Kuantum İle İlgili Tüm Ders Konu Fizik Dersi Detaylı Konu Anlatımı İçerik |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kuantum İle İlgili Tüm Ders Konu Fizik Dersi Detaylı Konu Anlatımı İçerikBÖLÜM 1 KUANTUM FİZİĞİNE GİRİŞ BÖLÜM 2 ATOMLARIN KUANTUMLU YAPISI BÖLÜM 3 OPERATÖRLER VE MATRİSLER BÖLÜM 4 PERTÜRBASYON TEORİSİ KUANTUM FİZİĞİ BÖLÜM 1 KUANTUM FİZİĞİ-1 BÖLÜM-1 KUANTUM FİZİĞİNE GİRİŞ 1)FİZİK TEORİLERİ:a)Klasik Fizik: Klasik fizik maddeyi makroskopik bir yaklaşımla ele alarak inceler Klasik mekaniğin kanunları Newton kanunlarıdır Klasik elektromanyetizmanın temeldenklemleri ise Maxwell denklemleridir ![]() b)Görelilik teorisi: Özel görelilik ve genel görelilik olmak üzere iki çeşittir Özel görelilik ışık hızınayakın hızlardaki hareketleri inceler Genel görelilik ise genel kütleçekimi uzayın eğriliğini inceler Özelgörelilik 1905’de, genel görelilik ise 1915’de Einstein tarafından geliştirilmiştir ![]() c)Kuantum teorisi: 1900 yılında Planck tarafından ortaya atılmıştır Molekül, atom, çekirdek, nükleon,temel parçacıklar ve kuarklar gibi küçük parçacıkları inceler Bu teori olasılıklar üzerine kuruludur![]() Dirac, Heisenberg, Schrödinger, Pauli, ![]() ![]() gibi bilim adamları tarafından geliştirilmiştir Kuantummekaniğinin temel denklemi Schrödinger denklemi olarak kabul edilmektedir Parçacıklarınelektromanyetik etkileşmelerini inceleyen teoriye de Kuantum elektrodinamik denmektedir 1960’lıyıllarda Tomanaga, Schwinger ve Feynman tarafından geliştirilmiştir 1980’li yıllarda da kuarklararasındaki etkileşmeyi belirleyen Kuantumkromodinamik (kuantum renk dinamiği) geliştirilmiştir ![]() 2000’li yıllar da ise sicim teorisi üzerine çalışılmaktadır ![]() 2)PLANCK’IN KUANTUM HİPOTEZİ:Bir boyutta frekansı ile basit harmonik hareket yapan bir titreşici sistemin kuantum enerjisi En=nh ile belirlidir Burada n=1,2,3![]() ![]() şeklinde kuntum sayıları h isePlanck sabitidir (6,62 10-34J s) Bu durum enerjinin kesikli yani kuantumlu olduğunu belirtmektedir![]() 3)SİYAH CİSİM IŞIMASI:Bir siyah cisim gelen fotonları (ışık taneciklerini) yutar, sonra onları farklı frekansta yayınlar Bu durum klasik fizikte Rayleigh-Jeans teorisi ile açıklanmaya çalışıldı, ancak yükseksıcaklıklarda başarısız oldu Planck, bu durumu Maxwell-Boltzman dağılımını da hesaba katarak açıkladı![]() Buna göre Planck’ın ışıma formülü; 1 8 ) ( / 3 3 kT h T e d c h d dir Burada T(), enerji yoğunluğu, frekens, T sıcaklık, c ise ışık hızıdır ![]() 4)FOTOELEKTRİK OLAY:Metallerin üzerine ışık göndererek elektron sökme olayıdır 1905 yılındaEinstein tarafından formülüze edilmiştir h=h0+2 max 2 1 mv şeklindedir Yani gelen fotonun enerjisi,metalin iş fonksiyonu ile sökülen foto-elektronların maksimum kinetik enerjileri toplamına eşittir Oluşanfoto-akımı durdurmak işin gerekli potansiyele kesme potansiyeli denir ![]() 5)COMPTON OLAYI:Bu olay da foto-elektrik olay gibi ışığın tanecikli yapısını doğrulayan olaydır ![]() Olay duran bir elektrona bir fotonun çarpıp saçılması olayıdır Foton saçıldığında dalga boyu değişir Buolay 1922’de Compton tarafından keşfedilmiştir Fotonun dalga boyundaki değişim) cos 1 ( 0 c m h dır Burada , fotonun saçılma açısı, h/m0c ise Compton dalga boyudur (0,024 A0)![]() 6)DE BROGLİE HİPOTEZİ:Hareket eden bütün parçacıklara hareketleri süresince bir dalga eşlik eder, bu dalgalara de Broglie dalgaları denir Bu dalganı dalga boyu =h/P dir Burada P=mV şeklindemomentumdur Bu dalgalara kuantum mekaniğinde Schrödinger dalgası ya da olasılık dalgası da denir![]() 7)BOHR TÜMLEME İLKESİ:1928 yılında Niels Bohr; elektromanyetik ışınımın dalga ya da parçacık görünümünün birbirini tümlediğini belirtti Bu durum kuantum mekaniğinde, dalga+tanecik=Dalgataneciğişeklinde ifade edilmektedir ![]() 8)HEİSENBERG’İN BELİRSİZLİK İLKESİ:Klasik fizik ile kuantum fiziğinin en önemli ayrım notalarından birisidir Klasik fizikte herhangi iki fiziksel büyüklük eş-zamanlı olarak istenilen duyarlıklabelirlenebilir anlayışı vardır Kuantum fiziğinde ise bu durum belirsizlik ilkesiyle verilmektedir![]() Belirsizlik ilkesi; koordinat-ilgili momentum, enerji-zaman ve açısal yerdeğiştirme-ilgili açısal momentum gibi kavramlar çiftinin eş zamanlı olarak istenen duyarlılıkla belirlenemeyeceğini söyler ![]() Örneğin atom çevresinde hareket