Ege Bölgesinin Ürünleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ege Bölgesinin ÜrünleriEge Bölgesinde yetişen ürünler Ege bölgesinin tarım ürünleri Bölgenin batısında bulunan verimli tarım alanlarında iklim şartları da elverişli olduğu için ticari tarım ürün çeşitliliği fazladır Yetiştirilen ürünler;ZEYTİN Bölgenin batısındaki çöküntü ovaları ve kenarlarında tarımı yapılabilmektedir En fazla Edremit-Ayvalık-Burhaniye çevresinde yoğunluk kazanmıştır![]() ÜZÜM Manisa, İzmir ve Denizli çevresinde üretilen çekirdeksiz üzümler kurutulmaktadır Önemli ihracat ürünümüzdür![]() İNCİR En fazla Aydın çevresinde (B ve K Menderes ovalarında) tarımı yapılmaktadır![]() TÜTÜN Bölgenin batısında Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli çevrelerinde tarımı gelişmiştir ![]() PATATES İzmir-Ödemiş ve Afyon çevresinde yoğun olarak tarımı yapılır ![]() TURUNÇGİLLER Bölgenin batısında İzmir’e kadar olan güney kıyılarında tarımı yapılır Ayrıca iç kesimlere kadar (150-200 km) da sokulabilmektedir Sebebi; dağların denize dik olmasıdır![]() SEBZELER Bölgenin batısında kışların ılık geçmesi ve güneşli gün sayısının fazla olmasından dolayı seracılık faaliyetleri ile sebze üretimi bütün yıl yapılabilmektedir ![]() ![]() BUĞDAY & ARPA Bölgenin her yerinde buğday yetiştirilebilmektedir Ancak daha çok İç Batı Anadolu Bölümünde tarımı gelişmiştir![]() Ş PANCARIAfyon , Uşak, Kütahya çevresinde tarımı gelişmiştir ![]() HAŞHAŞ Afyon başta olmak üzere Uşak, Kütahya, Denizli çevresinde tarımı yapılmaktadır
|
|
|
|