|  | Süt Hakkında |  | 
|  12-01-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Süt HakkındaSüt Hakkında Büyük bir bölümünün sudan oluşmasına karşılık, vücut için gerekli pek çok besin maddesini içeren beyaz, besleyici bir sıvıdır  Bu yüzden de hem çocuklar, hem de yetişkinlerin   beslenmesinde çok önemli bir rol oynar  Süte beyaz rengini veren kazein denen bir proteindir  Bir süt damlasına mikroskopta bakıldığında içinde küçük damlacıklar halinde yüzen yağ tanecikleri görülür  Sütün içinde kazein ve yağdan başka çözünmüş olarak, laktoz adı verilen süt şekeri, kemik ve dişlerin oluşumunda rol oynayan kalsiyum ve fosfor gibi mineraller, ayrıca yaşamsal önem taşıyan pek çok vitamin bulunur {bak  VİTAMİN)  Süt, memelilerin dişi bireyleri tarafından, doğumdan sonra yavrularını besleyebilmek için üretilir  Balina yavrularından bebeklere kadar bütün yavru memeliler yaşamlarının ilk döneminde annelerinin sütüyle beslenirler  Sütün bu kadar değerli bir besin olmasından ötürü insanlar çok eskiçağlardan beri süt veren hayvan beslemişlerdir  Dünyada en önemli süt kaynağı inektir; bunu koyun ve keçi izler  Ayrıca, Arabistan çöllerindeki kabilelerde deveden, Mısır ve Hindistan'da mandadan, Laponya'da renge-yiğinden, Moğolistan'da kısraktan, Peru'da lamadan, Tibet'te ise yaktan süt elde edilir  Buna karşılık Çin ve Japonya gibi bazı ülkelerde süt hiçbir zaman temel besin maddeleri arasında yer almaz  Ülkemizde-ise ortalama 5 milyon tona varan yıllık,süt üretiminin yüzde 64'ü ineklerden, yüzde 23'ü koyunlardan, yüzde 9'u keçilerden, geri kalanı da mandalardan elde edilir  Süt ile tereyağı, krema, kaymak, peynir, yoğurt ve süttozu gibi süt ürünlerinin üretimine yönelik etkinliğe mandıracılık denir 
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |