![]() |
Ekonomi - Din |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Ekonomi - Din![]() Ekonomi - Din Toplumsal Kurumlar Ekonomi Ekonominin Tanımı : Sınırsız insan ihtiyaçları ile kıt doğal kaynaklar arasında denge sağlamak, var olan kaynakları akılcı biçimde kullanmak üzere yapılan üretim, bölüşüm, değişim ve tüketim uğraşlarına ekonomik faaliyet denir ![]() Ekonomi, tarih boyunca insanlığın üretim araçları ile üretici güçler arasındaki ilişkilerini inceleyen bir bilim olarak karşımıza çıkıyor ![]() ![]() İhtiyaçlar : Ekonomik faaliyetlerin temelinde ihtiyaç yatar ![]() ![]() İhtiyaçlar önceliklerine göre ikiye ayrılırlar : ü Birincil (Biyolojik) İhtiyaçlar : Organizmanın varlığını sürdürmek için gerekli olan beslenme, barınma gibi ihtiyaçlar ![]() ü İkincil (Sosyal ve Kültürel) İhtiyaçlar : Beğenilme, ait olma, kendini geliştirme gibi insanın sosyal ve kültürel bir varlık olarak duyduğu ihtiyaçlar ![]() UYARI : Burada, psikolojinin konuları ile bir bağlantı kurmak gerekirse birincil ihtiyaçlar fizyolojik güdüleri, ikincil ihtiyaçlar toplumsal güdüleri karşılar ![]() ![]() ![]() İhtiyaçların Özellikleri ü İhtiyaçlar sınırsızdır ![]() ü İhtiyaçların şiddeti birbirinden farklıdır ![]() ü İhtiyaçların şiddeti kişilere göre değişir ![]() ![]() ü İhtiyaçlar doyuruldukça şiddeti azalır ![]() ü Benzer ihtiyaçlar birbirinin yerine geçebilir ![]() Mallar ve Hizmetler : İhtiyaçlar mal ve hizmetlerin tüketilmesi ile karşılanır ![]() ü Mallar : İhtiyaçları karşılayan nesnelere mal denir ![]() MAL ÇEŞİTLERİ Serbest Mal Ekonomik Mal Tüketim Malı Üretim Malı Ara Mal Dayanıksız Tüketim Malı Dayanıksız Üretim malı (Hammaddeler) Dayanıklı Tüketim Malı Dayanıklı Üretim Malı (Üretim Araçları) UYARI : Serbest mallar ekonomi biliminin konusuna girmez ![]() ![]() UYARI : Bir mal kullanılış biçimine göre hem serbest mal, hem ekonomik mal, hem üretim malı, hem tüketim malı olabilir ![]() ![]() Tüketim malı : İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere doğrudan kullandıkları mallardır ![]() ![]() Üretim malı : Doğrudan tüketilmeyip bir başka tüketim malının elde edilmesine yarayan mallardır ![]() ![]() Ara mal : Üretim mallarının tüketim malı haline dönüştürülürken aldığı yeni biçim ara maldır ![]() ![]() ![]() ü Hizmet : İnsanların sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayan işlere hizmet denir ![]() ![]() ![]() Değer : İnsanların bir mala ya da hizmete yükledikleri öneme değer denir ![]() ![]() ü Kullanım değeri : Mal ve hizmetlerin ihtiyacı giderme özelliğine fayda denir ![]() ![]() ü Değişim değeri : Bir malın değerinin alış-veriş sırasında başka mallarla karşılaştırıldığında ortaya çıkan değeridir ![]() UYARI : Bugün ekonomide değerden kastedilen değişim değeridir ![]() ![]() ![]() ![]() Mal ve hizmetlerin duruma göre kullanım değeri çok, değişim değeri az olabilir ya da değişim değeri çok kullanım değeri az olabilir ![]() ![]() ![]() Değeri Belirleyen Etmenler Emek : Bir mal ya da hizmetin üretiminde verilen emek değerin belirlenmesinde etkili olur ![]() ![]() Azlık : Mal ya da hizmetin ihtiyaca göre doğada az bulunması ya da az üretilmesi değeri yükseltir ![]() ![]() Toplumsal değer yargıları : Toplumun düşünce ve inanışları mal ve hizmetlerin değerlerinin belirlenmesinde etkili olur ![]() ![]() Fayda : Mal ve hizmetin değerini kullanana sağladığı fayda belirleyebilir ![]() ![]() Fiyat (Eder) : Mal