu incecik akar gibi bir sivimsi hamur olacak her wafil icin 1/2 kap ya da 3/4 kap gibi dokun aletin her bir onceden cok isinmis ve yaglanmis gozune Hertaraflari kizarana kadar pisirin Buzdolabinda gunlerce, derin dondurucuda ise kapakli plastik kaplarda veya derin dondurucu icin imal edilmis ozel plastik-naylon torbalarda , hava almadan haftalarca saklanabilir
|
|
|