![]() |
Zül-Celâli-Vel-İkram (C.C) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zül-Celâli-Vel-İkram (C.C)Zü?l- Celâli Ve?l- İkram (celle celâlihu) Zül, sahibi demektir ![]() ![]() Zü?l- Celâl, Celâl sahibi olandır ![]() ![]() Ve?l- İkram, ikrama da sahib olandır ![]() Cenâb-ı Hakk Celle Celâlihu Celâlinden ikram eder daima ![]() Gübreden gülü çıkarır ![]() Bir kadın kıyamet koparır bir daha doğurursam diye , Ama çocuğunu kucağına aldığı zaman Cemâl olur ![]() Her şey zıddıyla tesviye edildiğinde ancak Tevhid olur ![]() Lâ ilâhe inkardır ![]() ![]() ![]() Birini çıkarırsanız şehadet değildir o ![]() İkisini seviyeliyeceğiz ![]() ![]() Birini öldürmeyeceğiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Körü körüne Ateşe gerek yok demeyeceksiniz, Ateş lâzım ![]() Ateş 37 derecede Cennettir ![]() 40 derece de Cahim Cehennemidir- Yandırıcı Cehennem Kur?ânımızdaki ![]() 30 derecede sıtma hastalığıdır ![]() ![]() Oysa ateş-ısı, 37 derecede Naim Cennetidir Kur?ânımızdaki ![]() Hepimizin vücud ısısına bir bakın lütfen ![]() Muhammedî Seviye, tesviye daima esastır ![]() Zü?l- Celâli Ve?l- İkram buradaki El Kerîm, ikramdan El Kerîm Esmâsı var ![]() Aşağıda ise Celâl, Celîl ve Celâl esmâları var ![]() Zü?l- Celâli, Celâl Celîldendir çünkü ![]() ![]() Celîl , Celâlette, muhkemlikte, metanette, selâmette oluştur ![]() Yani mevcud ve potansiyel gücünde mertebesi kimseye ihtiyaç olmayandır ![]() ![]() Yaptığı zaman Lâm?ın biriyle lânet yapabilir ![]() Diğer Lâm?la halife de yapabilir ![]() ![]() Bunu cana ve cihana, cana ve cisme Cem edebilir ![]() Bu gücü olan demektir Celîl onun içinde çift Lâm taşıdığı için benim anladığımı söylüyorum, Ateşlidir ![]() Tehlikedir Celâl İsmi ![]() ![]() Kime ne dediyse yaptırır ![]() Onun için hiçbir varlık, insan dışında varlığının kendi programının dışına çıkamaz katiyen ![]() Öldürseniz de bir köpeğe koyunluk yaptıramazsınız ![]() Sistemde değişiklik yaptıramazsınız ![]() Tek insan hariç o da imtihan olduğu için ![]() Celâl, Zülcelâl, Cenâb-ı Hakk Celle Celâlihu kahrının, azametinin tecellîsini tüm varlık üzerine tecellî ![]() ![]() Tecellî de bu anlamdadır zâten ![]() Menfi müsbet her ne yapıyorsa mutlaka yapar anlamındadır ![]() Tecellî de Celâl kökündendir demek istiyorum ![]() Celâl tecellîsi ile ikram edendir Zü?l- Celâli Ve?l- İkram ![]() Bunun kuralı Emrullah?a uyuştur ![]() Aksi Celâl hemen lânet olarak tecellî eder ![]() Bizim elimizde bir kablo var ucu açık ![]() Emrullah diyor ki fiş tak ve kullan ![]() ![]() Ham akılda diyor ki ne gerek fişe var ![]() Ben alırım elime! Aldığında ne oluyor? Sanki lânet gibi müthiş bir yok ediş olur ![]() ![]() Şunu demek istiyorum, Celâldeki lütuf kurallara bağlıdır ![]() Tersi ise negatifi ise kuralsızlıktan dolayıdır ![]() ![]() Ateşi normal kullandığınızda ısınırsınız aksi takdirde evi yakarsınız ![]() Celâl tecellîsidir bunlar bütün ![]() ![]() Ateş ocakta aşı pişirir ama tersi olduğunda insanı yakar ![]() İnkar edene Celâl tecellîsi, ikrar edene ordaki Lâm Muhammedîyet kazanır Cemâl?e dönüşür ![]() Lütuf kabul edene, kurala uyana derhal aynen elektrik gibi bakmışsınız ışık olmuş, alet çalıştırıyor ![]() Muhammedî lütufa dönüş, Muhammedîyete dönüşür ![]() Ordaki lânet tecellîsi kalkar yerine Muhammedî Bizim