Müsilajlar |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
MüsilajlarMüsilajlar zamklar gibi suda şişerek viskoz, kolloidal çözelti meydana getiren maddeler Zamklardan farklı olarak yapıştırıcı değildir Zamklar, çoğunlukla patolojik mahsuller olduğu halde, müsilajlar bitkinin normal maddelerindendir ve özel müsilaj hücreleri içinde bulunur Müsilajlar, zamklar gibi, üronik asitlerle bazı ozların (glusit) kondansasyonundan teşekkül ederler Bazı müsilajlar üronik asit ihtiva etmezler Mesela salep yumrularının müsilajı, glikomannan moleküllerinden yapılmıştır Alglerden (su yosunları) elde edilen diğer bazı müsilajlar ise ozların sülfürik asit esterlerinin polimerlerini ihtiva ederler Müsilajlar saf olduklarında, beyaz renkli amorf bir kitle halindedirler ve suda kolloidal, viskoz bir çözelti verirler Bu çözelti yapışıcı değildir Bazı müsilajlar keten tohumu ve ebegümecinde olduğu gibi çözeltiye amonyum tuzları ilavesiyle çöktürülebilirler Müsilaj miktar tayini gravimetrik veya spektrofotometrik olarak yapılır Kullanılışı: Müsilajlar eczacılık tekniğinde, bakteriyolojide, kültür vasatı olarak kullanılır İlaç olarak müsilaj ihtiva edenlerden laksatif ve yumuşatıcı tesirinden faydalanılır Kaynak: Rehber Ansiklopedisi |
|
|
|