![]() |
Ege Bölgesinin Ürünleri
Ege Bölgesinde yetişen ürünler
Ege bölgesinin tarım ürünleri Bölgenin batısında bulunan verimli tarım alanlarında iklim şartları da elverişli olduğu için ticari tarım ürün çeşitliliği fazladır. Yetiştirilen ürünler; ZEYTİN Bölgenin batısındaki çöküntü ovaları ve kenarlarında tarımı yapılabilmektedir. En fazla Edremit-Ayvalık-Burhaniye çevresinde yoğunluk kazanmıştır. ÜZÜM Manisa, İzmir ve Denizli çevresinde üretilen çekirdeksiz üzümler kurutulmaktadır. Önemli ihracat ürünümüzdür. İNCİR En fazla Aydın çevresinde (B.ve K.Menderes ovalarında) tarımı yapılmaktadır. TÜTÜN Bölgenin batısında Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli çevrelerinde tarımı gelişmiştir. PATATES İzmir-Ödemiş ve Afyon çevresinde yoğun olarak tarımı yapılır. TURUNÇGİLLER Bölgenin batısında İzmir’e kadar olan güney kıyılarında tarımı yapılır. Ayrıca iç kesimlere kadar (150-200 km) da sokulabilmektedir. Sebebi; dağların denize dik olmasıdır. SEBZELER Bölgenin batısında kışların ılık geçmesi ve güneşli gün sayısının fazla olmasından dolayı seracılık faaliyetleri ile sebze üretimi bütün yıl yapılabilmektedir.. BUĞDAY & ARPA Bölgenin her yerinde buğday yetiştirilebilmektedir. Ancak daha çok İç Batı Anadolu Bölümünde tarımı gelişmiştir. Ş.PANCARI Afyon , Uşak, Kütahya çevresinde tarımı gelişmiştir. HAŞHAŞ Afyon başta olmak üzere Uşak, Kütahya, Denizli çevresinde tarımı yapılmaktadır. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.