ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Kişisel Gelişim (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=611)
-   -   Türk Tipi Yönetim-Ayşe Berkol Yorumu (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1081541)

Prof. Dr. Sinsi 12-23-2012 07:27 AM

Türk Tipi Yönetim-Ayşe Berkol Yorumu

TÜRK TİPİ YÖNETİM

Ayşe Berkol.
AC İnsan Kaynakları
Eğitim ve Yönetim
yenibir

Yönetim yani "management". dünyada hakkında en fazla yazı yazılan. üstünde en çok konuşulan ve şirketlerde en fazla eğitim alınan konulardan biri.

Yönetim bilim olarak en fazla Amerika Birleşik Devletleri'nde yayılmış. Gerek okullarda gerekse iş hayatında eğitimlerin büyük bir yüzdesi yönetim ve yönetici eğitimleri üzerine.

Hal böyle olunca pek çok kişi. üniversite öğretim üyeleri. kurumsal ya da bireysel danışmanlar ve şirket çalışanları bu konuda çalışmalar yapmış. hatta aralarından "guru"lar çıkarmışlar.

Türkiye de geri durur mu? Bu gün Amerika'da ne çıkarsa yarın Türkiye'de bulmak mümkün. Ancak bu uygulamalarda küçük bir "ince ayar" sorunu yaşanıyor. Çünkü. bilgi kaynağı Amerikalı ama uygulama malzemesi Türk malı. Yani iklim ve insan bize özgü. takım ne demek?

Bir Amerikalı ya da Avrupalı "ekip. takım" dediğinde ne anlar biliyor musunuz? Birbirinden bağımsız olarak yerine getirilemeyecek bir işlevi. farklı özelliklere sahip bireylerin iş bölümü yaparak getirmesini anlar. Biz de aynı kelimelerin çağrıştırdığı ne olduğuna şöyle bir bakalım.

Şirket içinde ve belli departmanlarda çalışanların. birbirleriyle uyum içinde çalışmaları. arkadaş olmaları. birinin ihtiyaç duyduğu bilgiyi diğerinden kolaylıkla temin edebilmesi. aralarında kavga gürültü çıkmadan çalışabilmeleri ve birbirlerine müşteri hizmetleri konularında yardımcı olmaları anlaşılıyor. Yani uyumlu bir grup çalışanı olmak ile ekip üyesi olmak eş anlamlı.

Nasıl anlıyoruz

"Süreç Yönetimi" dendiğinde ne anlaşıldığını hiç sormayın. Yabancı kaynaklarda "prosess management". "BPI". "BPR" gibi değişik isimlerle anılan İş Süreçleri Yönetimi bizde. fazla elemanları işten çıkarmak. masrafları kesmek ya da en iyimser tahminle yeni ürünlere girme kararını etkileyen bir süreç olarak algılanıyor.

Kim hızlı karar veriyor?

Herhangi bir yönetim aracını ülkemizde uygularken. unutulmaması gereken en önemli konu coğrafi konum ve iklim olmalı. Bir İngiliz'in tepkisiyle bir Akdenizli'nin tepkisi aynı mı? Bir Alman'ın karar verme süresiyle bir Türk girişimcisinin karar verme süresi arasındaki farka ne dersiniz?

"Time Management" yani zaman yönetiminden ne anlıyoruz?. Bizler gün içinde hangi notu hangi ajandaya yazarsak ne kadar zaman kazanırız sorusuna cevap arıyoruz. Batıda zaman yönetimi. kişinin tüm hayatını inceleyerek acil öncelikli işler ve diğer işlere ne kadar zaman ayırması gerektiğini söylüyor.

Bunu yapmadan önce de kişiye bir takım envanterler (testler) uygulanarak zaman kullanımında sorunun nerede olduğunu tespit edilerek uygun çalışma şekli öneriliyor.

Sıcak kanlı Türkler!

Peki kimdir bu "Türk Tipi Yönetici"? Her şeyden önce bir Akdeniz insanıdır. Acele eden. . tepki veren. fikrini gizlemeyen. sonuca odaklı. detaylarla uğraşmayı sevmeyen. hemen sonuç görmek uğruna "istim arkadan gelsin" diyen. sıcak kanlı insanlardır. "Ben yaptım oldu" iş hayatında oldukça fazla uygulama bulan bir yönetim tarzı olarak benimsenmiştir.

Bütün bunlardan almamız gereken ders. uyarlama yapma zorunluluğunun olduğudur. Yabancı kaynaklı yönetim tekniklerini uygularken kültürümüze. sosyo-ekonomik geçmişimize. insan yapımıza ve insanımızın tepkilerine bakarak yapılmalıdır. Böylece yabancı danışmanlar ve "guru"ların önerdikleri metodlar daha fazla kullanılabilir olacaktır.