ve hizmetlerin birim para insinden değerine fiyat denir ![]() ![]() ![]() ![]() Fiyatı Belirleyen Etmenler : Arz (Sunu) : Piyasaya sunulan mal miktarıdır ![]() Talep (İstem) : Alıcıların bir malı isteme derecesidir ![]() Kalite : Bir malın ihtiyacı gideren mallara göre daha kullanışlı olmasıdır ![]() Rekabet (Yarışma) : Piyasaya aynı malı süren firmaların mücadelesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Para : Mal ve hizmetlerin fiyatını belirleyen değişim aracı ve değer ölçüsü olarak kullanılan kıymetli kağıt ya da madenlere para denir ![]() UYARI : Para, günlük dilde kullanıldığı gibi yalnızca devletlerin bastığı banknot (kağıt para) ya da madeni paraları anlatmaz ![]() ![]() ![]() Paranın İşlevleri ü Para, değişim aracıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ü Para, değer ölçüsüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ü Para, tasarruf aracıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ü Para, değer taşıyıcısıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Para ile İlgili Kavramlar ü Enflasyon : Mal ve hizmetlerin fiyatlarının yükselmesi sonucu paranın satın alma gücünün düşmesidir ![]() ![]() ![]() - Talep Enflasyonu : Bir mal ya da hizmetin arzı az, talebi çoksa malın fiyatı yükselir ![]() - Maliyet Enflasyonu : Bir malın üretimi sırasındaki girdilerin fiyatların yükselmesi malın fiyatını yükseltir ![]() ![]() ![]() ![]() Enflasyonun Sonuçları - Halkta ulusal paradan kaçış, mala ve yabancı paralara doğru yönelme artar ![]() - Yatırımcılar, yeni iş alanlarına yatırım yapıp üretimi artırmak yerine para ile para kazanacakları ölü alanlara yönelirler ![]() - Dar ve sabit gelirliler daha çok yoksullaşır ![]() - Enflasyondan zarar gören geniş halk kitlelerinin rahatsızlığı yönetenleri zor durumda bırakır, siyasal istikrarsızlık doğar ![]() - Devletin dışarıya olan borçları nedeni ile IMF, Dünya Bankası ve alacaklı devletlerin zorlaması ile ulusal paranın değeri yabancı paralar karşısında düşer ![]() Enflasyonun Önlenmesi - Enflasyonu önlemek için üretimin ve dış satımın artırılması, tüketimin ve dış alımın azaltılması gerekir ![]() ![]() Uzun vadede bunlar yapılırken kısa vadede de; - Vergi düzenlemeleriyle devletin gelirleri artırılır; yeni vergiler konur, vergi kaçakları önlenir, vergilendirilmemiş alanlar vergilendirilir ![]() - Devlet harcamalarında tasarrufa gidilir ![]() ![]() - Tasarruf faizleri yükseltilerek mala ve yabancı paralara olan talep azaltılır ![]() ![]() ![]() - Tüketici kredileri ve taksitli satışlar sınırlandırılarak mala karşı talep azaltılır ![]() - Gerekirse ulusal paranın değeri dış yabancı paralar karşısında makul oranlarda düşürülür ![]() ![]() ü Devalüasyon : Bir devletin ulusal parasının yabancı paralar ve altın karşısında değerinin düşürülmesidir ![]() ![]() ![]() ü Deflasyon : Ulusal paranın değerinin yükselmesi sonucu mal ve hizmetlerin fiyatlarının düşmesidir ![]() ![]() UYARI : Gerek enflasyon önlenirken, gerekse deflasyon yaşanırken ekonomi, talep yetersizliği nedeni ile yatırımların ve üretimin durması, işsizliğin artması gibi stagfasyona (ekonomide durgunluk)da girebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ü Revalüasyon : Bir devletin ulusal parasının yabancı paralar ve altın karşısında değer kazanmasıdır ![]() Ekonomik Hayatın Ana Unsurları : EKONOMİK FAALİYETLER ÜRETİM BÖLÜŞÜM DEĞİŞİM TÜKETİM Doğal Kaynaklar