07-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cilt Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler
Sağlıklı bir cilde sahip olmanın yolu da beslenmeden geçiyor Beslenmenizi doğru şekilde düzenleyerek cilt sağlığınızı koruyabilir, her zaman güzel bir cilde sahip olabilirsiniz Cilt sağlığı için nasıl beslenilmesi gerektiğini uzmanların açıklamalarından öğreneceksiniz

Vücudumuzun yaklaşık yüzde 7'si deri dokusundan oluşur 70 kg ağırlığında bir kişide 5 kg kadar deri vardır Deri hücreleri en hızlı değişen hücrelerdendir İnsan derisi, bireye bağlı olarak, 15 gün ile 3 ay arasında değişir Bu derece hızla değişen doku gerek uzun, gerekse kısa sürede beslenme durumundan önemli ölçüde etkilenmektedir
Deri hücrelerinin sağlıklı olarak gelişebilmesi ve yaşaması için su ve diğer besin öğelerince yeterli ve dengeli düzeyde beslenmesi gerekir Genel beslenme yetersizliğinde deri kirli, kahverengi bir hal alır, parlaklık ve şeffaflığını kaybeder Saçlar matlaşır ve keçeleşir, renk değişimine uğrar Yeterli beslenme de, ilk önce 5 besin grubunun önerilen miktarlarda tüketilmesiyle sağlanır
Kısaca, hücrelere gerekli olan besin öğelerinin yeterince alınması için süt, peynir, yoğurt grubundan 3 bardak veya eşiti; et, yumurta ve kurubaklagil grubundan 2 porsiyon; sebze ve meyve grubundan en az 3 porsiyon; tahıl grubundan 4 porsiyon alınması gerekir Ayrıca, fazla enerji harcaması olan kişilere, yağ ve şeker grubundan rafinasyona uğramamış gıdaları tüketmeleri önerilir
20 yüzyıl insanının vücudu, 12 000 yıl önce yaşamış olan mağara adamınınkiyle aynı yapıdadır Bizim vücudumuz da mağara adamının alışkın olduğu doğal gıdalara indekslidir Aslında son 2 asırda gıda teknolojisinin getirdiği rafinasyon işlemlerinin insan hücresi çok yararlı olduğu söylenemez Hücre yaşlanmasını artıran iki önemli etmen rafine şeker ve aşırı tuz tüketimidir
Aşırı şeker ve rafine nişasta
Deri hücresinin ana öğelerini oluşturan ve sağlıklı çalışması için gerekli enzimlerin kaynağı olan proteinleri günlük diyetimizle yeterince almak önemlidir Ancak kişi yeterince protein alsa dahi, eğer rafine şeker tüketimi fazla ise, hücre proteinleri görevlerini tam olarak yapamaz Çay, kahve, meşrubat ve tatlılarla alınan veya beyaz un mamüllerinin nişastasının sindirilmesi ile ortaya çıkan şeker, hücrelere girdikten sonra, hücrenin büyüme, gelişme ve sağlığı için gerekli olan proteinlerin yapı taşlarıyla birleşerek, amino şeker oluşturur (Maillard tepkimesi) Proteinlerin yapı taşları bu şekilde işlemez hale gelince, hücrenin hayati işlevleri aksar, sağlığını kaybeder ve yaşlanır Maillard ürünleri, ayrıca hücrelerde yaşlanmayı hızlandıran aktif oksijen düzeyini de artırmaktadır Dolayısıyla, deri hücrelerinin genç kalmaları ve elastikiyetlerini korumaları için, rafine olmuş şeker, beyaz ekmek ve hamurişi tüketiminden kaçınılmalıdır
Aşırı tuz ve elektrolit dengesi
Deri hücreleri için diğer bir zararlı rafinasyon ürünü, tuzdur Tuz doğal olarak yiyeceklerimizde zaten bulunur Yemeklere aşırı tuz ekleme veya salamura gıdaların fazla tüketimi alışkanlık haline gelmişse, bunun sonucunda hücre için çok önemli olan su hücre dışına çekilir; hücre de sağlık ve elastikiyetini kaybeder Deri bundan en çok etkilenen dokulardandır Zaten yaşlandıkça deri ve deri altı dokularda su azalmakta, kas ve diğer organlarda ise artmaktadır
Bu nedenle, deri dokusunun canlı ve sağlıklı kalabilmesi için, aşırı tuz ve tuzlu gıdalardan kaçınılmalıdır Suyu hücre içinde tutan potasyumdan zengin olan gıdaların tüketimi de yararlıdır Potasyumdan zengin gıdalar arasında özellikle nohut, mercimek, kuru fasülye, bezelye, fındık ve tüm taze meyve ve sebzeler sayılabilir Ayrıca, günde 2 litre kadar su içmek de yararlıdır
|
|
|