ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Ülke & Şehirler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=413)
-   -   Afrika Kıtasındaki Ülkelerin Yemekleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=916787)

Prof. Dr. Sinsi 10-14-2012 08:24 AM

Afrika Kıtasındaki Ülkelerin Yemekleri
 

Afrika kıtasındaki ülkelerin yemekleri

Acili Tavuklu Pilav

Malzemeler:

Yağ (Rafine) 4 çorba kaşığı

Tavuk (Dört parçaya bölünmüş) 1 adet

Salam (Dilimlenmiş) 225 gr.

Soğan (Kıyılmış) 2 adet

Kırmızı biber (Acı, Dövülmüş) 4 adet

Tuz 2 silme çay kaşığı

Karabiber Yarım silme çay kaşığı

Yeni bahar Yarım silme çay kaşığı

Domates (Soyulmuş ve kıyılmış) Yarım kilo

Domates suyu 1,5 bardak

Taze fasulye 100 gr.

Pirinc 1 su bardağı

Yapilisi:

Yağı geniş bir tencerede eritip tavukları kızartın.

Tavukları tencereden çıkartın, içine salamı, soğanı, kırmızı acı biberi, tuzu, karabiberi ve yeni baharı atın.

Soğanlar yumuşayıncaya kadar karıştırarak soğanları kavurun.

Domatesi ve domates suyunu katın. Kaynatın, sonra tavukları koyun ve üzerine taze fasulyeyi serpiştirin.

Tencerenin kapağını kapatarak ağır ateşte 15 dakika pişirin.

Bu arada, tuzlu suda pirinci 10 dakika haşlayıp suyunu süzün.

Pirinci, domates karışımına katın ve suyunu çekinceye kadar 15 dakika daha pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.

Lokma Tatlisi (Bati Afrika)

Malzemeler:

Un 18 çorba kaşığı (175 gr.)

Kabartma tozu 1,5 silme çay kaşığı

Tuz Bir çimdik

Yumurta 1 adet

Süt 1 bardak

Vanilya 1 silme çay kaşığı

Portakal esansı Birkaç damla

Yağ (Kızartma için)

Pudra şekeri (Servis için)

Yapilisi:

Bir kap içinde unu tuz ve kabartma tozuyla karıştırın.

Yumurtayı süt, vanilya ve portakal esansı ile birlikte iyice çalkalayın.

Süt karışımını bulamaç yapıncaya kadar azar azar unun üzerine dökün.

Derince bir tavaya bolca yağ koyun ve kızdırın (bir lokma ekmek atıldığında, ekmek kahverengi olacak şekilde kızarmalı).

Kızgın yağın içine bir çay kaşığı hamur atın ve nar gibi kızartın.

Yağdan çıkardığınız kızarmış hamurları bir peçete kâğıdında süzün.

Üzerine pudra şekeri serperek sıcak sıcak servis yapın.

*Meyveli lokma: Kızartmadan önce hamurun içine kıyılmış dört iri muz veya 3 portakalın dilimlerini karıştırabilirsiniz

Marmelat (Bati Afrika)

Malzemeler:

Mürdüm eriği ( Kuru) 500 gr.

Tozşeker 4,5 bardak

Limon suyu 1 limondan

Yapilisi:

Kuru mürdüm eriğini yıkayın. Bol suyla yumuşayıncaya kadar pişirin.

Piştikten sonra tel süzgeçten geçirerek şekeri katın ve şeker eriyip koyulaşıncaya kadar kaynatmaya devam edin.

Şeker koyulaşınca limon suyunu katın ve bir taşım kaynattıktan sonra ateşten indirin.

*Soguduktan sonra,hava almayacak sekilde cam kavanozda ve günes isigi görmeyen serin bir yerde muhafaza ederseniz daha uzun ömürlü olur.

