Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
evde, pişmaniye, yapımı

Evde Pişmaniye Yapımı

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Evde Pişmaniye Yapımı





Evde Pişmaniye Yapımı

Ülkemizde yemek kültürünün önemli bir özelliği de yemeğin yapılışında aile fertlerinin bir araya gelerek el birliğiyle işi yapmasıdır
Aileyi bir araya toplayan çiğ köfte arabaş mangal mantının yanı sıra Karaman’da evlerde aileler bir araya gelerek ‘ev pişmaniyesi’ hazırlıyor
Karaman’da Ev Pişmaniye Yapılışı
Şeker un ve yağdan yapılan yapımı ustalık gerektiren yapıldıktan sonra tel tel olan kendine özgü bir tatlıdır pişmaniye
Kavrulmuş una kaynamış şekerin yedirilmesi ilk bakışta kolay gibi görünse de küçük bir yanlışlıkla tüm emek ve harcamalar boşa gidebilir Pişmaniye adının buradan kaynaklandığı da iddia edilir Teknoloji pişmaniye imalatını ne kadar kolaylaştırmış olursa olsun bu tatlı hâlâ evlerde yapılmaya devam ediyor
Pişmaniye’nin nasıl yapıldığına gelelim Şeker ve sudan oluşan karışım bir kazanda 165 dereceye kadar kaynatılır Kaynamış şeker soğutmak için bir tepsiye dökülür



Tepsiye dökülen şeker soğuyup yavaş yavaş macun halini alır


Macun halini almış şeker daha sonra halka haline getirilir



Eski zamanlarda ustanın şekeri demir bir çubuğa asarak uzata uzata yaptığı beyazlatma işini günümüzde özel beyazlatma makineleri gerçekleştirmektedir

Halka haline getirilmiş ve hamur ile karıştırılmış şeker çekilerek açılmaya başlanır
(un ve yağdan oluşan bir kazanda 7-8 saat pişen özel hamur pişmaniyenin çekileceği büyük tepsiye konur)


Şeker esnedikçe ve tepsi genişliğinde açıldıkça katlanıp tekrar açılır Bu işlem hamur kaybolana (hamurun şekere yedirilmesi) ve şeker tel tel ayrılana kadar (yaklaşık 15-20 dakika) sürer


Hamurun zamanla şekeri tel tel ayırıp kendisinin kaybolması şekerin beyaza dönüşmesi ve tel tel olması şaşkınlıkla ve ilgiyle izlenmektedir




Çekilen pişmaniye’te tel tel haline getirildikten sonra tepsi üzerine bırakılarak soğuk kış gecesinde 10 dk gevretilmek üzere dışarı bırakılır



Ve afiyetle yenir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.