![]() |
Enteral Beslenme Ürünleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Enteral Beslenme ÜrünleriEnteral beslenme nedir, enteral beslenmenin ne olduğuna dair önemli bilgilerin tamamına ulaşarak enteral beslenmeyi öğrenebilirsiniz ![]() ![]() Malnütrisyon morbidite ve mortalitenin önemli nedenlerinden biridir ![]() açısından en riskli gruplardan biri olarak bilinir ![]() gelişmiş ülkelerde hastaneye yatırılarak tedavi edilen hastalarda %50 oranında değişen derecelerde malnütrisyon olduğu tespit edilmiştir ![]() hastalığa bağlı iştahsızlık, beslenmede güçlükler, besin ihtiyacının artmış olması, hastane diyetlerinin yetersizliği, tanı ve tedavi nedeniyle uzamış açlık periyotlarının olması ve hastalık nedeniyle artmış metabolik stres sayılabilir ![]() ve nütrisyonel değişimleri altta yatan hastalığın şiddeti, yaralanmanın tipi, organ disfonksiyonunun varlığı ve hastanın nütrisyon durumuna göre değişkenlik gösterir ![]() yatan hastalığa ve hasara metabolik cevabı birçok sitokin (interlökin- 1, interlökin-6 ve tümör nekrozis faktör-alfa) ve karşı etkili hormonların (katekolaminler, kortizol, glukagon ve growth hormon) artmış üretim ve salınması şeklindedir ![]() bu etkiler vücut enerji depolarının hızlı kaybına neden olan hiperkatabolizmayla sonuçlanır ![]() miktarda nütrisyon desteği sağlanmazsa enerji ve protein açığı ortaya çıkar ![]() kardiovasküler ve immün sistemi etkileyerek hastanede kalış süresinde uzamaya, komplikasyon oranında, hastane maliyetlerinde ve mortalitede artışa neden olur ![]() Günümüzdeki bilgi birikimi göstermektedir ki; hastanın nütrisyon durumu klinik gidişi önemli ölçüde etkilemektedir ![]() Bu nedenle yatışından itibaren hastanın nütrisyonel durumunun değerlendirilmesi ve nütrisyon desteğinin iyi planlanması hasta tedavisinin bir parçası olarak görülmelidir ![]() nütrisyonel risk açısından değerlendirilmesi için çeşitli nütrisyon değerlendirme yöntemleri geliştirilmesine rağmen, rahatlıkla kullanılabilecek, üzerinde fikir birliği olan tek bir test yoktur ![]() Universal Screening Tool, Nutritional risk screening 2002, mini nutritional assessment, short nutritional assessment questionaire, malnutrition screening Tool ve subjective global assessment testlerinden biri kullanılabilir ![]() kullanılan testin hasta popülasyonuna uygun, kolay uygulanabilir, güvenilirlik oranın yüksek, malnütrisyonlu ve malnütrisyon riskli hastaları kolayca ayırabilmesi göz önünde bulundurulmalıdır ![]() Uygun testle nütrisyon desteğinden fayda görecek malnütrisyonlu, orta derecede malnütrisyon riskli ve yüksek malnütrisyon riskli hastalar belirlenir ![]() hastaya nütrisyon durumuna göre verilecek kaloriyi hesaplamaktır ![]() Hesaplama için indirekt kalorimetri yöntemi altın standart olarak kabul edilmektedir ![]() gerekli sistemin pahalı olması, hasta uyumunun önemli olması ve iyi eğitimli personel gerektirmesi yaygın kullanımını ciddi şekilde kısıtlamıştır ![]() iyi bilinen tahmini bazal metabolik hız ölçüm yöntemi Harris- Benedict yöntemidir ![]() Harris-Benedict eşitliğiyle hesaplanan bazal metabolik hıza mevcut hastalığın stres faktörüne karşılık gelen kalori artışı eklenerek total enerji ihtiyacı hesaplanır ![]() Hesaplanan total enerji miktarına hastanın fizik aktivite derecesi ve vücut ısısı değişikliklerine göre ek düzeltmelerin yapılması gerekmektedir ![]() ısısının total enerji tüketimini %13 arttırdığı, fiziksel aktivitenin ise derecesine göre %20?ye varan artışa neden olabileceği bildirilmiştir ![]() Ulvi DEMİREL, İbrahim Halil BAHÇECİOĞLU |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|