Börülceli Ton Baligi

Malzemeler:

Böğrülce Yarım kilo

Su (Sıcak) 4,5 bardak

Soğan (Doğranmış) 1 adet

Domates (İri, Kabuğu soyulmuş ve doğranmış) 1 adet

Kırmızı biber (Acı, dövülmüş) 3 adet

Salça 2 silme çorba kaşığı

Mısırözü yağı 3 çorba kaşığı

Ton Balığı 1 konserve

Tuz Biber

Muz (Ham, Doğranmış) 2 adet

Mısırözü yağı (Kızartma için)

Yapilisi:

Börülceyi yıkayıp sıcak suyla birlikte bir tencereye koyun ve iki dakika kaynatın, ateşten indirerek 2 saat kadar dinlendirin, sonra suyunu süzün.

Yeni su koyarak tekrar kaynatın ve kaynadıktan sonra ağzını kapayarak ağır ateşte pişirin. Börülce piştikten sonra içine soğanı, domatesi, kırmızı biberi katın ve 15 dakika kadar pisirin. Eğer börülce suyunu çekerse biraz kaynar su koyun.

Börülceyi karıştırarak salçayı, yağı ve ton balığını katın.

Tencerenin kapağını kapadıktan sonra hafif ateşte 10 dakika daha pişirin. Sonra tencerenin kapağını açın ve karıştıra karıştıra 5 dakika kadar kaynatın. Tuzunu biberini ayarlayın.

Muz dilimlerini tuzlayın.

Tavanın içine bolca yağ koyup muz dilimlerini nar gibi kızartın.

Sonra kâğıt peçete üzerine alarak yağını süzün.

Böğrülceli ton balığını kızarmış muzla birlikte servis yapın.

Naneli & Biberli Kuzu Budu (Güney Afrika)

Malzemeler:

Kuzu butu (kemikleri ayrılmış) 2 kg.

Yeşil pul biber 3 çay kaşığı

Karabiber 2 çay kaşığı

Sarmısak 5 diş

Biberiye (taze) 1 tutam

Nane (taze) 2-3 tutam

Şarap Sirkesi (veya limon suyu) 3 kaşık

Soya sosu 3 kaşık

Dijon Hardalı 2 kaşık

Tuz

Yapilisi:

Eti soğuk suda yıkayın ve kağıt havluyla kurulayın.

Biberleri havanda dövün ve üçte ikisini bir kenara ayırın.

Sarmısağı kıyın. Biberiyeyi ve naneyi yıkayın, kurumaya bırakın, ve yapraklarını koparın.

Bütün bunları sirke veya limon suyu veya soya sosuyla karıştırın.

Kuzu etini bu karışımın içinde bir gece bekletin.

Eti sostan çıkarın ve fazla suyunu alın, sosu bir kenara ayırın.

Fırını 180 derece kızdırın.

Bu arada, hardalı butun üstüne yayın, ve geri kalan biberleri üstüne serpiştirin. Eti dörtgen fırın kabına yerleştirin. Sosu ekleyin, fakat doğrudan etin üstüne dökmeyin. Fıında 90 dakika pişirin.

Eti servis yapmadan önce biraz soğumasını bekleyin.

*Etler sosa tamamen bulanmis olarak servis yapilmali.

Firinda Sütlac (Bati Afrika)

Malzemeler:

1lt süt

100gr şeker

100gr dövülmüş şamfıstığı

25gr uzun kulaklı pirinç

25 gr ince kıyılmış badem

Yapılışı:

Süt kaynama noktasındayken pirinci atın.

Tencerenin kapağını kapayın ve arada sırada karıştırarak koyulaşıncaya kadar ağır ateşte pişirin.

Şekerini ilave edin ve 1 dakika daha tıkırdatarak soğumaya bırakın.

Badem ve şam fıstıkla süsleyerek soğuk servis yapın.



