Besinlerin Kimyasal Sindirimi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Besinlerin Kimyasal SindirimiBesinlerin Kimyasal Sindirimi 1 Karbonhidratların kimyasal sindirimi•Sindirimin başladığı yer: Ağız • Tükrükte bulunun pityalin (amilaz) enzimi ile karbon-hidratlar glikoz, maltoz veya dekstrine kadar parçalanır ![]() • Sindirimin tamamlandığı yer ince bağırsaktır ![]() • Onikiparmak bağırsağına pankreas tarafından salı-nan amilaz enzimi maltozları, dektsrinleri ve bütün karbonhidratlan glikoza kadar parçalar ![]() Midede karbonhidrat sindirimi görülmez • Karbonhidrat + Su —Amilaz———> Glikoz 2 Proteinlerin Kimyasal Sindirimi:• Sindirimin başladığı yer: Mide OLAY: 1 Pepsınojen —HCL———> Pepsın2 Protein + Su —Pepsin———> Aminoasit + Pepton• Sindirimin tamamlandığı yer: ince bağırsak OLAY: Protein + Su ——Tripsin——> Aminoasit + Pepton Pepton + Su —Tripsin———» Aminoasit Ağızda protein sindirimi yoktur 3 Yaglarin Kimyasal Sindirimi• Sindirimin başladığı yer: Onikiparmak bağırsağı • Sindirimin tamamlandığı yer ince bağırsak • Olay: Yağ + Su ——Safra suyu , Lıpaz————> Yağ asidi + Gliserol Yağların sindirimi sadece ince bağırsakta gerçekleşir Ağız ve midede yağlann sindirimi gerçekleşmez
|
|
|
|