![]() |
Besinlerin Renkleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besinlerin RenkleriBesinler yedi renk grubuna ayrilir ve her birinin ayri islevi vardir ![]() Buyuklerin ve ozellikle de cocuklarin iyeceklerini onlarin hosuna gidebilecek, degisik sekillerde ve renklerde hazirlamak hem tuketimlerini artiracak hem de sagliklari icin olumlu olacaktir ![]() Mor: Bogurtlen, uzum, sarap, kirmizi lahana,murdum erigi, patlican ![]() ![]() ![]() Bu besinler cok guclu antioksidan, yani saglikli dokulari ve hucreleri koruyucu maddeler iceriyor ![]() Kalp hastaliklarina yakalanma ve kriz riskini azaltiyor ![]() Kirmizi: Domates, karpuz, kan portakali veyaKan greyfurtu ![]() ![]() ![]() Kansere karsi guclu bir kalkan olan ve prostat kanserine karsi korudugu ispatlanan likopen maddesini iceriyorlar ![]() Turuncu: Kayisi, kavun, havuc, mango, balkabagi ![]() ![]() ![]() Saglikli gozler ve saglikli bir cilt icin gerekli olan betakaroten maddesini iceriyorlar ![]() Hucreleri zararli maddelerden koruyorlar ![]() Sari-turuncu: Limon, portakal, armut, mandalina, greyfurt ![]() ![]() ![]() Beta-cryptoxanthin adindaki cok guclu bir antioksidan madde iceriyor ve hucreyi yaslanmaya karsi koruyorlar ![]() Sari-yesil: Kabak, salatalik, bezelye, kivi, kivircik salata, ispanak, bakla, avokado ![]() ![]() ![]() Lutein adli antioksidan madde iceren bu urunler katarakt gibi cesitli goz hastaliklarina karsi savasiyor ![]() Yesil: Brokoli, lahana, bruksellahanasi ![]() ![]() ![]() Toksinlerden arindirici ozellikleri var ![]() Karacigerin salgiladigi faydali enzimlerin mikatirini arttiriyor İcerdikleri flavanoidler sayesinde ansere ve kalp hastaliklarina karsi koruyorlar ![]() Beyaz: Pirasa, turp, sarmisak, mantar, sogan, kereviz ![]() ![]() ![]() Alisin ve flavanoidleri iceren beyaz renkli besinler cesitli hastaliklara ve tumorlere karsi bagisiklik sistemini guclendiriyor,A vitamini iceriyor ![]() Cocuklari obeziteden korumak,obezite goruldukten sonra bu sorunu cozmeye calismaktan daha kolaydir ![]() Bu dogrultuda dikkat edilmesi gereken hususlari soyle siralayabiliriz: * Cocuk duzenli ogun yemeye alistirilmalidir ![]() * Gunluk beslenmesinde tum besin gruplarina yer verilmelidir ![]() * Su icme aliskanligi kazandirmali, hazir meyve sulari ya da kolali icecekler gibi mesrubatlardan uzak tutulmalidir ![]() * Yemek odul olarak kullanilmamali, yeme konusunda cocuga baski yapilmamalidir ![]() * Ogunler disinda abur cubur olarak adlandirilan yagli, sekerli ve fast food tarzi gidalarin tuketimi onlenmeli ve cocuk bunlari tuketmeye alistirilmamalidir ![]() * Aralarda sut+meyve ya da ekmek+peynir+domates gibi saglikli gidalardan olusan ogunler olusturulmalidir ![]() ![]() * Yavas yavas degisik besinler tattirilmali ve saglikli-sagliksiz gida ayirimi ogretilmelidir ![]() * Sabahlari kahvalti yapmak istemiyorsa evden cikmadan bir bardak sut ve bir elmadan olusan bir kahvalti yapmasini saglayin ![]() * Cocugun, yasina ve begenisine uygun bir egzersiz programina katilmasi saglanmalidir ![]() "Tombul" cocugun saglikli cocuk olmadigi yetiskinlerce kabul edilmelidir ![]() |
![]() |
![]() |
|