10-15-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yaşlanma Burada Değişmeyen Ölçüt Mü
Yaşlanma burada değişmeyen ölçüt mü?
Kısmen Ancak birinci grup doğrudan doğruya beynin yaşlanması ile ortaya çıkan, beyin dokusunun doğrudan tutulumu veya beyin hücre kaybı ile giden hastalıklarken ikinci grup vücudun diğer sistemlerinin yaşlanması nede-niyle ortaya çıkan hastalıklar Örneğin, yaşlanma nedeniy-le tıkanmaya veya yırtılmaya daha eğilimli olması sonucu ortaya çıkan beyin damar hastalıkları
Peki, üçüncü grup?
Bunlar, beyne genel destek sağlayan sistemlerin yaşla etkilenmesi sonucu ortaya çıkan hastalıklar Beynin diğer organlar kadar, hatta onlardan daha fazla kan dolaşımına, oksijene ve şekere ihtiyacı var En çok oksijen kullanan, en çok şeker kullanan, en fazla kan akımı olan organ, beyin-dir Oksijeni sağlayan sistem, akciğerler; kan akımını sağ-layan sistem, kalp; şekeri sağlayan sistem ise iyi beslenme ve metabolizma Eğer beyne destek sağlayan bu sistemler-de, çok fazla şeker ya da çok az şeker, az oksijen, yetersiz kan dolaşımı ya da kötü kalitede kan gibi sorunlar olursa, o zaman beynin işlev bozukluğu ortaya çıkabiliyor Ne gi-bi belirtiler görülebilir? Örneğin, hastanın ciddi kalp yet-mezliği veya kalp ritim bozukluğu var, beyne yeterince kan ulaşmıyor Hasta sersemlikten, baş dönmesinden ya-kınıyor Ya da akciğerleri iyi çalışmıyor, halk arasındaki deyimi ile astım bronşiti var Bu hastalık, beyne ulaşan ok-sijen miktarında azalma yapıyor Hasta buna bağlı olarak da sersemlik, baş dönmesi hissediyor Bu tip hastalıklar ise ileri yaşlarda daha sık görülüyor
Dördüncü grupta duyu organlarının giderek işlev kay-bına bağlı olan şikayetler söz konusu Örneğin, "Gözlerim çok iyi görmüyor Herhalde onun için çabuk algılayamıyo-rum  
Kulaklarım çok iyi duymuyor onun için duyduğu-mu hemen anlayamıyorum, tekrar tekrar soruyorum As-lında duyduğum zaman anlıyorum ama vakit geçiyor" gi-bisinden yakınmalar Bunun yanında kas-iskelet sisteminin yaşlanması sonucu ortaya çıkan sorunlar var, örneğin ek-lemlerin kireçlenmesi veya iltihabı (artrit), kemik erimesi, omurganın dejenerasyonu Bunun sonucunda insanlar da-ha kolay düşerler yaşlılıkta, yürüme bozuklukları daha sık-tır Aslında doğrudan beyin yaşlanması ile ilgili olmadan yaşla gelen tüm değişikliklerin üst üste bindiği, birbirine eklendiği durum çıkar ortaya Beşinci bir grup olarak ise yaşlılığın psikososyal boyutunu ve psikiyatrik hastalıkları-nı söylemek mümkün Yaşla beraber ailenin giderek dağılması, eşin kaybı, bunun sonucunda sosyal izolasyon ve bu-nun da sonucunda depresyon Emeklilik, iş ve işlev kaybı, beklentisizlik, bunun sonucunda oluşan psikolojik yıkım ve depresyon Özellikle depresyon yaşlılıkta sık görülen, sık-lıkla da fark edilmeyen ciddi bir problem Depresyon duy-gulanımı etkilediği gibi zihinsel işlevleri de bozan, yavaşla-tan bir hastalık Bize, "Ben bunuyor muyum" diye gelen yaşlı insanların önemli bir kısmında depresyon saptıyoruz
|
|
|