![]() |
Gecmis zaman |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gecmis zaman2 ![]() Ek-fiilin bilinen geçmiş zaman çekimi, kavramların ve varlıkların bilinen geçmişteki durumuna şahit olunduğunu gösterir ![]() “sevinçli idim, sevinçli idin, sevinçli idi, sevinçli idik, sevinçli idiniz, sevinçli idiler” “sevinçli değildim, sevinçli değildin, sevinçli değildi, sevinçli değildik, sevinçli değildiniz, sevinçli değildiler (değillerdi)” Bir güzelin hayranıydım ![]() Dün daha heyecanlıydın ![]() Merhametli biriydi ![]() 3 ![]() Ek-fiilin bilinmeyen (öğrenilen) geçmiş zaman çekimi, kavramların ve varlıkların öğrenilen geçmişteki durumunun başkasından duyulduğunu anlatır ![]() “küçük imişim, küçük imişsin, küçük imiş, küçük imişiz, küçük imişsiniz, küçük imişler” “küçük değilmişim, küçük değilmişsin, küçük değilmiş, küçük değilmişiiz küçük değilmişsiniz küçük değilmişler (değillermiş)” Suçlanan ben-miş-im ![]() Meğer sen ne çalışkan-mış-sın ![]() Adam yirmi yıldır evine hasret-miş ![]() Dikkat! Ben iyi bir oku-r-um ![]() Hep iyi kitaplar oku-r-um ![]() Benim oku-r-um anlayışlıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|