ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tıp / Biyoloji / Farmakoloji (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=599)
-   -   Besinlerin Kimyasal Sindirimi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=728701)

Prof. Dr. Sinsi 09-06-2012 10:00 PM

Besinlerin Kimyasal Sindirimi
 




Besinlerin Kimyasal Sindirimi

1. Karbonhidratların kimyasal sindirimi
•Sindirimin başladığı yer: Ağız
• Tükrükte bulunun pityalin (amilaz) enzimi ile karbon-hidratlar glikoz, maltoz veya dekstrine kadar parçalanır.
• Sindirimin tamamlandığı yer ince bağırsaktır.
• Onikiparmak bağırsağına pankreas tarafından salı-nan amilaz enzimi maltozları, dektsrinleri ve bütün karbonhidratlan glikoza kadar parçalar.
Midede karbonhidrat sindirimi görülmez.
• Karbonhidrat + Su —Amilaz———> Glikoz

2. Proteinlerin Kimyasal Sindirimi:
• Sindirimin başladığı yer: Mide

OLAY:
1. Pepsınojen —HCL———> Pepsın
2. Protein + Su —Pepsin———> Aminoasit + Pepton
• Sindirimin tamamlandığı yer: ince bağırsak

OLAY:
Protein + Su ——Tripsin——> Aminoasit + Pepton
Pepton + Su —Tripsin———» Aminoasit
Ağızda protein sindirimi yoktur.

3.Yaglarin Kimyasal Sindirimi
• Sindirimin başladığı yer: Onikiparmak bağırsağı
• Sindirimin tamamlandığı yer ince bağırsak

• Olay:
Yağ + Su ——Safra suyu , Lıpaz————> Yağ asidi + Gliserol
Yağların sindirimi sadece ince bağırsakta gerçekleşir. Ağız ve midede yağlann sindirimi gerçekleşmez.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.