Prof. Dr. Sinsi 10-14-2012 08:24 AM

Afrika Kıtasındaki Ülkelerin Yemekleri
 

Güney Afrika Cumhuriyeti Türkiye'nin bir buçuk katı büyüklüğünde geniş bir ülkedir. Bu nedenle de bölgelere göre yeme alışkanlığı değişiklikler göstermektedir. Kuzeydeki Transval ve özerk cumhuriyetlerde bu farklılık daha da çarpıcıdır. Örneğin, kırsal kesimlerdeki çiftliklerde ve küçük yerleşim alanlarında rastlayacağınız kahvaltıyı Johannesburg ve Pretoria gibi büyük şehirlerde bulamazsınız. Buna karşılık Cape Town'da gelenek ve alışkanlıkların etkisi ile tamamen farklı bir kahvaltı ve öğle yemeği ile karşılaşırsınız. Kırsal alanlarda kahvaltı çok besleyicidir. Genelde tahıl ezmesi, mısır veya yulaf çorbası yenir. Tahıl ezmesi bir yemek çeşididir. Mısır, tuz ve su karışımı kaynatılıp ezilerek hazırlanır. Şehirlerde ise tahıl gevreği yenip, portakal suyu, çay veya kahve içilir. Şehirlerde, kadının çalışma hayatından dolayı öğle yemeği hafiftir. Kırsal bölgelerde ise kuvvetli bir öğle yemeği yenir. Esas olarak bu yemek sebze ve et içermektedir. Şehirlerde en önemli öğün akşam yemeğidir. Akşam yemeği doğrudan bir et yemeği ile başlar. Et ile birlikte en az iki çeşit sebze yenir. Bu sebzeler genellikle soğan ve patatesle birlikte, kabak, fasulye, bezelye veya mısır olabilir. Daha sonra ise salata ve tatlı yenir.

1652 yılında Hollandalılar tarafından Cape Town bölgesinde kurulan Güney Afrika'nın yemeklerinde, Hollanda Mutfağı'nın büyük etkisi vardır. Daha sonra kısa bir dönem Fransız Mutfağı bu ülkenin mutfağını büyük ölçüde etkilemiş, krem ve koyun eti kullanımı tamamen Fransız etkisi ile bu mutfağa girmiştir. Tabii Alman Mutfağı'nın etkisini de unutmamak gerekir. Özellikle tüm ülkede yaygın olarak tüketilen "Burevers" denilen ve bir çeşit geleneksel yiyecek olan sosis de Almanların bu mutfağa katkısıdır. Aynı zamanda İngilizlerden de etkilenmiş olan Güney Afrika Mutfağı'nda Doğu Hint Mutfağı'nın etkisi çok fazladır. Malaya'dan getirtilen köleler çiftliklerde işçi olarak çalışırken eşleri de aşçılık yaparlardı. Hindistan'ın çeşitli baharatları bu vesile ile bu mutfağa girmiştir. Kısaca Güney Afrika Mutfağı çok fazla yabancı etki almış bir mutfaktır. Bu yabancı etki yerli halkın kendi yemekleriyle karışmış ve ortaya çok çeşnili bir mutfak çıkmıştır.

Güney Afrika'nın bazı bölgelerinde yapılan bir yemek diğer bir bölgede bulunmayabilir. Bölgelerin kendilerine özgü değişik özel yemekleri vardır. Bunlardan bir tanesi kıyı şeridinde suda yetişen bir çiçekten yapılan "katır çiçeği çorbası" dır. Zaten bu yörede klasik çorba türleri sevilmez. Mısırla yapılan "Porridge" gibi klasik çorbalar iç ve kuzey bölgelerde çok sevilerek yenir. Ama balık ve deniz ürünleri hem kıyı şeridinde hem de iç bölgelerde sevilir ve yenir. Güney Afrika dünyanın en bol ve lezzetli deniz ürünlerine ve balığına sahip bir ülkedir. Halk bunları kendilerine özgü metotlarla ama Hint baharatları katarak pişirir. Pişirme teknikleri olarak en çok ızgara, tencerede pişirme ve fırın kullanılır. Mutfakta en çok kullanılan otlar ve baharatlar, kişniş, acı biber, tuz, karabiber, anason, sarımsak ve maydanozdur.