işimize yarayacak fiilen hayatta kullanabileceğimiz hale getirir bunu ![]() ![]() Cenâb-ı Hakk Celle Celâlihu Celâlet sahibi oluşu, Azim mertebesi anlaşılamaz oluşuna Celâl denir ![]() Bir yanda Celâl bir yanda ikram ![]() ![]() Kahren de gelir lânet olarak, Lütfen de gelir lütuf olarak ![]() Bunun ikisi de Celâlle gelir ![]() Lâzım ve lâyık olana yalınız ![]() ![]() Tıpkı bu Nar-Nur Tecellîsi gibidir ![]() Terse Nar haline dönüşür ![]() ![]() Bizim Muhammedî tasavvuf âlemimizde terhib-tergib dediğimiz korku ve rağbet tenzir-tebşir, Havf u Recâ ile ancak bu Celâl Tecellîsinden korunulur ![]() Recâ ile Cemâl Tecellîsine rıza ve ihsanullah aranır ![]() Bunun için zâten celâlin ters geleninden lânetinden havf eder, recâ eder ki Cemâl doğsun ![]() ![]() ![]() Aşk u Cezbe, Sıdk u Huşû ![]() Bunlar Kâbenin dört yüzü gibidir tasavvufta ![]() ![]() Böyle havf edecek ![]() ![]() ?Bir kişi af olmayacak desen o benim!? der ![]() ![]() ?Bir kişi affedilecekmiş desen o benim!? diye bu kadar da Umar ![]() İşte Celâl Tecellîsi böyle bir, Celâl Esmâsı böyle bir esmâdır ki araya canı sokarsın iki Lâm ın arasına, bu da olabilir, bu da olabilir ![]() ![]() Bir yüzünde Firavun, bir yüzünde Musa (as) var gibi araya girer çünkü Celâl Tecellîsi zor tecellîdir ![]() ![]() Onun için Celle Celâlihu deriz Allah?a ![]() Çünkü Allah cc ![]() ![]() ![]() Celle Celâlihu getirir, Allah Celle Celâlihu ![]() Celâl Tecellîsi korkulan bir tecellîdir ![]() Bize çok bağlıdır bizde ayarımız tam olmadığı için korkmamız gereken bir tecellîdir ![]() Zül ikram, Allahu Zülcelâl insanoğlunu mükerrem kılmıştır ![]() ???????? ?????????? ????? ????? ??????????????? ??? ???????? ??????????? ?????????????? ????? ????????????? ???????????????? ????? ??????? ???????? ????????? ?????????? " Ve le kad kerramna beni ademe ve hamelnahüm fil berri vel bahri ve razaknahüm minet tayyibati ve faddalnahüm ala kesirim mimmen halakna tefdiyla: ?Şanım hakkı için biz benî ademi tekrîm ettik karada ve denizde binidlere yükledik ve hoş hoş ni'metlerden besledik, yarattıklarımızdan çoğunun üzerine geçirdik? (İsrâ 17/70) ?And olsun ki insanoğlunumükerrem kıldı!? Kerem sahibi ![]() ![]() Ama insana bu sıfattan da yüklemiştir ![]() Maddî manevî bütün nimetleri İmkan Âleminde insana verir ![]() Ama imtihan eder ![]() ![]() İmkanla imtihan ederken ikram ettiği bütün maddî manevî tüm nimetleri karşılığında hesaba çeker ![]() Ve karşılıksız vermiştir bunları zâten ![]() Ve sonsuz bu nimetleri, sayılamayacak bu nimetlerinin tümünün ikram sahibi, kerem sahibi El Kerîm olan kendisidir ![]() Zü?l- Celâli Ve?l- İkram Esmâsı Kur?ân-ı Kerimimizde Rahmân Sûresinde iki kere geçmektedir: ????????? ?????? ??????? ??? ?????????? ?????????????? "Ve yebka vechu rabbike zulcelali vel'ikrami ![]() ![]() ????????? ????? ??????? ??? ?????????? ?????????????? "Tebarakesmu rabbike zil celali vel ikram ![]() ????????? ????? ?????????? ???????????? " Febieyyi alai rabbikuma tukezzibani ![]() Zü?l- Celâli Ve?l- İkram olarak geçer zâten orda da siz bu nimetlerden hangilerini yalanlıyorsunuz? Niye iki tane? Maddî manevî, Zâhir- Bâtın verilenler ![]() İnsana verilenler ![]() ![]() ![]() Aklımızın oluşu da bir nimettir ![]() Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vessellem?in