eden bir elektronun konumundaki belirsizlik azalırsa, momentumundaki belirsizlik artar Bunların bağıntıları; q P , t E , L şeklindedir![]() 9)KUANTUM MEKANİĞİNİN POSTÜLALARI:Kuantum mekaniğinde hareketli bir parçacığa eşlik eden dalga fonksiyonu (x,y,z,t) ile gösterilir ’nin tek başına anlamı, ya da boyutu yoktur (x,y,z,t)2dV ise t anında parçacığın dV=dxdydz hacim elemanında bulunma olasılığını verir Kuantum mekanikteori üç ana postüla üzerine kuruludur: a)0<r< iken (r) sürekli olmalı,0<r< aralığında d(r)/dr sürekli olmalı, riken (r)=0 b)Her fiziksel kavram bir operatör O ile temsil edilir Operatör dalga fonksiyonuna O=o şeklindeuygulanır Burada o, O operatörünün özdeğeridir![]() c)Bir operatörün beklenen değeri dV dV O O şeklindedir normalize edilmiş ise sadece paykısmı alınır Bunun Dirac gösterimi ise <n’l’m’Onlm> şeklindedir![]() 10)MOMENTUM VE ENERJİ OPERATÖRLERİ:Bir parçacığa eşlik ederek yayılan düzlem dalganın ifadesi ) ( ) , ( t kx i e t x şeklindedir Burada dalga sayısı k=p/ , açısal hızı da E/ dır Buradanmomentum operatörü x i P , enerji operatörü de t i H olarak bulunur ![]() 11)OLASILIK AKISI:Bir parçacığın olasılık yoğunluğunun uzayda yer değiştirmesine olasılık akısı denmektedir Bu durum bir boyutta,0 ) , ( ) , ( t x S t t x şeklinde belirtilir Bu olasılık akısının veyoğunluğunun korunduğunu belirtir ![]() 12)SCHRÖDİNGER DENKLEMİ:Bir parçacığın toplam mekanik enerjisi U m p E 2 2 şeklindedir ![]() Momentum operatörü denklemde yerine konur ve H=E den Schrödinger denklemi bulunur ![]() t i z y x U m ) , , ( 2 2 2 zamana bağımlı Schrödinger denklemidir ![]() E z y x U m )) , , ( 2 ( 2 2 zamandan bağımsız Schrödinger denklemidir Parçacık ışık hızına yakınhızla hareket ederse toplam enerjisi E2=P2C2+M0 2C4 şeklindedir Bu durumda parçacığın rölativistikSchrödinger denklemi 2 0 2 2 2 2 ) ( ) 1 ( c m t c dir ![]() 13)POTANSİYELLER:Schrödinger denklemi genelde üç potansiyel durumu için çözülür ![]() a)U=0 serbest parçacık halienklem bir boyutta / 2 2 / 2 1 ) ( x mE i x mE i e N e N x çözüme sahiptir BuEuler açılımı yardımıyla (x)=Acosk0t+Bsink0t olarak da yazılabilir ![]() b)U=U0 sabit potansiyeli: Eğer E>U0 ise denklem, x ik x ik e N e N x 1 1 2 1 ) ( şeklindedir Burada) ( 2 0 1 1 U E m k dır N1 ve N2 sabitleri sınır koşullarından bulunur Eğer E<U0 ise denklem,x k x k De Ce x 2 2 ) ( şeklinde çözüme sahiptir Burada ) ( 2 01 2 E U m k dir Böyle potansiyellerepotansiyel basamağı ve potansiyel engeli denmektedir Sonlu bir potansiyel basamağında olasılık akıları2 , , , , , , g y i g y i g y i A m k S den bulunur Buna göre basamağın yansıtma katsayısı; R=Sy/Si, geçirgenlikkatsayısı T=Sg/Si ve toplam R+T=1 dir ![]() c)U=U(x) değişen potansiyeller: Değişen potansiyellere örnek; basit harmonik titreştirici ve Coulomb potansiyelleridir Bunlar bir katıdaki atomların titreşimi ve atomdaki çekirdeğe bağlı elektronlarınhareketini kapsar ![]() 14)SONSUZ DERİNLİKTE POTANSİYEL KUYUSUNDA PARÇACIK:Bu potansiyel kuyusu için sınır koşulları; 0<x<a için U(x)=0, x<0 ve x>a için U(x)= dur Parçacık kuyu içerisinde serbesttir veparçacığın Schrödinger denklemi 0 2 2 2 2 mE dx d dır Bu denklemin çözümü (x)=Asink0x+Bcosk0xşeklindedir Burada 2 02 mE k dir Sınır şartlarından k0a=n (n=1,2,3![]() ) ve buradan da enerji2 2 2 2 2ma n En olarak bulunur Normalize edilmiş dalga fonksiyonu ise ax n a x n sin 2 ) ( olarak bulunur Burada n kuantum sayısıdır![]() 15)HARMONİK TİTREŞİCİ:Bir boyutta basit harmonik hareket yapan bir sistemin hamiltoniyen operatörü; 2 2 2 2 1 2 x m m p H şeklindedir Bunun için Schrödinger denklemindex m y 2 / 1 ve n n E 2 değişkenleri değiştirilirse, ) ( ) ( 2 2 2 y y y dy d n n n denklemi elde edilir Enerji için En= ) ( 2 1 n , dalga fonksiyonu için de 2 / 2 ) ( ) ( y n n e y N y elde edilir Bu fonksiyonun normalize edilmişşekli, 2 2 2 / 1 4 / 1 ) ( ) ! 