![]() |
Afrika Kıtasındaki Ülkelerin Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Afrika Kıtasındaki Ülkelerin YemekleriAfrika kıtasındaki ülkelerin yemekleri Acili Tavuklu Pilav Malzemeler: Yağ (Rafine) 4 çorba kaşığı Tavuk (Dört parçaya bölünmüş) 1 adet Salam (Dilimlenmiş) 225 gr ![]() Soğan (Kıyılmış) 2 adet Kırmızı biber (Acı, Dövülmüş) 4 adet Tuz 2 silme çay kaşığı Karabiber Yarım silme çay kaşığı Yeni bahar Yarım silme çay kaşığı Domates (Soyulmuş ve kıyılmış) Yarım kilo Domates suyu 1,5 bardak Taze fasulye 100 gr ![]() Pirinc 1 su bardağı Yapilisi: Yağı geniş bir tencerede eritip tavukları kızartın ![]() Tavukları tencereden çıkartın, içine salamı, soğanı, kırmızı acı biberi, tuzu, karabiberi ve yeni baharı atın ![]() Soğanlar yumuşayıncaya kadar karıştırarak soğanları kavurun ![]() Domatesi ve domates suyunu katın ![]() ![]() Tencerenin kapağını kapatarak ağır ateşte 15 dakika pişirin ![]() Bu arada, tuzlu suda pirinci 10 dakika haşlayıp suyunu süzün ![]() Pirinci, domates karışımına katın ve suyunu çekinceye kadar 15 dakika daha pişirin ![]() ![]() Lokma Tatlisi (Bati Afrika) Malzemeler: Un 18 çorba kaşığı (175 gr ![]() Kabartma tozu 1,5 silme çay kaşığı Tuz Bir çimdik Yumurta 1 adet Süt 1 bardak Vanilya 1 silme çay kaşığı Portakal esansı Birkaç damla Yağ (Kızartma için) Pudra şekeri (Servis için) Yapilisi: Bir kap içinde unu tuz ve kabartma tozuyla karıştırın ![]() Yumurtayı süt, vanilya ve portakal esansı ile birlikte iyice çalkalayın ![]() Süt karışımını bulamaç yapıncaya kadar azar azar unun üzerine dökün ![]() Derince bir tavaya bolca yağ koyun ve kızdırın (bir lokma ekmek atıldığında, ekmek kahverengi olacak şekilde kızarmalı) ![]() Kızgın yağın içine bir çay kaşığı hamur atın ve nar gibi kızartın ![]() Yağdan çıkardığınız kızarmış hamurları bir peçete kâğıdında süzün ![]() Üzerine pudra şekeri serperek sıcak sıcak servis yapın ![]() *Meyveli lokma: Kızartmadan önce hamurun içine kıyılmış dört iri muz veya 3 portakalın dilimlerini karıştırabilirsiniz Marmelat (Bati Afrika) Malzemeler: Mürdüm eriği ( Kuru) 500 gr ![]() Tozşeker 4,5 bardak Limon suyu 1 limondan Yapilisi: Kuru mürdüm eriğini yıkayın ![]() ![]() Piştikten sonra tel süzgeçten geçirerek şekeri katın ve şeker eriyip koyulaşıncaya kadar kaynatmaya devam edin ![]() Şeker koyulaşınca limon suyunu katın ve bir taşım kaynattıktan sonra ateşten indirin ![]() *Soguduktan sonra,hava almayacak sekilde cam kavanozda ve günes isigi görmeyen serin bir yerde muhafaza ederseniz daha uzun ömürlü olur ![]() Börülceli Ton Baligi Malzemeler: Böğrülce Yarım kilo Su (Sıcak) 4,5 bardak Soğan (Doğranmış) 1 adet Domates (İri, Kabuğu soyulmuş ve doğranmış) 1 adet Kırmızı biber (Acı, dövülmüş) 3 adet Salça 2 silme çorba kaşığı Mısırözü yağı 3 çorba kaşığı Ton Balığı 1 konserve Tuz Biber Muz (Ham, Doğranmış) 2 adet Mısırözü yağı (Kızartma için) Yapilisi: Börülceyi yıkayıp sıcak suyla birlikte bir tencereye koyun ve iki dakika kaynatın, ateşten indirerek 2 saat kadar dinlendirin, sonra suyunu süzün ![]() Yeni su koyarak tekrar kaynatın ve kaynadıktan sonra ağzını kapayarak ağır ateşte pişirin ![]() ![]() ![]() Börülceyi