Güney Afrikalılar sığır etini kişniş, tuz ve karabiber ile kurutup, ince ince keserek yerler. Ayrıca ince kuru sosisleri de çok lezzetlidir. Bu kuru eti ve sosisi hem yemek yapımında kullanırlar, hem de her öğünde yiyebilirler.

Güney Afrikalılar çok ekmek tüketirler. Ekmekleri daha çok siyah ekmektir.

Güney Afrikalılar genellikle hafif tatlılar severler. Bunlar içinde en ünlüleri "Milk Tart" ve "Dumpling"dir. Bizdeki burma tatlısına benzeyen özel bir tatlıları da vardır. Ülkede çok çeşitli tropikal meyveler yetiştiği için halk tatlı yerine genellikle meyveyi tercih eder.

Bu zengin çeşnili mutfak genelde, ete, balığa, bakliyata ve sebzeye dayanır. En çok kullanılan etler sığır, tavuk, ve domuz etleridir. Bu arada bu ilginç ülkenin mutfağında "deve kuşu" ve "timsah" etleri de özel günlerde yenir.

Bobotie

hazırlama: 50 dakika

pişirme: 45 dakika

1 kg. kıyma

1 baş soğan

3 dilim tost ekmeği

1/4 litre süt

75 gr. kuru üzüm

3 çorba kaşığı limon suyu

2 çorba kaşığı erimiş

tereyağı

2 çorba kaşığı sıvıyağ

10 adet kuru kayısı

12 adet badem

2 yumurta

2 tatlı kaşığı kayısı marmeladı

2 çorba kaşığı köri

1 çorba kaşığı toz kırmızı biber

1 defne yaprağı veya 1 limon yaprağı

karabiber

tuz

servis için:

3 çorba kaşığı chutney

6 çorba kaşığı kayısı marmeladı sosu

1 küçük kase hindistan cevizi rendesi

1 küçük kase kıyılmış fındık

Ekmekleri sütle ıslatın. Kıymayı derin bir kaba koyun. Sütle ıslatılmış ekmeği sıkarak fazla sütünü alın, kalan sütü atmayın. Ekmekleri kıymaya karıştırın. Soğanı soyun. Ufak ufak doğrayın. Kuru kayısıları küçük küçük kesin. Limonu sıkın ve suyunu kayısıların üstüne dökün.

Bademleri ince ince kıyın. Defne veya limon yaprağım yumuşatmak için ılık suyla ıslatın. Tavada tereyağını eritip sıvıyağı ekleyin. Köri tozunu ve toz kırmızı biberi içine atıp karıştırın. Soğanları ekleyin ve soğanlar körinin ve kırmızı biberin rengini alıp

yumuşayıncaya kadar karıştırarak kavurun. Soğanları kıyma ve ekmek karışımının üstüne dökün. Kesilmiş kayısıları, kıyılmış bademleri, kuru üzümleri, tuzu, karabiberi ve kayısı marmeladını ilave edip, hepsini birden karıştırın. Kayısı marmeladı yemeğinize çok özel bir tat verir. Malzemelerinizi iyice karıştırdıktan sonra cam bir fırın kabına koyun.

Sütün geri kalan kısmını yumurtalarla çırpın ve yemeğin üzerine dökün. Defne veya limon yaprağını kıvırarak baca gibi yapıp yemeğin üzerine batırın. Orta ateşte önceden kızdırılmış fırında 45 dakika pişirin.

Yemek piştikten sonra fırından çıkarın. Yemeğe bir bıçak sokarak pişmesini kontrol edebilirsiniz. Bıçak girdiğinde yemek biraz yumuşak olmalı.