2 ( ) ( ) ( x m n n n e x m H n m x dır Burada Hn(y)’lere Hermite polinomları denir![]() Bazıları şöyledir: H0(y)=1, H1(y)=2y, H2(y)=4y2-2, H3(y)=8y3-12y, ![]() ![]() ![]() BÖLÜM-2 ATOMLARIN KUANTUMLU YAPISI 1)BOHR ATOM MODELİ:Atom modelleri tarihsel sırasına göre; Thomson, Rutherford , Bohr modeli ve modern (kuantum) atom modeli şeklindedir Bohr modelini 1913’de Neiles Bohr, klasik fiziklekuantum fiziğinin bir bileşimi şeklinde oluşturmuştur Bohr modeli üç postüla (varsayım) üzerinekuruludur 1)Elektronlar ışıma yapmadan belirli yörüngelerde hareket edebilirler 2)Kararlı seviyelerdeaçısal momentum L=n şeklinde kuantumludur 3)Elektronlar, ancak kararlı seviyeler arasında atlamalar(geçişler) yaparken ışıma yaparlar Yapılan ışımanın frekensı enerji seviyeleri arasındaki farka, =(Ei-Es)/h şeklinde bağlıdır ![]() Bohr modeli hidrojen ve tek elektronlu atomlara başarıyla uygulanabilmektedir Merkezkaç ve Coulombkuvvetinin etkisindeki elektronun hızı Vn=V1/n şeklinde kuantumlanır Burada V1=ke2/ ve n kuantumsayısıdır Elektronun yörünge yarıçapı da rn=n2r1 şeklinde kuantumlanır Burada r1= 2 2 /mke =0,529 A0şeklinde Bohr yarıçapıdır Elektronun toplam enerjisi ise; 2 24 2 1 2 n m e k En şeklinde kuantumludur ![]() Buradaki sabit terim E1=13,6 eV olup birinci seviyeden (taban durumu) iyonlaşma enerjisidir Burada mise m=memp/(me+mp) şeklinde indirgenmiş kütledir Bu durumda iki seviye arasındaki geçiş frekansı ise) 1 1 ( 2 2 i s I n n h E şeklindedir ve hidrojenin spektrumu buradan incelenir Bu bağıntılara rölativistikdüzeltme ve yörünge düzeltmeleri yapılabilmektedir ![]() 2)HİDROJEN ATOMUNUN DALGA MEKANİĞİ:1925 yılında Schrödinger dalga teorisi ortaya çıkınca atomik yapı da bu yeni teori ile açıklanmak istendi Bu amaçla yapılan teorik çalışmalar deneyselgözlemlerle çok iyi uyum gösterdi Böylece ortaya çıkan yeni atom modeline dalga modeli ya dakuantum mekaniksel atom modeli dendi Hidrojen atomu en basit atom ve hidrojen atomunun Coulombpotansiyeli küresel simetrik olduğu için dalga modelinin en basit uygulamasını oluşturur Hidrojenatomunda elektronun zamandan bağımsız Schrödinger denklemi ; 0 ) , , ( ) ( 2 ) , , ( 2 2 2 r r ke E m r şeklindedir Dik koordinatlar ile küresel koordinatlar arsındax=rsincos, y=rsinsin, z=rcos ve dV=r2dr sin d d bağıntıları vardır Küresel koordinatlardaSchrödinger denkleminin açık şekli 0 ) ( 2 sin 1 ) (sin sin 1 ) ( 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 r ke E m d d r d d d d r dr d r dr d r dır Bu denklemdeğişkenlerine ayırma yöntemi ile çözülebilmektedir dalga fonksiyonunun değişkenleri (çarpanları), (r,,)=R(r ) () () şeklindedir Burada değişkenler 0 r , 0 ve 2 0 raralıklarındadır Bu Schrödinger denkleminde yerine konur ve denklem değişkenlere ayrılırsa:0 2 ) 1 ( 2 ) ( 1 2 2 2 2 2 2 R mr l l r ke E m dr dR r dr d r şeklinde yarıçapa bağlı kısım, 0 sin ) 1 ( ) (sin sin 1 2 2 l m l l d d d d şeklinde açıya bağlı kısım ve 0 2 2 2 l m d d şeklinde azimutal açısına bağlı kısım elde edilir Yarıçapa bağlı kısmın çözümü;) 2 ( ) 2 ( ] )! [( 2 )! 1 ( ) 2 ( ) ( 0 0 2 / 1 3 3 0 0 na zr L na Z e l n n l n na Z r R qj l na Zr nl şeklindedir Burada Lqj ,kuantum sayısıq=0,1,2 ![]() ![]() ve j q için Asosiye laguerre polinomudur Açıya bağlı kısmın çözümü ; ) (cos )! ( )! ( ![]() 2 1 2 ) 1 ( ) ( , 2 / 1 2 / l l l m l l l m m P m l m l l şeklindedir Buradaki Pl,ml(cos) Asosiye legendrepolinomudur Azimutal açısına bağlı kısmın çözümü ise l im e 2 1 ) ( şeklindedir Açılara bağlıçözümlerin bileşimine Ylm(,) küresel harmonikler denir ![]() Burada, n baş kuantum sayısı, yörünge kuantum sayısı, m manyetik kuantum sayısıdır ![]() n=1,2,3, ![]() ![]() ,, =0,1,2,![]() ![]() ,(n-1), m=- ,![]() ![]() ![]() 0,![]() ![]() ![]() ![]() + dir![]() Hidrojen atomunun enerjisi Bohr modelindeki ile aynıdır Fakat yarıçap hem baş kuantum, hem deyörünge kuantum sayılarına ) 1 ( 3 2 2 0 l l n Z a rn şeklinde bağlıdır Bu yarıçapın beklenen değeridir (<rn>) Burada a0 Bohr yarıçapı, Z atom numarasıdır Schrödinger denkleminden elde edilen çözümlerbirleştirilerek genel çözüm zamana da bağlı olarak; ) , , , ( , , t r m n şeklinde bulunur Örneğin;0 / 2 / 3 0 100 ) ( 1 a Zr e a Z dır ![]() 3)OLASILIK DAĞILIM FONKSİYONU:İstatistik fizikte, olasılık yoğunluğuna bağlı bir olasılık dağılım fonksiyonu Q(r,,)=(r,,)dV=* dV ile tanımlanır Burada dV=r2dr sind d dir Budurumda oalsılık dağılım fonksiyonu Q(r,,)= 0 2 0 0 ) ( ) ( ) ( d P d P dr r p şeklindedir ![]() 4)AÇISAL MOMENTUM:Açısal momentum ifadeleri Schrödinger denkleminin Coulomb potansiyeli ile çözümünde dalga fonksiyonunun sağlaması gereken sınır koşullarından çıkmaktadır Bu kuantummekaniksel teoride yörünge açısal momentumudur ) 1 ( l l L şeklindedir Burada l