nakli getirişi de bir nimettir ![]() Akıl kendini bilip, Rabbini bilecekti ![]() Kendini bilecekti ![]() ![]() Birlikte olacaktı ![]() ![]() Şu ANda El Hayy olan Allahu Zülcelâlin Hayy olan şahidi olacaktı ![]() Bu bakımdan da Zü?l- Celâli Ve?l- İkram i düşünmemiz gerekir ![]() Zü?l- Celâli Ve?l- İkram kendisi de öyledir ![]() ![]() Lâ ilâhe İllallah gibidir ![]() ![]() İllallah ikramdır zâten ![]() ![]() Yani mânâ bakımından söylüyorum ![]() El Celîl mutlak kendi güç, kuvvetinde lânet ediş ve lütuf verişte en büyük olan yüce Allah Celle Celâlihudur ![]() Celâl de Celîl gibidir ![]() ![]() Sonsuz kereminden ikramından kullarına hadsiz hesapsız şükreden kullarına lütuf olarak, küfredene ise lânet olarak tecellî eden, celâliyet gösteren bu ![]() Çok dikkat etmek lâzım! Zü?l- Celâli Ve?l- İkram, şükredene lütuf etmekte, küfredene lânet etmek hakkının sahibi olan demektir ![]() Çünkü Celâliyette böyle bir şey vardır ![]() İkramı, ?ikrama nankörlük yapan, hainlik yapana cehennem yapacağım!? buyuruyor ![]() ![]() Öbürüne ne diyor ?Daru?s Selâm yapacağım!? Yaaa buna çok dikkat etmemiz gerekiyor diye söylüyorum ![]() Bu aslında bizim üzerinde çalıştığımız esmâ idi yani bir zamanlar bunun üzerinde bayağı çalışılmıştır ![]() Burda insan kendisi tercih ve cüz?i irade kullanıyor imtihanda ![]() Aklı olduğu için duyduğu için tebliği, gördüğü için Kâinâtı kendisinin bir tercih yapması gerekiyor ![]() Ve cüz?i irade kullanıyor ![]() ![]() Karar veriyor İdrak edip doruğa çekiyor tepeye ve İştirak e geçiyor fiilen işleyerek imtihanı içinde yaşıyor ![]() Diğer varlıklarda böyle bir şey yoktur ![]() ![]() İmtihan kağıdı gibi, kâlem gibi herkes bir yerde kullanılmaktadır ![]() ![]() Hür türlü varlık bir sebebi vardır, hikmeti vardır ve de hakikaten onlar o işte kullanılırlar ![]() Burda İclâl kökü, Celâlin de Cemâlin de Celîl inde temelinde olan iclal kökü kullanılmıştır ![]() ![]() Yani bütün Allahu Zülcelâl Esmaları inasana hizmetteyken çok az esmâ bildiğim kadarıyla şiddet esmâlarıdır ![]() ![]() Ed- Dârru, El- Kâbızu, El- Kahhâru, EL-Kâhiru, El- Mümîtü, El- Mâniu ![]() Ed dardır zarar verir, dalal, saptırır ![]() Bu esmâlarda tercihlere göre kullanır ![]() ![]() Allah intikam alıcıdır diye ![]() ![]() Yani celâli ciddiye almamak durumunda Allahu Zülcelâl bunu hiç affetmez ![]() Çünkü kendisine karşı şey yapılmıştır ![]() Ama benim bu hususta size söyleyeceğim şey Kemâl da bununla ilgilidir ![]() ![]() Bu olgunluğa erdiği zaman çok cemâl kemâle dönüyor ![]() ![]() Meyve vermiş bir ağaca dönersiniz, sizden artık cemâl fışkırır ![]() ![]() Cemâlullah, Muradullahı Emrullahta işleyenler Cemâlullaha giderler ![]() Bir de Cemâlde bir şey vardır, Muhammed Aleyhisselâmın güzellîği vardır ![]() Onun için hizmet ile desti kemâl, himmet ile seyri cemâl ![]() Nedir himmet? Himmet çift Mimlidir ![]() ![]() Hakk olmasıdır ![]() Verenin de alanında Muhammedî olması lâzım ![]() Fişinde Pirizinde, alanında vereninde ![]() ![]() ![]() ![]() ????? ????????? ?????????????? ???????? ???????????? ??????? ???? ??????? ?????? ??????????? ????? ??????? ?????????? ??????? ????? ???????? ?????? ??????? ????? ??????? ???????? ??????? ????????????? ??????? ???????? " İnnellezine yübayiuneke innema yübayiunellah yedüllahi fevka eydihim fe men nekese fe innema yenküsü ala nefsih ve men evfa bi ma ahede aleyhüllahe fe se yü'tihi ecran aziyma: Muhakkak ki sana biat edenler ancak Allah'a biat etmektedirler ![]() ![]() ![]() ![]() ?Sana biat edenlerin, ellerini ellerine verenlerin ellerinin üzerinde Allah?