Amino Asitler - Lisin Nedir? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Amino Asitler - Lisin Nedir?Lisin Lisin (Lys, K) bir alfa-aminoasittir Kimyasal formülü HO2CCH(NH2)(CH2)4NH2 ve molekül ağırlığı 146 188 g/mol?dür Sistematik adı 2,6-diaminoheksanoik asittir Kodları AAA ve AAG şeklindedir İnsan vücudunda sentezlenmez, bu nedenden dolayı esansiyel bir aminoasittir![]() Lisin, arginin ve histidin gibi bazdır Genelde epsilon-amino grubu hidrojen bağlarına katılır ve katalizde genel bir baz olarak bulunur (Yaygın post-translasyonel değişimler epsilon-amino grubun metilasyonunu (metil-, dimetil-, and trimetillisin oluşturarak) içerir Sonraki değişim kalmodulinde gerçekleşir Lisindeki diğer bir post-translasyonel değişim asetilasyon ve ubikitinasyon proseslerini içerir )Biyosentezi Esansiyel bir aminoasit olan lisini hayvanlar sentezleyemez Bitkiler ve mikroorganizmalar ise aspartik asitten sentezlerler Kapak zincir reaksiyonu, delta1-piperidin-2,6-dikarboksilata indirgenen dihidropikolinat oluşturur Heterosikliğin açık halkasında lisini meydana getiren pimelik asit türevleri görülür![]() Lisin biyosentezine katılan enzimler şunlardır: [*]Aspartokinaz[*]Beta-aspartat semialdehit dehidrojenaz[*]Dihidropikolinat sentaz[*]delta1-piperidin-2,6-dikarboksilat dehidrojenaz[*]N-sukkinil-2-amino-6ketopimelat sintaz[*]Sukkinil diaminopimelat aminotransferaz[*]Sukkinil diaminopimelat desukkinilaz[*]Diaminopimelat epimeraz[*]Diaminopimelat dekarboksilaz Memelilerde, alfa-ketoglutarat başlangıç transaminasyonu sayesinde asetil-CoA üretmek amacıyla lisin metabolize olur ![]() Dekarboksilasyonla, lisinin bakteriyel parçalanması sonucunda kadaverin çıkar Sentetik ve rasemik lisin sentezi kaprolaktamla başlar ![]() Besin Kaynakları Bir insanda günlük lisin ihtiyacı 1-1 5g?dır Lisin, tüm tahıllarda limitleyici aminoasittir![]() Lisin içeren bitkiler şunlardır: Soya fasulyesi, su teresi, sukabağı, keçiboynuzu, fasulye, kabuklu yemiş, kuşkonmaz, ıspanak, horozbibiği çiçeği, Karaman kimyonu, acı bakla, mercimek ![]() Lisin kaynakları genelde protein bakımından zengin olan besinlerdir Bunların içinde et (kırmızı et, domuz eti ve tavuk eti), peynir, balık ve yumurta da vardır |
|
|
|