yörünge açısalkuantum sayısıdır yörünge açısal momentumun z bileşeni de l z m L dır Burada l m yörünge manyetikkuantum sayısıdır Bir de elektronun kendi etrafında dönmesi ve yönelimiyle ilgili spin açısalmomentumu vardır Bu da yörünge açısal momentuma benzer olarak ) 1 ( s s S dir Burada s spinaçısal kuantum sayısıdır S’nin z bileşeni s z m S dır Burada ms spin manyetik kuantum sayısıdır veelektronlar için 1/2 dir Kuantum mekaniğinde bu açısal momentumların yanısıra; elektronun toplamaçısal momentumu J, çekirdeğin spin açısal momentumu I ve atomun toplam açısal momentumu F tanımlanmıştır Bunların bağıntıları da diğer açısal momentumlara benzerlik gösterir Atomların spektralserilerinin adlandırması açısal momentum kuantum sayılarına göre yapılır ![]() 5)PAULİ SPİN MATRİSLERİ:Pauli, elektron, proton, nötron ![]() ![]() vb spin kuantum sayısı ½ olanparçacıklar için spin matrisleri tanımlamıştır Bu matrisler; 0 1 1 0 x , 0 0 i i y , 1 0 0 1 z dır Spin açısal momentumları da Sx=(1/2) x , Sy=(1/2) y Sz=(1/2) z dir![]() Bu parçacıkların uzayı iki boyutludur ve iki tane spin dalga fonksiyonuna (spinör) sahiptirler Spinuzayını geren 0 1 (spin yukarı), 1 0 (spin aşağı) şeklinde baz vektörleri vardır Kuantumsisteminin herhangi bir halindeki spin dalga fonksiyonu, a2+b2=1 olmak üzere, b a b a s sm şeklindedir Hidrojen atomunun dalga fonksiyonu, konum, zaman ve spine bağlı olarak çok daha genişşekilde yazılabilir ![]() 6)DİPOL MOMENTLER:Her açısal momentuma bir dipol momenti eşlik eder Dipol momenti de açısalmomentum gibi vektörel bir niceliktir ![]() a)Elektronun dipol momenti:r yarıçaplı Bohr yörüngesinde dolanan bir elektron bir i akımı oluşturur ![]() Bu akım halkasının dipol momenti =iA=(-ev/2r)r2 dir Bu bağıntı L=mvr= ) 1 ( l l ilebirleştirildiğinde, ) 1 ( 2 l l m e l şeklinde yörünge dipol momenti bağıntısı elde edilir Buradam e B 2 Bohr manyetonudur Yörünge dipol momenti, yörünge açısal momentum(L) ve yörüngeLande çarpanı (g) nı içerecek şekilde L g B l l olarak da yazılabilir Burada1 ) / /( ) / ( L g B l l dir Yörünge dipol momentin yörünge açısal momentuma oranına ise yörüngejiromanyetik oran denir ve ile gösterilir ![]() Yörünge dipol momentine benzer olarak spin dipol momenti S g B s s şeklindedir Burada gs=-2olup, spin Lande çarpanı olarak adlandırılır Elektron için spin kuantum sayısı s=1/2 olduğundan spindipol momentunun büyüklüğü B s 3 dir Elektronun spin jiremanyetik oranı gsb/ =s dir![]() b)Elektronun toplam dipol momenti:Elektronun toplam açısal momentumu S L J dir Buna göretoplam dipol moment SJ s LJ l s l j cos cos şeklindedir Burada cosLJ=(J2+L2-S2)/2JL vecosSJ=(J2+S2-L2)/2SJ dir Buradan toplam dipol moment, ) 1 ( j j g B j j olarak bulunur Burada) 1 ( 2 ) 1 ( ) 1 ( ) 1 ( 1 j j l l s s j j g j dir Toplam açısal kuantum sayısı olan j, ) ( ) ( s l j s l aralığındadeğerler alır ![]() c)Çekirdek dipol momenti:Bir atomun çekirdeği nükleonlardan (proton, nötron) oluşur çekirdekiçerisindeki nötron ve protonlar spin hareketi yaparlar Bu nedenle çekirdek içinde çok sayıda, proton venötron spin dipol momentleri vardır Bunlar çiftlenirler, çiftlenmemiş olarak kalan dipol momentlerçekirdeğin dipol momentini oluşturur Çekirdeğin spin açısal momentumu ) 1 ( i i I şeklindedir![]() Benzetme yolu ile çekirdeğin spin dipol momenti I g N i i olarak bulunur Burada pN m e 2 nükleer manyetondur ![]() d)Atomun toplam dipol momenti:Atomun elektronlarından ve çekirdeğinden kaynaklanan dipol momentlerin toplamı i j f şeklindedir Atomun toplam açısal momentumu ) 1 ( f f Fşeklinde, f toplam açısal momentum kuantum sayısına bağlıdır f kuantum sayısı ) ( ) ( i j f i j aralığında değerler alır Atomun toplam dipol momenti vektör modeli çerçevesinde hesaplandığındavektörel olarak F g B f f şeklinde yazılabilir Burada) 1 ( 2 ) 1 ( ) 1 ( ) 1 ( 1836 ) 1 ( 2 ) 1 ( ) 1 ( ) 1 ( f f j j i i f f g f f i i j j f f g g j i f dir 7)LARMOR FREKANSI:Bir topacın hareketi incelendiğinde, topacın kendi simetri ekseni etrafında bir spin hareketi yapmakla birlikte, çekim alanı doğrultusu (düşey) etrafında da bir presesyon hareketi yaptığı gözlenir Bu hareketin aynısı bir dış manyetik alan içerisine konan manyetik dipol momentlerindede gözlenir Manyetik dipol momentlerinin dış manyetik alan etrafındaki presesyon frekansına