karıştırarak salçayı, yağı ve ton balığını katın ![]() Tencerenin kapağını kapadıktan sonra hafif ateşte 10 dakika daha pişirin ![]() ![]() ![]() Muz dilimlerini tuzlayın ![]() Tavanın içine bolca yağ koyup muz dilimlerini nar gibi kızartın ![]() Sonra kâğıt peçete üzerine alarak yağını süzün ![]() Böğrülceli ton balığını kızarmış muzla birlikte servis yapın ![]() Naneli & Biberli Kuzu Budu (Güney Afrika) Malzemeler: Kuzu butu (kemikleri ayrılmış) 2 kg ![]() Yeşil pul biber 3 çay kaşığı Karabiber 2 çay kaşığı Sarmısak 5 diş Biberiye (taze) 1 tutam Nane (taze) 2-3 tutam Şarap Sirkesi (veya limon suyu) 3 kaşık Soya sosu 3 kaşık Dijon Hardalı 2 kaşık Tuz Yapilisi: Eti soğuk suda yıkayın ve kağıt havluyla kurulayın ![]() Biberleri havanda dövün ve üçte ikisini bir kenara ayırın ![]() Sarmısağı kıyın ![]() ![]() Bütün bunları sirke veya limon suyu veya soya sosuyla karıştırın ![]() Kuzu etini bu karışımın içinde bir gece bekletin ![]() Eti sostan çıkarın ve fazla suyunu alın, sosu bir kenara ayırın ![]() Fırını 180 derece kızdırın ![]() Bu arada, hardalı butun üstüne yayın, ve geri kalan biberleri üstüne serpiştirin ![]() ![]() ![]() ![]() Eti servis yapmadan önce biraz soğumasını bekleyin ![]() *Etler sosa tamamen bulanmis olarak servis yapilmali ![]() Firinda Sütlac (Bati Afrika) Malzemeler: 1lt süt 100gr şeker 100gr dövülmüş şamfıstığı 25gr uzun kulaklı pirinç 25 gr ince kıyılmış badem Yapılışı: Süt kaynama noktasındayken pirinci atın ![]() Tencerenin kapağını kapayın ve arada sırada karıştırarak koyulaşıncaya kadar ağır ateşte pişirin ![]() Şekerini ilave edin ve 1 dakika daha tıkırdatarak soğumaya bırakın ![]() Badem ve şam fıstıkla süsleyerek soğuk servis yapın ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Afrika Kıtasındaki Ülkelerin Yemekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Afrika Kıtasındaki Ülkelerin YemekleriGüney Afrika Cumhuriyeti Türkiye'nin bir buçuk katı büyüklüğünde geniş bir ülkedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1652 yılında Hollandalılar tarafından Cape Town bölgesinde kurulan Güney Afrika'nın yemeklerinde, Hollanda Mutfağı'nın büyük etkisi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güney Afrika'nın bazı bölgelerinde yapılan bir yemek diğer bir bölgede bulunmayabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güney Afrikalılar sığır etini kişniş, tuz ve karabiber ile kurutup, ince ince keserek yerler ![]() ![]() ![]() Güney Afrikalılar çok ekmek tüketirler ![]() ![]() Güney Afrikalılar genellikle hafif tatlılar severler ![]() ![]() ![]() ![]() Bu zengin çeşnili mutfak genelde, ete, balığa, bakliyata ve sebzeye dayanır ![]() ![]() ![]() Bobotie hazırlama: 50 dakika pişirme: 45 dakika 1 kg ![]() 1 baş soğan 3 dilim tost ekmeği 1/4 litre süt 75 gr ![]() 3 çorba kaşığı limon suyu 2 çorba kaşığı erimiş tereyağı 2 çorba kaşığı sıvıyağ 10 adet kuru kayısı 12 adet badem 2 yumurta 2 tatlı kaşığı kayısı marmeladı 2 çorba kaşığı köri 1 çorba kaşığı toz kırmızı biber 1 defne yaprağı veya 1 limon yaprağı karabiber tuz servis için: 3 çorba kaşığı chutney 6 çorba kaşığı kayısı marmeladı sosu 1 küçük kase