![]() |
Süt Çeşitleri ve Ürünleri
1 Eklenti(ler)
Süt Çeşitleri ve Ürünleri
Yağın yüzeyde toplanmayıp çok küçük damlacıklar halinde süte eşit olarak dağılmasını sağlamak amacıyla, piyasadaki sütlerin büyük bölümü homojenleştirme işleminden geçirilir. Bu işlemin temeli sütün basınç altında çok ince deliklerden püskürtülmesine dayanır. Homojenleştirilmiş sütün hem tadı daha güzel, hem de sindirimi kolaydır. Büyük kentlerde satilankremalar da genellikle homojenleştirilmiştir. http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1259691014 Sütü çok uzun süre taze olarak saklamak pek olanaklı olmadığından, bazı koruma yöntemleri geliştirilmiştir. Sütün suyunun aynla-rak toz haline getirildiği yöntem bunların en yaygınlarından biridir. Bu yöntemde süt bir süre kaynatılıp suyu buharlaştınldıktan sonra elde edilen koyu kıvamlı sıvı sıcak havalı bir bölmeye püskürtülür. Sıcak havayla karşılaşan süt zenecikleri hızla nemini yitirip kuruyarak toz haline geçer. Çok uzak yerlere bile kolaylıkla taşınabilen ve uzun süre bozulmadan kalabilen süttozu, istendiğinde suyla karıştırılarak sıvı süte dönüştürülür. Süt hacminin yansına kadar buharlaştırılarak, yani konsantre edilerek de korunur. Basınç altında ısıtılarak yapılan bu işlemle elde edilen konsantre süt teneke kutulara konup ağzı kapatıldıktan sonra sterilize edilir. Eşit miktarda su eklenmiş konsantre sütün besin değeri pastörize sütün besin değerine hemen hemen eşittir. Konsantre sütler buzdolabına konulmaksızın saklarıabilir, ama kutuları açıldığında, kolayca bozulduğu için soğukta bekletilmesi gerekir. Konsantre sütler bazen de şeker katılarak tatlarıdırılır. Bu tip sütler sterilize edilmediğinden korunması içindeki şekere bağlıdır. Sütten, başlıcalantereyağı, yoğurt, ve peynir olan önemli besin maddeleri de elde edilir. Bunlara ilişkin aynntılı bilgiyi kendi maddelerinde bulabilirsiniz. Süt çok eskiden beri, yağı alındıktan sonra çeşitli gıda ürünlerinin ve hayvan yemlerinin yapımında kullanılır. Son yıllarda ise sütün kazeininden gıda sanayisi dışındaki bazı alanlarda da yararlanılmaya başlarımıştır. Sütün asitlerle işlenmesi sonucunda çöktürülen kazein süzülüp aynlır, kurutulur ve toz haline getirilir. En çok ilaç ve güzellik ürünlerinin bileşimine giren bu madde ayrıca kâğıt ve ipliklerin kaplanmasında, sugeçirmez kumaş ve kağıtların hazırlarımasında, tutkal, boya ve camcı macunu yapımında kullanılır. Kazein bazı kimyasal maddelerle işlenerek plastik elde edilir. Bu plastikler düğme, oyuncak, tarak, bıçak sapı yapımında kullanılır. Kalıplanmış kazein iyi boya tutar ve kolay yanmaz. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.