larmorfrekansı denir Bu temel parçacıkların, atomların, moleküllerin dış manyetik alan içindeki davranışlarınıaçıklamada önemli yer tutar Manyetik modelde tork dt S d B s / 0 dir Presesyon hareketininLarmor frekansı spin dipol momenti için 0 0 B B g s B s s , yörünge dipol momenti için 0 B l l , elektronun toplam dipol momenti için 0 B j j dır ![]() 8)MANYETİK REZONANS:Kuantum sistemlerinin kendilerine özgü özfrekansları vardır Örneğin birsistemin larmor frekansı onun öz frekansıdır Larmor frekansı jiromanyetik orana ve dış manyetik alanşiddetine bağlıdır Kendi öz frekansı ile titreşmekte olan bir kuantum sistemini uyarmak (rezonansagetirmek) için, B0 alanına dik doğrultuda bir radyo frekansı alanı (rf) uygulanır Bunun için gerekli rf alanıB(t)=2B1cos1t şeklindedir Bu durumda dipol moment 0=B0 frekanslı ve 1=B1 frekanslı iki torkunetkisinde kalır Burada 1 değiştirilebilen frekanstır Bu frekans değiştirilerek 1=0 (rezonans şartı)yapıldığında sistem, B0 etrafında presesyon hareketini sürdürmekle birlikte, B1 etrafında da aynı frekanslı presesyon yapmaya başlar Bu durumda sistem yeni bir enerji seviyesine geçişe başlar Bu geçişlerdesistem dışarıdan (rf alanından) enerji soğurur Rezonans şartı sağlandığında sistem bir enerji seviyesindendiğerine geçmek üzere bir “flip-flop” spin yönünün ters çevrilmesi ()hareketi yapar İşte bugeçişlere rezonans geçişleri denir Bu olay manyetik alanla oluşturulduğu için buna manyetik rezonansdenir ![]() 9)RABİ-REZONANS DENEYİ:Lande spektroskopik yarılma çarpanlarının değerleri, bazı kuantumelektrodinamik etkiler sonucu Dirac değerlerinden, az da olsa farkederler Bu farklılık kısaca) 1 ( p e l M m g ve gs=-2,0022 ![]() ![]() ![]() şeklindedir Farklılığı yaratan etkileşmelerin başında; çekirdeğin sonlukütle düzeltmesi, elektronun rölativistik kütle ya da enerji düzeltmesi, virtüel ışıma, boşluk kutuplanması, aynı J değerindeki seviyelerin karışımı (configuration mixing), ![]() ![]() ![]() dir Lande spektroskopik yarılmaçarpanını ölçmek, atomik spektroskopi araştırmalarında önemli yer tutar Bu çarpan 00 ) / ( B hg B bağıntısından deneylerle bulunur Burada 0 rezonans frekansıdır Bu da ADMR spektrometresiylebelirlenebilmektedir ![]() 10)BREİT-WİGNER REZONANS FORMÜLÜ VE LORENTZ ÇİZGİ ŞEKLİ: Kuantum sistemlerinin enerji kuantum seviyeleri arasında yaptığı geçişlerde salınan fotonların genliği sönümlüdür ![]() Atomlarda uyarılma seviyelerinin ortalama ömrü 10-8s kadardır Salınan fotonların genliği As(t)=Aose-(t/2)eit şeklinde zamana bağlıdır Kuantum sisteminint i e F t F 1 0 ) ( ile dış kaynak tarafından sürülmesi sonucunda salınımın diferansiyel denklemi; t i z z e F t A i dt t dA 1 0 ) ( ) 2 1 ( ) ( şeklindedir Zorlamalı haldeki bu denklemin kararlı hal çözümüt i z e i iF t A 1 2 / ) ( ) ( 0 1 0 dır 1=0 durumu rezonans soğurmasıdır Sistemden saçılan ışık şiddetigenliğin karesiyle orantılıdır Buna göre saçılmaya uğrayan ışık şiddeti;2 2 0 1 2 0 1 ) 2 / 1 ( ) ( ) 2 / 1 ( ) ( ) ( S S şeklindedir ve buna Breit-Wigner rezonans formülü denir Bubağıntıda 1 ) ( 0 S ve S(1)=L(1) alındığında oluşan fonksiyona Lorentz dağılımı, bunun grafiğine de Lorentz çizgi şekli denir ![]() 11)DİRAC -FONKSİYONU:Kuantum fiziğinde dalga fonksiyonunun iç çarpımı ile ilgili Kronecker- kavramı vardır Bu kavram; ' 0 ' 1 ' ' ' n n n n n n nn n n şeklinde olup, buna fonksiyonlarının ortonormallik şartı denir Dirac- ise kesikli değil, sürekli bir fonksiyondur Bu fonksiyon; xx0 da0 ) ( 0 x x , x=x0 da (x-x0)= ve 1 ) ( dx x dur Bir çok dağılım fonksiyonunun limit hali Dirac-fonksiyonuna dönüşür Örneğin; Gauss dağılımı / 2 1 0 lim 1 ) ( x e x , Lorentz dağılımı 2 2 0 lim 1 ) ( x x şeklindedir Dirac- vektörel gösterimde ise ) ( ) ( ) ( 0 3 0 r f r d r r r f dır ![]() Mehmet TAŞKAN KAYNAKLAR: 1)”Kuantum Fiziği” –Prf Dr Erol AYGÜN-Doç Dr D Mehmet Zengin, Ankara Üniversitesi Yayınları-2 Baskı-19922)”Atom ve Molekül Fiziği”- Prf Dr Erol Aygün-Doç Dr D Mehmet Zengin-Ankara Üniversitesiyayınları-1992 3)”Çağdaş Fiziğin Kavramları”-Arthur Beiser-Çevoç Dr M Çetin-Doç Dr H yıldırım-Prf Dr Z Gülsün Dicle Ünv yayınları-2,baskı-1989![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4)Atom ve Molekül Fiziği, Prf Dr B:H:Bransden, Prf Dr C J Joachain, Çevirenler:Prf Dr F Köksal, PrfDr H Gümüş, On