Yemeğinizi yanında Chutney, kıyılmış fındık, hindistan cevizi rendesi ve özel hazırlanmış Kayısı Marmeladı Sosu ile birlikte servis yapın.

Kayısı Marmeladı Sosu

hazırlama: 5 dakika

4 çorba kaşığı kayısı marmeladı

1/2 baş soğan

1 tatlı kaşığı Worchestershire sos

Soğanı ince ince kıyın, kayısı marmeladı ve Worchestershire sosu ilave edip birlikte çırpın. Bobotie ile servis yapın.

Snoek fish "Kayısı Marmeladı Barakuda"

hazırlama: 15 dakika

pişirme: 30 dakika

1 adet Snoek balığı veya 1 yayın balığı

1 kavanoz kayısı marmeladı

1 limonun suyu

1 diş sarımsak

250 gr. tereyağı

4 çorba kaşığı sıvıyağ

2 tatlı kaşığı karabiber

tuz

Snoek balığının orta kılçığını balığı parçalamadan çıkarın veya balıkçınıza çıkarttırın. Fırın tepsinizi sıvıyağ ile yağlayın. Balığı tepsiye koyup üzerine limon suyunu gezdirin ve bir kenara bırakın. Balığın sosunu hazırlamak için tencereye yarım su bardağı su koyup, tereyağını ve kayısı marmeladını ilave edin, sarımsağı dövüp üstüne atın birlikte hafif ateşte erimeye bırakın.

Karışımınız eriyince, balığı tuzlayın, karabiberini serpin. Daha sonra eriyen tereyağı ve kayısı marmeladını homojen bir hale gelmesi için çırpın ve balığın üzerine kaşıkla sıcak olarak gezdirin. Balığın üstünü tamamen bu sosla örterek, önceden kızdırdığınız ortadan sıcak fırına atın ve 30 dakika kadar pişmesini takip ederek pişirin. Balığınız pişince fırından çıkarın. Sıcak olarak yanında tereyağlı sade pilavla servis yapın.

Kayısı marmeladı ile hazırladığınız sos balığa nefis bir tat ve koku verir.


Prof. Dr. Sinsi 10-14-2012 08:24 AM

Afrika Kıtasındaki Ülkelerin Yemekleri
 

Milk tart "Sütlü Tart"

hazırlama: 15 dakika

pişirme: 25 dakika

soğuma: 2 saat

tart hamuru için:

200 gr. petit beurre bisküvi

100 gr. tereyağı

üstü için:

3/4 litre süt

2 çorba kaşığı un

2 çorba kaşığı mısır nişastası

1/4 su bardağı süt

40 gr. tereyağı

3/4 su bardağı toz şeker

4 iri yumurta

1 tatlı kaşığı badem esansı

1 tatlı kaşığı tarçın

bir tutam tuz

Bisküvileri ince ince ufalayın veya dövün, tereyağını eritin ve bisküvilere katarak karıştırın. Tart kabının dibini bir parça yağlayın ve içine bisküvi karışımını koyun. Elinizle hamurun üzerine bastırarak kabın dibine yayın ve soğumaya bırakın.

3/4 litre sütü kaynatın. Şekerle yumurtaları, şeker eriyinceye kadar çırpın. Şeker eriyip karışım köpüklenince karıştıra karıştıra kaynamış süte ilave edin. Bir parça soğuk sütle erimiş tereyağını, tuzu, nişastayı ve unu karıştırın. Soğuk süt ve un karışımını daha önce hazırladığınız süt ve yumurta karışımına, karıştırarak boşaltın. Badem esansını içine katın, iyice karıştırdıktan sonra 5 dakika kadar hafif ateşte karıştırmaya devam ederek pişirin. Tarçını ilave edin, tekrar karıştırarak kremanız koyulaşıncaya kadar hafif ateşte pişirin. Pişen kremayı hazırlamış olduğunuz bisküvi hamurunun üzerine dökün. Serin bir yerde en az 2 saat soğumaya bırakın. Tartınızı buzdolabına koymayın, dışarıda bekletin. Hazır olunca kabında servis yapın.

