![]() |
Ares |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() AresAres Savaş tanrı Ares'in Roma'da karşılığı Mars'tır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hera görkemli son eşi oldu Zeus'un Sevişti tanrıların ve insanların kralıyla Hebe'yi, Ares'i ve Eileithya'yı doğurdu Hera Ares'in anası Hera ile herhangi bir ilişkisine pek rastlanmaz destanlarda, hele babası Zeus'un ondan hoşlanmadığı besbellidir ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle ağlaşıp durma dizimin dibinde,dönek Olympos'ta oturan tanrılar arasında benim iğrendiğim tanrısın sen, hep hırgür, kavga, savaş işin gücün, eleavuca sığmaz huysuzluğun, biliyorum, anadan gelme sana, Hera'dan ben de ona zorla dinletirim sözümü ![]() Apollon'la Athena Ares'i şöyle kınarlar (İl ![]() Ares, insanların baş belası Ares, ey kaleler yıkan, ellerin kanlı ![]() Yaklaş ona, saldırgan Ares'ten çekinme, delinin biridir, kötünün kötüsüdür o, bir o yana döner, bir bu yana ![]() Asıl çekişmesi de Athena iledir, çünkü Athena aklın yönettiği savaşı, Ares ise akılsızca, körü körüne çarpışmayı simgeler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gür narah Diomedes de atıldı tunç kargısınla, Palias Athene tutup yöneltti kargıyı tam Ares'in göbeği altına, karmlığm bağlandığı yere tam; vurdu onu, yaraladı karnından, sonra derisini yırtıp kargıyı çekti çıkardı ![]() ![]() ![]() ![]() Bu dev tanrı Homeros destanlarında yürekli ve yiğit olarak bile gösterilmiyor ![]() ![]() Ares'in Aphrodite ile birleşmesinden Pho-bos (Bozgun), Deimos (Korku) ve bir de Har-monia doğar ![]() ![]() ![]() Odysseia'da anlatılan aşk macerasında (Aphrodite) Ares Hephaistos'un ağına düşüp yakalandıktan sonra hiç ses çıkarmaz, süklüm püklüm Trakya'ya doğru yol alır (Od ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herakles destanında Ares, oğlu Kyknos'u yiğitle olan savaşında korumak ister, Athena araya girip Kaderin Kyknos'un yenilmesine karar verdiğini, buna karşı gelmenin akıl kârı olmayacağını söyler, ama Ares akıl ve mantık dinlemez, gene atılır körü körüne savaşa ve Herakles'ten yara alarak gene utana utana döner Olympos'a ![]() Atina'da adam öldürmelerin ve dinsel suçların yargılandığı Areopagos, yani Ares tepesi diye bir yer vardır ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|