dokuz Mayıs Ünv![]() 5)Fizikte matematik metotlar ,Prf Dr C Önem, Erciyes Ünv, 3 baskı, Birsen Yay![]() 6)Physics-part 2, Prf Dr D Halliday, Prf Dr R Resnick, Wiley International Edition![]() 7)Katıhal fiziğine giriş, Prf Dr T Nuri Durlu, Ankara Ünv, 1992 2 Baskı![]() KUANTUM FİZİĞİ-2 BÖLÜM-3 OPERATÖRLER VE MATRİSLER 1)MOMENTUM KOMÜTASYON BAĞINTILARI: a)Çizgisel momentum:Çizgisel momentum operatörünün dik koordinatlatdaki bileşenleri; Px=-i d/dx, Py=-i d/dy, Pz=-i d/dz dir Bir Px operatörünün x ile komütasyon bağıntısı [Px,x]=Px x-x Px ile tanımlıolup bu işlemin sonucu sıfır çıkarsa Px ve x birbirinden tamamen bağımsızdır ve eşzamanlı olarak istenen duyarlıkla ölçülebilir demektir Sıfırdan farklı olması Heisenberg’in belirsizlik ilkesine götürür Bunagöre; [Px,x]=[Py,y]=[Pz,z]=-i ve [Px,y]=[Py,z] ![]() ![]() gibi komütasyonlar sıfırdır![]() b)Yörünge açısal momentum:Yörünge açısal momentum operatörü P r L dir Bunun dik koordinatsistemindeki bileşenleri; y z z y i Lx , z x x z i Ly , x y y x i Lz şeklindedir Bunlar küresel koordinatlarda ise; i Lz , sin cot cos i Ly , cos cot sin i Lx dir Buna göre L2 operatörü 2 2 2 2 2 sin 1 sin sin 1 L şeklindedir ![]() L’nin komütasyonları; [Lz,y]=i z, [Ly,z]=i x, [Lz,z]=i y olup, bunların zıt yönlüleri negatif, aynı tür bileşenler sıfır değerindedir Açısal momentum bileşenlerinin birbirleriyle komütasyonu da; [Lx,Ly]=[Lx,z]Px+x[Pz,Lx]=i (xPy-yPx)=i Lz, diğer bileşenler de [Ly,Lz]=i Lx, [Lz,Lx]=i Ly şeklindedir L’nin bütünbileşenlerinin L2 ile komütasyonu ise sıfırdır ![]() c)Yükseltme ve alçaltma operatörleri:Küresel harmonik Ym(,) ler açısal momentum operatörlerinin öz fonksiyonlarıdır Yükseltme operatörü Ym(,) ye uygulandığında kuantum sistemi Ym+1(,) olanseviyeye geçer, alçalma operatörü uygulandığında Ym-1(,) seviyesine geçer Açısal momentumunyükseltme operatörü L+=Lx+iLy, alçaltma operatörü de L-=Lx-iLy şeklindedir Bu operatörlerinkomütasyonları; [Lz,L+]= L+, [Lz,L-]=- L- ve [L+,L-]= 2 Lz şeklindedir Bir operatörün antikomütatörüise [A,B]+=A B-B A şeklinde tanımlanır![]() d)L2 ve Lz nin özdeğer denklemleri:L2nin özdeğer denklemi ) , ( ) 1 ( ) , ( 2 2 lm lm Y l l Y L , beklenen değeri ise 2 2 ) 1 ( ) , ( , ( l l Y L Y lm lm dir Buradan L’nin beklenen değeri ) 1 ( l l Y L Y lm lmşeklinde olmaktadır Lz’nin özdeğer denklemi ) , ( ) , ( lm lm z Y m Y L , beklenen değeri ise m Y L Y lm z lm şeklindedir ![]() 2)HEİSENBERG MATRİS MEKANİĞİ:Heisenberg fiziksel büyüklükleri gösteren operatörleri matrislerle ifade etmiştir Matris mekaniğinde özfonksiyonlar birer kolon matrisleri ile gösterilir Matriselemanları da operatörün beklenen değerlerinden ibaret olan birer matrisle temsil edilirler Matrisinelemanları ilgili operatörün o uzaydaki spektrumunu oluşturur Operatörü temsil eden matrisin mertebesi(rankı) bağımsız özfonksiyon-uzayının boyutu ile belirlidir Bir operatörün uzayını geren bazvektörlerininskaler çarpımı; <mn>=(* 1 * 2 * 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ) n m n m mn 0 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 2 1 1 3 2 1 şeklindedir ![]() 3)AÇISAL MOMENTUM OPERATÖRLERİNİN MATRİS ELEMANLARI: Her fiziksel kavram, gözlenebilir bir gerçek sayı ile ifade edildiğinden, bunların operatörleri hermitiktir ve ilgili matris köşegendir Köşegen matrislerin matris elemanları, yani ilgigi operatörün beklenen değeri, kuantumsayıları ve Kronecker- ile ifade edilirler Her matrisin rankı ilgili manyetik kuantum sayısının alabileceğifarklı değerler sayısı ile belirlidir s s m m s s s s sm S sm ' ) 1 ( ' s s m m s s z s m sm S sm ' ' l l m m l l l l lm L lm ' ) 1 ( ' l l m m l l z l m lm L lm ' ' 1 , ' ) 1 ( ) 1 ( ' m m m m l l lm L lm m m j j jm J jm ' ) 1 ( ' 1 , ' ) 1 ( ) 1 ( ' m m m m j j jm J jm 1 , ' 2 / 1 1 , ' 2 / 1 2 ) 1 ( ) 1 ( ) 1 ( ) 1 ( ' m m m m x m m j j m m j j jm J jm m m z m jm J jm ' ' 4)ORTOGONAL DÖNÜŞÜM:Yalnız özdeğerleri birbirinden farklı olan matrisler köşegen matris yapılabilirler Yani öz-vektörleri lineer bağımsız olan matrisler köşegen yapılabilir Hermitik matrisler,Hmn=H+ mn (simetrik) olduklarından köşegen yapılabilen matrislerdir Matrisi köşegen yapmak; verilenmatrisin baz vektörlerini döndürerek onun tüm köşegen-dışı elemanlarının sıfır olduğu yeni bir bazvektörleri uzayı bulmak demektir