Vinegar pudding "Sirkeli Puding"

hazırlama: 25 dakika

pişirme: 40 dakika

75 gr. tereyağı

3/4 su bardağı kahverengi toz şeker

2 iri yumurta

200 gr. un

1 tatlı kaşığı tepeleme kabartma tozu

1 tatlı kaşığı toz zencefil

1/2 tatlı kaşığı küçük hindistan cevizi rendesi

bir tutam tuz

4 çorba kaşığı kayısı reçeli (tanesiz) veya 4 çorba kaşığı kayısı marmeladı

şurup için:

1/2 litre su

400 gr. toz şeker

3/4 su bardağı sirke

Suyu şeker ve sirke ile 5 dakika kaynatıp soğumaya bırakın. Tereyağını eritin. Kahverengi şekeri tereyağı ile krem haline gelinceye kadar çırpın. İçine yumurtaları, çırpmaya devam ederek ilave edin. Unu, kabartma tozunu, zencefili, küçük hindistan cevizi rendesini ve tuzu yumurta karışımına ilave ederek, iyice karıştırın. Kayısı reçelini veya marmeladını ilave edin. Karıştırıp içine önceden hazırlayarak soğumaya bıraktığınız şurubu ekleyin. İyice karıştırıp bir kek kabına koyarak, önceden 180 derecede kızdırdığınız fırında 40 dakika pişirin. Sıcak olarak yanında çırpılmış krem ile servis yapın.

Dumpling with cream "Krem ve Tarçınlı Buharda Toplar"

hazırlama: 15 dakika

pişirme: 10-12 dakika (takip ederek)

1/2 kg. un

250 gr. tereyağı

4 yumurta

1/2 litre krem

1,5 su bardağı toz şeker

2 çorba kaşığı su

tarçın

1 paket kabartma tozu

2 çorba kaşığı sıvıyağ

tuz

Derin bir tencerenin yarısına kadar su doldurun, içine 40 gr. tereyağı atın ve kaynamaya bırakın.

Derin bir kaba unu koyun, üzerine kabartma tozunu, 1 çorba kaşığı toz şekeri ve tuzu ekleyin, bir karıştırıp sıvıyağı koyun. Yumurtaları bütün olarak üstüne kırın ve birlikte bir tel çırpıcı ile çırpın. Suyunu ilave edin ve yine karıştırın. Hafif koyu, akıcı bir hamur elde edeceksiniz. Bu hamuru bir çorba kaşığı ile tepeleme olarak alın ve kaynayan yağlı suya kaşık kaşık atın. Tencerenin kapağını kapatarak Dumpling'ler kocaman toplar haline gelinceye kadar pişmeye bırakın. Bu arada, tatlının servis kabını hazırlayın. Bunun için derin bir servis kabının dibine, şekerin yarısını koyun, kaşıkla yayın. Üzerine bol tarçın serpin. Kalan tereyağını ceviz büyüklüğünde parçalar halinde bu tarçınlı şekerin üzerine top top koyun ve yine bol miktarda tarçın serpin. Bu arada Dumpling'leriniz kocaman toplar haline gelerek pişmiştir. Tencerenin kapağını açın, bu biraz şekli bozuk toplan sıcak sıcak bozmadan kevgirle suyunu süzerek çıkarın ve servis kabındaki tereyağı, şeker ve tarçın karışımının üzerine koyun. Sıcak topların üzerine yine bol miktarda önce tarçın, sonra toz şeker serpin. Üzerine bol krem dökün, kremin üzerine yine tarçın serperek sıcak olarak servis yapın.

Toz şekeri ve tarçını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.







Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.