hindistan cevizi rendesi 1 küçük kase kıyılmış fındık Ekmekleri sütle ıslatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bademleri ince ince kıyın ![]() ![]() ![]() ![]() yumuşayıncaya kadar karıştırarak kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sütün geri kalan kısmını yumurtalarla çırpın ve yemeğin üzerine dökün ![]() ![]() ![]() Yemek piştikten sonra fırından çıkarın ![]() ![]() ![]() Yemeğinizi yanında Chutney, kıyılmış fındık, hindistan cevizi rendesi ve özel hazırlanmış Kayısı Marmeladı Sosu ile birlikte servis yapın ![]() Kayısı Marmeladı Sosu hazırlama: 5 dakika 4 çorba kaşığı kayısı marmeladı 1/2 baş soğan 1 tatlı kaşığı Worchestershire sos Soğanı ince ince kıyın, kayısı marmeladı ve Worchestershire sosu ilave edip birlikte çırpın ![]() ![]() Snoek fish "Kayısı Marmeladı Barakuda" hazırlama: 15 dakika pişirme: 30 dakika 1 adet Snoek balığı veya 1 yayın balığı 1 kavanoz kayısı marmeladı 1 limonun suyu 1 diş sarımsak 250 gr ![]() 4 çorba kaşığı sıvıyağ 2 tatlı kaşığı karabiber tuz Snoek balığının orta kılçığını balığı parçalamadan çıkarın veya balıkçınıza çıkarttırın ![]() ![]() ![]() ![]() Karışımınız eriyince, balığı tuzlayın, karabiberini serpin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayısı marmeladı ile hazırladığınız sos balığa nefis bir tat ve koku verir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Afrika Kıtasındaki Ülkelerin Yemekleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Afrika Kıtasındaki Ülkelerin YemekleriMilk tart "Sütlü Tart" hazırlama: 15 dakika pişirme: 25 dakika soğuma: 2 saat tart hamuru için: 200 gr ![]() 100 gr ![]() üstü için: 3/4 litre süt 2 çorba kaşığı un 2 çorba kaşığı mısır nişastası 1/4 su bardağı süt 40 gr ![]() 3/4 su bardağı toz şeker 4 iri yumurta 1 tatlı kaşığı badem esansı 1 tatlı kaşığı tarçın bir tutam tuz Bisküvileri ince ince ufalayın veya dövün, tereyağını eritin ve bisküvilere katarak karıştırın ![]() ![]() ![]() 3/4 litre sütü kaynatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vinegar pudding "Sirkeli Puding" hazırlama: 25 dakika pişirme: 40 dakika 75 gr ![]() 3/4 su bardağı kahverengi toz şeker 2 iri yumurta 200 gr ![]() 1 tatlı kaşığı tepeleme kabartma tozu 1 tatlı kaşığı toz zencefil 1/2 tatlı kaşığı küçük hindistan cevizi rendesi bir tutam tuz 4 çorba kaşığı kayısı reçeli (tanesiz) veya 4 çorba kaşığı kayısı marmeladı şurup için: 1/2 litre su 400 gr ![]() 3/4 su bardağı sirke Suyu şeker ve sirke ile 5 dakika kaynatıp soğumaya bırakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dumpling with cream "Krem ve Tarçınlı Buharda Toplar" hazırlama: 15 dakika pişirme: 10-12 dakika (takip ederek) 1/2 kg ![]() 250 gr ![]() 4 yumurta 1/2 litre krem 1,5 su bardağı toz şeker 2 çorba kaşığı su tarçın 1 paket kabartma tozu 2 çorba kaşığı sıvıyağ tuz Derin bir tencerenin yarısına kadar su doldurun, içine 40 gr ![]() ![]() Derin bir kaba unu koyun, üzerine kabartma tozunu, 1 çorba kaşığı toz şekeri ve tuzu ekleyin, bir karıştırıp sıvıyağı koyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toz şekeri ve tarçını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() |
|