|  | Süt Çeşitleri ve Ürünleri |  | 
|  12-01-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Süt Çeşitleri ve ÜrünleriSüt Çeşitleri ve Ürünleri Yağın yüzeyde toplanmayıp çok küçük damlacıklar halinde süte eşit olarak dağılmasını sağlamak amacıyla, piyasadaki sütlerin büyük bölümü homojenleştirme işleminden geçirilir  Bu   işlemin temeli sütün basınç altında çok ince deliklerden püskürtülmesine dayanır  Homojenleştirilmiş sütün hem tadı daha güzel, hem de sindirimi kolaydır  Büyük kentlerde satilankremalar da genellikle homojenleştirilmiştir  Sütü çok uzun süre taze olarak saklamak pek olanaklı olmadığından, bazı koruma yöntemleri geliştirilmiştir  Sütün suyunun aynla-rak toz haline getirildiği yöntem bunların en yaygınlarından biridir  Bu yöntemde süt bir süre kaynatılıp suyu buharlaştınldıktan sonra elde edilen koyu kıvamlı sıvı sıcak havalı bir bölmeye püskürtülür  Sıcak havayla karşılaşan süt zenecikleri hızla nemini yitirip kuruyarak toz haline geçer  Çok uzak yerlere bile kolaylıkla taşınabilen ve uzun süre bozulmadan kalabilen süttozu, istendiğinde suyla karıştırılarak sıvı süte dönüştürülür  Süt hacminin yansına kadar buharlaştırılarak, yani konsantre edilerek de korunur  Basınç altında ısıtılarak yapılan bu işlemle elde edilen konsantre süt teneke kutulara konup ağzı kapatıldıktan sonra sterilize edilir  Eşit miktarda su eklenmiş konsantre sütün besin değeri pastörize sütün besin değerine hemen hemen eşittir  Konsantre sütler buzdolabına konulmaksızın saklarıabilir, ama kutuları açıldığında, kolayca bozulduğu için soğukta bekletilmesi gerekir  Konsantre sütler bazen de şeker katılarak tatlarıdırılır  Bu tip sütler sterilize edilmediğinden korunması içindeki şekere   bağlıdır  Sütten, başlıcalantereyağı, yoğurt, ve peynir olan önemli besin maddeleri de elde edilir  Bunlara ilişkin aynntılı bilgiyi kendi maddelerinde bulabilirsiniz  Süt çok eskiden beri, yağı alındıktan sonra çeşitli gıda ürünlerinin ve hayvan yemlerinin yapımında kullanılır  Son yıllarda ise sütün kazeininden gıda sanayisi dışındaki bazı alanlarda da yararlanılmaya başlarımıştır  Sütün asitlerle işlenmesi sonucunda çöktürülen kazein süzülüp aynlır, kurutulur ve toz haline getirilir  En çok ilaç ve güzellik ürünlerinin bileşimine giren bu madde ayrıca kâğıt ve ipliklerin kaplanmasında, sugeçirmez kumaş ve kağıtların hazırlarımasında, tutkal, boya ve camcı macunu yapımında kullanılır  Kazein bazı kimyasal maddelerle işlenerek plastik elde edilir  Bu plastikler düğme, oyuncak, tarak, bıçak sapı yapımında kullanılır  Kalıplanmış kazein iyi boya tutar ve kolay yanmaz   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |