Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Kişisel Gelişim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
berkol, tipi, türk, yorumu, yönetimayşe

Türk Tipi Yönetim-Ayşe Berkol Yorumu

Eski 12-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türk Tipi Yönetim-Ayşe Berkol Yorumu

TÜRK TİPİ YÖNETİM

Ayşe Berkol
AC İnsan Kaynakları
Eğitim ve Yönetim
yenibir

Yönetim yani "management" dünyada hakkında en fazla yazı yazılan üstünde en çok konuşulan ve şirketlerde en fazla eğitim alınan konulardan biri

Yönetim bilim olarak en fazla Amerika Birleşik Devletleri'nde yayılmış Gerek okullarda gerekse iş hayatında eğitimlerin büyük bir yüzdesi yönetim ve yönetici eğitimleri üzerine

Hal böyle olunca pek çok kişi üniversite öğretim üyeleri kurumsal ya da bireysel danışmanlar ve şirket çalışanları bu konuda çalışmalar yapmış hatta aralarından "guru"lar çıkarmışlar

Türkiye de geri durur mu? Bu gün Amerika'da ne çıkarsa yarın Türkiye'de bulmak mümkün Ancak bu uygulamalarda küçük bir "ince ayar" sorunu yaşanıyor Çünkü bilgi kaynağı Amerikalı ama uygulama malzemesi Türk malı Yani iklim ve insan bize özgü takım ne demek?

Bir Amerikalı ya da Avrupalı "ekip takım" dediğinde ne anlar biliyor musunuz? Birbirinden bağımsız olarak yerine getirilemeyecek bir işlevi farklı özelliklere sahip bireylerin iş bölümü yaparak getirmesini anlar Biz de aynı kelimelerin çağrıştırdığı ne olduğuna şöyle bir bakalım

Şirket içinde ve belli departmanlarda çalışanların birbirleriyle uyum içinde çalışmaları arkadaş olmaları birinin ihtiyaç duyduğu bilgiyi diğerinden kolaylıkla temin edebilmesi aralarında kavga gürültü çıkmadan çalışabilmeleri ve birbirlerine müşteri hizmetleri konularında yardımcı olmaları anlaşılıyor Yani uyumlu bir grup çalışanı olmak ile ekip üyesi olmak eş anlamlı

Nasıl anlıyoruz

"Süreç Yönetimi" dendiğinde ne anlaşıldığını hiç sormayın Yabancı kaynaklarda "prosess management" "BPI" "BPR" gibi değişik isimlerle anılan İş Süreçleri Yönetimi bizde fazla elemanları işten çıkarmak masrafları kesmek ya da en iyimser tahminle yeni ürünlere girme kararını etkileyen bir süreç olarak algılanıyor

Kim hızlı karar veriyor?

Herhangi bir yönetim aracını ülkemizde uygularken unutulmaması gereken en önemli konu coğrafi konum ve iklim olmalı Bir İngiliz'in tepkisiyle bir Akdenizli'nin tepkisi aynı mı? Bir Alman'ın karar verme süresiyle bir Türk girişimcisinin karar verme süresi arasındaki farka ne dersiniz?

"Time Management" yani zaman yönetiminden ne anlıyoruz? Bizler gün içinde hangi notu hangi ajandaya yazarsak ne kadar zaman kazanırız sorusuna cevap arıyoruz Batıda zaman yönetimi kişinin tüm hayatını inceleyerek acil öncelikli işler ve diğer işlere ne kadar zaman ayırması gerektiğini söylüyor

Bunu yapmadan önce de kişiye bir takım envanterler (testler) uygulanarak zaman kullanımında sorunun nerede olduğunu tespit edilerek uygun çalışma şekli öneriliyor

Sıcak kanlı Türkler!

Peki kimdir bu "Türk Tipi Yönetici"? Her şeyden önce bir Akdeniz insanıdır Acele eden tepki veren fikrini gizlemeyen sonuca odaklı detaylarla uğraşmayı sevmeyen hemen sonuç görmek uğruna "istim arkadan gelsin" diyen sıcak kanlı insanlardır "Ben yaptım oldu" iş hayatında oldukça fazla uygulama bulan bir yönetim tarzı olarak benimsenmiştir

Bütün bunlardan almamız gereken ders uyarlama yapma zorunluluğunun olduğudur Yabancı kaynaklı yönetim tekniklerini uygularken kültürümüze sosyo-ekonomik geçmişimize insan yapımıza ve insanımızın tepkilerine bakarak yapılmalıdır Böylece yabancı danışmanlar ve "guru"ların önerdikleri metodlar daha fazla kullanılabilir olacaktır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com