Rant Emek Ücret Girişim Kar Sermaye Faiz Teknoloji Teknik Bilgi Ücreti (Know-how) Üretim : Mal ve hizmetlerin fayda sağlamak amacı ile biçiminin, yerinin ve adedinin değiştirilmesine üretim denir ![]() ![]() Bölüşüm : Üretim sonucu elde edilen gelirin üretime katılan unsurlar arasında paylaşılmasıdır ![]() ![]() Değişim : Mal ve hizmetlerin, mal ve hizmetlerle ya da parayla değiştirilmesidir ![]() ![]() Tüketim : Mal ve hizmetlerin ihtiyaçlarını gidermek amacıyla kullanılmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Doğal Kaynaklar : Ova, ırmak, orman, maden rezervleri, denizler olmadan üretim olmaz ![]() Emek : Doğal kaynakları işleyen, biçimini ve yerini değiştiren, adedini çoğaltan kas gücü yani iş gücüdür ![]() Girişim : Üretim faaliyetlerini planlayan, düzenleyen ve örgütleyen beyin gücüdür ![]() Sermaye : Üretimin adedini ve kalitesini artıran üretim araçları ve hammaddelerdir ![]() Teknoloji : Üretim araçlarının gücünü ve etkinliğini artırmak için bilimsel buluşların araç ve gereçlere uygulanmasıdır ![]() İş Bölümü : Farklı işlerin farklı insanlar tarafından ya da aynı işin farklı kısımlarının farklı insanlar tarafından yapılmasına iş bölümü denir ![]() ![]() - Doğal İş Bölümü : Yaşa ve cinsiyete bağlı olarak görülen iş bölümüdür ![]() ![]() ![]() - Mesleki İş Bölümü : Farklı işlerin farklı insanlar tarafından yapılmasıdır ![]() ![]() - Teknik İş Bölümü : Aynı işin farklı kısımlarının farklı kişiler tarafından yapılmasıdır ![]() ![]() İş bölümünün Yararları İş Bölümünün Sakıncaları Yetenek, beceri ve zekasını kullanacağı bir işte sürekli çalışan insan o alanda yenilikler yapar, yaptığı işi geliştirir ![]() ![]() Birey, yetenek, zeka ve becerilerini kullanamadığı bir işte sürekli çalışırsa otomatlaşır, işine, kendine ve topluma yabancılaşır, toplumsal ve psikolojik bunalımlar yaşar ![]() Kısa sürede daha çok üretim yapılır ![]() Özellikle teknik iş bölümüne yönelik eğitim uzun zaman alır ve masraflı olur ![]() Üretim kalitesi ve verimi artar ![]() Din Sosyoloji dinlerin ayin, ibadet ve inanç biçimlerini içeriklerinden çok, onların toplumsal yaşama etkilerini ve tarihsel gelişim sürecinde karşılaşılan farklı dinsel anlayışların biçimlenişini etkileyen faktörleri inceler ![]() Tüm dinler, inanç, ayin ve ibadet kurallarının yanı sıra toplumda düzeni sağlayan kurallar sistemi olarak da işlevlere sahiptirler ![]() Tarihsel gelişim sürecinde görülen başlıca din anlayışları şunlardır : Totemizm : Kutsal sayılan bitki ve hayvanlara tapılan din anlayışıdır ![]() ![]() Manizm : Doğaüstü ve gizli güçlerin bazı insanlarda bulunduğuna inanılan din anlayışıdır ![]() Naturizm : Doğal varlıkların ve olayların kutsallaştığı din anlayışıdır ![]() ![]() Politeizm (Çok tanrıcılık) : Farklı dinlere inanan grupların bir arada yaşaması sonucu oluşan tüm toplumsal gruplarda site devletlerinde ağırlıklı olarak görülür ![]() Monoteizm (Tek tanrıcılık) : Tek ve soyut bir tanrıya inanılan din anlayışıdır ![]() ![]() Din ve Sosyal Düzen Sosyal gruplar tarafından benimsenen din, diğer sosyal kurumlardan etkilenir ve onları etkiler ![]() ![]() ![]() Din ve Laiklik Toplumsal kurumların işleyiş ve düzenlemelerinin dinsel kurallara dayanmadan yapılmasına laiklik denir ![]() Ülkemizde laiklik Cumhuriyet’le birlikte uygulamaya konulmuş, hilafet kaldırılmış ve devletin resmi dininin olmaması ilkesi anayasaya girmiştir ![]()
![]() |
|