Koordinat sisteminin bu şekilde döndürülmesine ortogonal dönüşümdenir ![]() H hamiltoniyen matrisini köşegen yapmak için normalize edilmiş k özfonksiyonlar cümlesinden yararlanılır Hk=Ek ve H-Ek=0 dır k 0 olacağından, katsayılar determinantı H-E=0 olacaktır Buda 0 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 21 21 12 11 E H H H E H şeklindedir Buradaki k= N n n knu a 1 şeklinde olup, ak12+ak22+ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() +akn2=1 dir Verilen köşegen olmayan bir matrisi köşegen biçimine çevirecek birrotasyon matrisi tanımlanır Bu k vektörünün un bazına; NN N N n a a a a a R ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ) ( ) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ) ( (1 22 1 11 2 1 şeklinde bağlıdır Rotasyon matrisi kullanılarak Hamiltoniyenin beklenen değeri, E=R H R matrisçarpımı olarak bulunur ![]() BÖLÜM-4 PERTÜRBASYON TEORİSİ 1)PERTÜRBASYON TEORİSİ:Küçük değişimler teorisidir Bir çeşit yaklaşık hesap yöntemidir Engeniş uygulama alanı atom fiziği ve parçacık fiziğinde bulur Atomların enerji seviyeleri kuantumlu bölgeve sürekli bölge olmak üzere iki biçimde ele alınır Bu nedenle pertürbasyon da: 1)Bağımlı durumlarınpertürbasyonu, 2)Sürekli bölge pertürbasyonu (saçılma teorisi) olarak iki bölümde ele alınır Bağımlıdurumların pertürbasyonu da zamandan bağımsız ve zamana bağımlı olmak üzere iki ana başlık altında toplanır Pertürbasyon teorisinde; pertürbe olmamış hamiltoniyen H(0) ile pertürbasyon hamiltoniyeni H(1)arasında H(1)<<H(0) ilişkisi vardır ![]() 2)ZAMANDAN BAĞIMSIZ PERTÜRBASYON: a)Dejenere olmayan ve durağan bir seviyenin zamandan bağımsız pertürbasyonu: Bu konu literatürde Rayleigh-Schrödinger pertürbasyonu olarak bilinir Bir sistemin toplamhamiltoniyeni H=H(0)+H(1)=H(0)+H’ olup bunun çözümleri; En=En (0)+En ve n=n (0)+n şeklindedir ![]() Burada 10 aralığında düzeltme parametresidir n fonksiyonu ve En pertürbe olmuş enerji =0civarında Taylor serisine açılmakta ve Hn =Enn den ’ya göre pertürbasyonun mertebesi belirlenmektedir 00 mertebe, 11 mertebe, 22 mertebe![]() ![]() ![]() ![]() i)Birinci mertebeden yaklaşım:Bu durumda ank (1)Ek (0)+<k (0)H’n (0)>=En (0)ank (1)+An (1)kn şeklindedir ![]() Buradan k=n dan; pertürbe edilmiş enerji ) 0 ( ) 1 ( ) 0 ( ) 0 ( n n n n H E E şeklinde bulunur kn için dek pertürbe olmamış fonksiyonun pertürbe olmuş dalga fonksiyonuna katkısı) 0 ( 0 ) 0 ( ) 0 ( ) 1 ( ' k n n k nk E E H a şeklindedir bu durumda birinci mertebeden pertürbe olmuş n dalga fonksiyonu n k k k n n k n n E E H ) 0 ( ) 0 ( ) 0 ( ) 0 ( ) 1 ( ) 0 ( ) 0 ( dır ![]() ii)İkinci mertebeden yaklaşım:Bu durumda enerji ve dalga fonnksiyonlarına ikinci mertebeden yaklaşım ek terimleri gelir Enerji için bu) 0 ( 0 2 ) 0 ( ) 1 ( ) 0 ( ) 2 ( k n n k n k n E E H E dur ![]() b)Durağan ve dejenere bir seviyenin pertürbasyonu: Herhangi bir seviyenin kaç katlı dejenere olduğu, yani dejenereliğin mertebesi 1 0 2 ) 1 2 ( n l n n l D olarak verilir Atomlarda taban durumu hariç diğerseviyeler dejeneredir Dejenere seviyeleri ayırmak için atoma dışardan elektrik ve manyetik alanuygulanır Dejenere pertürbasyonun matematiği bir matrisi köşegen yapmaktan ibarettir Herhangi bir nseviyesi n2-katlı dejenere olmakla birlikte, matematiksel işlemleri kısa tutmak için n seviyesi 2-katlı dejenere olarak kabul edilebilmektedir Bu durumda En(0)seviyesine karşılık n1 (0) ve n2 (0) gibi iki tane öz fonksiyon vardır Yarılmadan ortaya çıkan enerjiler ve bu özfonksiyonlar seriye açılarak, gereklimatematiksel işlemler sonunda H11 (1)C11+H12 (1)=En1 (1)C11 ve H21 (1)C11+H22 (1)=En1 (1)C12 bulunur Bu ikidenklem matris çarpımı şeklinde yazıldığında, çözüme sahip olması için, katsayılar determinantları 0 ) 1 ( 1 ) 1 ( 22 ) 1 ( 21 ) 1 ( 12 ) 1 ( 1 ) 1 ( 11 n n E H H H E H , 0 ) 1 ( 2 ) 1 ( 22 ) 1 ( 21 ) 1 ( 12 ) 1 ( 2 ) 1 ( 11 n n E H H H E H olmalıdır Bu determinatlara sekülerdeterminantlar denir ve birinci mertebeden enerji düzeltmeleri buradan bulunabilir Bu durumda yenibaz vektörleri n1=C11n1 (0)+C12n2 (0) ve n1=C21n1 (0)+C22n2 (0) dır Burada C112+C122=C212+C222=1 dir![]() Bu pertürbasyon durumu için Stark Olayı önemli bir örnek oluşturur ![]() c)Varyasyon metodu: Bu metotta pertürbasyonun beklenen değerini hesaplamak yerine, Hamiltonifenin kendisinin beklenen