ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Cilt Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=326911)

Prof. Dr. Sinsi 07-27-2012 01:15 AM

Cilt Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler
 

Sağlıklı bir cilde sahip olmanın yolu da beslenmeden geçiyor. Beslenmenizi doğru şekilde düzenleyerek cilt sağlığınızı koruyabilir, her zaman güzel bir cilde sahip olabilirsiniz. Cilt sağlığı için nasıl beslenilmesi gerektiğini uzmanların açıklamalarından öğreneceksiniz.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Vücudumuzun yaklaşık yüzde 7'si deri dokusundan oluşur. 70 kg. ağırlığında bir kişide 5 kg. kadar deri vardır. Deri hücreleri en hızlı değişen hücrelerdendir. İnsan derisi, bireye bağlı olarak, 15 gün ile 3 ay arasında değişir. Bu derece hızla değişen doku gerek uzun, gerekse kısa sürede beslenme durumundan önemli ölçüde etkilenmektedir.




Deri hücrelerinin sağlıklı olarak gelişebilmesi ve yaşaması için su ve diğer besin öğelerince yeterli ve dengeli düzeyde beslenmesi gerekir. Genel beslenme yetersizliğinde deri kirli, kahverengi bir hal alır, parlaklık ve şeffaflığını kaybeder. Saçlar matlaşır ve keçeleşir, renk değişimine uğrar. Yeterli beslenme de, ilk önce 5 besin grubunun önerilen miktarlarda tüketilmesiyle sağlanır.


Kısaca, hücrelere gerekli olan besin öğelerinin yeterince alınması için süt, peynir, yoğurt grubundan 3 bardak veya eşiti; et, yumurta ve kurubaklagil grubundan 2 porsiyon; sebze ve meyve grubundan en az 3 porsiyon; tahıl grubundan 4 porsiyon alınması gerekir. Ayrıca, fazla enerji harcaması olan kişilere, yağ ve şeker grubundan rafinasyona uğramamış gıdaları tüketmeleri önerilir.


20. yüzyıl insanının vücudu, 12.000 yıl önce yaşamış olan mağara adamınınkiyle aynı yapıdadır. Bizim vücudumuz da mağara adamının alışkın olduğu doğal gıdalara indekslidir. Aslında son 2 asırda gıda teknolojisinin getirdiği rafinasyon işlemlerinin insan hücresi çok yararlı olduğu söylenemez. Hücre yaşlanmasını artıran iki önemli etmen rafine şeker ve aşırı tuz tüketimidir.


Aşırı şeker ve rafine nişasta
Deri hücresinin ana öğelerini oluşturan ve sağlıklı çalışması için gerekli enzimlerin kaynağı olan proteinleri günlük diyetimizle yeterince almak önemlidir. Ancak kişi yeterince protein alsa dahi, eğer rafine şeker tüketimi fazla ise, hücre proteinleri görevlerini tam olarak yapamaz. Çay, kahve, meşrubat ve tatlılarla alınan veya beyaz un mamüllerinin nişastasının sindirilmesi ile ortaya çıkan şeker, hücrelere girdikten sonra, hücrenin büyüme, gelişme ve sağlığı için gerekli olan proteinlerin yapı taşlarıyla birleşerek, amino şeker oluşturur (Maillard tepkimesi). Proteinlerin yapı taşları bu şekilde işlemez hale gelince, hücrenin hayati işlevleri aksar, sağlığını kaybeder ve yaşlanır. Maillard ürünleri, ayrıca hücrelerde yaşlanmayı hızlandıran aktif oksijen düzeyini de artırmaktadır. Dolayısıyla, deri hücrelerinin genç kalmaları ve elastikiyetlerini korumaları için, rafine olmuş şeker, beyaz ekmek ve hamurişi tüketiminden kaçınılmalıdır.


Aşırı tuz ve elektrolit dengesi
Deri hücreleri için diğer bir zararlı rafinasyon ürünü, tuzdur. Tuz doğal olarak yiyeceklerimizde zaten bulunur. Yemeklere aşırı tuz ekleme veya salamura gıdaların fazla tüketimi alışkanlık haline gelmişse, bunun sonucunda hücre için çok önemli olan su hücre dışına çekilir; hücre de sağlık ve elastikiyetini kaybeder. Deri bundan en çok etkilenen dokulardandır. Zaten yaşlandıkça deri ve deri altı dokularda su azalmakta, kas ve diğer organlarda ise artmaktadır.


Bu nedenle, deri dokusunun canlı ve sağlıklı kalabilmesi için, aşırı tuz ve tuzlu gıdalardan kaçınılmalıdır. Suyu hücre içinde tutan potasyumdan zengin olan gıdaların tüketimi de yararlıdır. Potasyumdan zengin gıdalar arasında özellikle nohut, mercimek, kuru fasülye, bezelye, fındık ve tüm taze meyve ve sebzeler sayılabilir. Ayrıca, günde 2 litre kadar su içmek de yararlıdır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.