ın elleri var! ![]() Bu senin elinden Allahu Zülcelâlin eline kadar Muhammedî ellerdir bunlar ![]() Zü?l- Celâli Ve?l- İkram gerçekten muhteşemdir ![]() Daha fazla bilgi için ana sayfadaki esmâlar var ![]() Orda esmâlarda Tirmizi?nin listesinde de vardır ![]() Hepisinde de vardır da ![]() ![]() Tirmizi, İbn-i Mace, İbn-i Hacer ![]() ![]() İbn-i Mace ve Tirmizi?de kendileri Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vessellemin hadisinden esmâlar getirmişlerdir ![]() Ama bunların tümü hadisle gelen birbirinden çıkardığımız zaman 140 esmâ vardır ![]() Bir zaman bu esmâlar üzerinde çalışmıştık bunların orda detaylı bilgisi vardır ![]() Size bunu söyleyen arkadaşımız neden söyledi 100 tane çekmeyi bilemiyorum ama ![]() Esmâdır harikadır hepsi güzeldir ![]() ![]() Herkesin kendi bir sırrı vardır ![]() Ama sabah namazından sonra Zü?l- Celâli Ve?l- İkram , celâlinden ikram eden, zülcelâl ü velikram, celâlinden ne ikram eder onu biz bilemeyiz ![]() Bir sahabe çok sevilen bir sahabe gelmiyor ![]() Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vessellem soruyor diyor ki ?nerede?? ?Çok hasta oldu ![]() ![]() Allah Allah ![]() ![]() ![]() ?Sen zararlı bir ot mu yedin? Bir şey mi yedin?? diyor ![]() O sahebede diyor ki: ?Ya Rasûlullah ben dün dedim ki Ya Rabbi öbür tarafta çekeceklerim varsa birazını burada çekeyim!? demiştim ![]() Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vessellem cevap veriyor: ?Fesubhanallah ![]() Hacı Osman Efendinin sağlığında anlattığı ve çektiği bir zikir var ![]() Ed Dalâl esmâsını çektirdiğini duydum ![]() Ed Dalâl, sapıklık esmâsını çektirdiğini duydum ![]() ?Fesubhanallah" dedi Hacı Osman Efendi ![]() ![]() Yani esmâları çekerken de, çekende de, çektirende de bir düzen olsa iyi olur derim ![]() ![]() Bu Zü?l- Celâli Ve?l- İkram güzel bir esmâdır ![]() Çekilir, hepimiz çekeriz ama ![]() ![]() ![]() Ama Zülcelâl Velikram olduğu için söylüyorum çekilmez demiyorum fakat ben bilmiyorum diyorum ![]() Ama birisi dese ki Ed- Darr çekeceğim ![]() ?Yavv niye Ed Darr?ı çekiyorsun ![]() ![]() ![]() Esmâları çekenin, çektirenin bir sebebi bir bilenin olması uygun olur ![]() Sübhâneke Allahümme ve bihamdike eşhedü en Lâ ilâhe ille ente vahdeke lâ şerike leke estağfiruke ve utubi ileyh ![]() Bu biliyorsunuz antivirüs gibi bir şeydir ![]() Rasûlullah Sallallahu aleyhi Vesellem Efendimizin hadisi şerifidir ![]() Abdestlerden sonra ve sohbetlerden sonra 3 defa okunması istenmiştir ![]() Elhamdulillahi Rabbül âlemin ![]() Allahümme salli ala seydina muhammedîn abdike ve nebiyyike ve rasûlike nebiyyil ümmiyyil ve ala alihi ve sahbihi ve ehl-i beytihi ![]() ![]() ![]() Allah gecelerimizi gündüz eylesin Hakkta ve hayr da buluştursun! Bizi Rasûlullah Sallallahu aleyhi Vesellem Efendimizin; Tevbe Biz-Birliğini Dua Biz-Birliğini RızaBiz-Birliğini Şehâdet Biz-Birliğini Bilip, Bulup, Olup da Yaşayanlardan Kılsın! ![]() ![]() İnşâallah? kaynak:Esmâ'ül Hüsna Şerhi |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|