değerini hesaplamak isteriz, E=<H> Hamiltoniyenin beklenen değeri o kuantumsisteminin uygun bir parametresinin <H>=f(Z) fonksiyonu olarak ifade edilir Bu fonksiyonun minumumdeğeri 0 ) ( Z Z H dan bulunur İşte bu denkleme varyasyon ilke denklemi denir Parametreye (Z)göre türev alınarak bulunan ifadenin çözümünden elde edilen parametre değeri enerjinin minumumuna (taban enerji seviyesine) karşılık gelen Zet (etkin) değerdir Buna He atomu iyi bir örnektir![]() 3)ZAMANA BAĞLI PERTÜRBASYON:Zamana bağlı pertürbasyonda bir kuantum sisteminin içinde bulunduğu kuantum seviyesinden, zaman içinde diğer bir kuantum seviyesine geçişin kuralları incelenir ve belirlenir Bu tür değişimlere, foton soğurulma ya da ,, ![]() ![]() ![]() parçalanmaları ve her türlü uyarılmalarörnek oluşturur Bu tür değişimler kendiliğinden oluşabileceği gibi, kuantum sistemi bir dış etken(pertürbasyon) tarafından uyarılarak da oluşturabilir Zamana bağlı pertürbasyonda bu geçişlerin hızınınbulunması ve sistemin ilk seviyede bulunma olasılığının azalışının ve son seviyede bulunma olasılığının artışının hesabı yapılır ![]() a)Olasılık genliği ve geçiş hızı:Bu durumda olasılık genliği an(t)’ye de bağlı olarak dalga fonksiyonu e t E n n n r t a t r ) ( ) ( ) , ( dır Hamiltoniyen operatörü H(t)=H(0)+H(1)(t) olup, Schrödinger denklemi deH(r,t)=i [(r,t)/t] şeklindedir H ve yerlerine konup denklem çözüldüğünde geçiş hızı n t i n kn k kn e t a H i dt t da ) ( 1 ) ( ) 1 ( olur Sistemin her hangi bir t anında k seviyesinde bulunma olasılığı ise,2 ) 1 ( 2 2 ) 1 ( 1 ) ( t t i km k km e H t a dır Bu birinci mertebeden yaklaşımdır![]() b)Sabit pertürbasyon: Hkm (1)’nin zamandan bağımsız olması durumundaki pertürbasyona sabit pertürbasyon denmektedir Bu durumda geçiş olasılığı2 0 2 2 2 ) 1 ( 2 ) 1 ( 2 2 sin ) ( km km km k t H t a dir Bir mseviyesinden k seviyelerine (k enerji bandı) toplam geçiş olasılığı, m seviyesindeki enerji yoğunluğuna bağlı olarak, d t E H P m km 2 0 2 2 ) 1 ( 2 2 ) ( sin ) ( şeklindedir ![]() c)Harmonik pertürbasyon: Pertürbasyon operatörünün zamana göre t Cos H t H ) 0 ( ) ( ) 1 ( ) 1 ( şeklinde değişimi harmonik pertürbasyonu ifade eder Bu durumda mk geçişinde pertürbasyon genliği; 1 ) ( 1 1 ) ( 1 2 ) 0 ( ) ( ) ( ) ( ) 1 ( ) 1 ( t i km t i km km k km km e i e i i H t a şeklinde olur Burada kuantumsisteminin kendi öztitreşim frekansı km, zorlayıcı dış etkenin frekensı da dır Bu durumda enerji farkıE= şeklinde olup, + uyarmalı salınım, - uyarmalı soğurma geçişini belirtir =km rezonans şartındasistem pertürbasyon alanından maksimum enerji soğurur ![]() d)Elektrik dipol seçim kuralları: Dış uyarıcı (pertürbasyon) ile oluşan geçişler için belirli kurallar vardır Elektrik dipol geçişler için pertürbasyon operatörü (yani rf alanı), elektrik dipol moment r e D olmak üzere, H(1)(t)=e r 1Cost dir Bir m seviyesinden k seviyesine geçiş olasılığı Pmk ‘da <kDm>=0(yasaklı geçiş), <kDm>0 (izinli geçiş) söz konusudur Dalga fonksiyonlarının paritesil ) 1 ( ile belirlidir 1 l şeklinde açısal momentum kuantum sayısındaki değişime elektrik dipol seçim kuralıdenir Buna göre; elektrik dipol geçişler ancak farklı pariteli seviyeler arasında olabilmektedir Bunundışında manyetik kuantum sayısındaki değişimlere bağlı olarak, m=0 (-polarizasyonu), m=1 (- polarizasyonu) dır Dış elektromanyetik alanların kuantum sistemlerini uyarması ile de geçişler olabilir![]() Bu durum atomik sistemlerde çok-kutuplu ışımalara yol açabilmektedir ![]() ![]() ![]() Mehmet TAŞKAN KAYNAKLAR: 1)”Kuantum Fiziği” –Prf Dr Erol AYGÜN-Doç Dr D Mehmet Zengin, Ankara Üniversitesi Yayınları-2 Baskı-19922)”Atom ve Molekül Fiziği”- Prf Dr Erol Aygün-Doç Dr D Mehmet Zengin-Ankara Üniversitesiyayınları-1992 3)”Çağdaş Fiziğin Kavramları”-Arthur Beiser-Çevoç Dr M Çetin-Doç Dr H yıldırım-Prf Dr Z Gülsün Dicle Ünv yayınları-2,baskı-1989![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4)Atom ve Molekül Fiziği, Prf Dr B:H:Bransden, Prf Dr C J Joachain, Çevirenler:Prf Dr F Köksal, PrfDr H Gümüş, On dokuz Mayıs Ünv![]() 5)Fizikte matematik metotlar ,Prf Dr C Önem, Erciyes Ünv, 3 baskı, Birsen Yay![]() 6)Physics-part 2, Prf Dr D Halliday, Prf Dr R Resnick, Wiley International Edition![]() 7)Katıhal fiziğine giriş, Prf Dr T Nuri Durlu, Ankara Ünv, 1992 2 Baskı |
|
|
|