Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aştideki, bayan, hareketli, insan, nakil, sisteminin, taşıyıcıda, yolcu, yürüyen

Aşti'deki Hareketli İnsan Taşıyıcıda Yürüyen Bir Bayan Yolcu Bu Nakil Sisteminin

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Aşti'deki Hareketli İnsan Taşıyıcıda Yürüyen Bir Bayan Yolcu Bu Nakil Sisteminin

AŞTİ'deki hareketli insan taşıyıcıda yürüyen bir bayan yolcu bu nakil sisteminin sonuna 1 dakikada, iki katı hızla yürürse 45 saniyede vardığına göre, taşıyıcı üzerinde dursa kaç saniyede ulaşırdı?
AŞTİ'deki hareketli insan taşıyıcıda yürüyen bir bayan yolcu bu nakil sisteminin Taşıyıcıya göre yolcunun bağıl (rölatif) hızı v ve sistemin sonuna ulaşma süresi de
t1=60 saniye Sistemin hızı V ve uzunluğu L ise problemin birinci bölümünde yolcu yere göre v1 = v + V hızıyla hareket etmektedir İkinci durumda ise, yere göre bağıl hızı
v2 = 2v + V olduğundan yol = hız * zaman temel bağıntısına göre;

L = (v + V)t1 (1)

L = (2v + V)t2 (2)

denklemleri yazılabilir ve L = V * t0 (3) eşitliğini sağlayacak şekilde bir t0 zamanı bulunmalıdır Üç denklem ve dört değişkenden (v, V, L, t0) oluşan bu denklem sisteminin çözümü için (1) ve (2) eşitlikleri aşağıdaki gibi düzenlenebilir:

v * t1 = L − V * t1 = V (t0 − t1) (4)

2v * t2 = L − V * t2 = V (t0 − t2) (5)

olup (4) ve (5) eşitlikleri taraf tarafa bölünüp t0 için değeri yazılırsa
t0 = (t1 * t2) / (2t1 - t2) bulunur (asıl çözümde baskı hatasıyla sağ taraftaki kesrin paydasının ikinci teriminde t2 yerine t0 yazılmış) t1 = 60 saniye ve t2 = 45 saniye için
t0 = 90 saniye bulunur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com