08-04-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Lale'nin Patlıcan Musakka Tarifi:))

Patlıcan Musakka
Malzemeler
- İstediğiniz kadar patlıcan
- Yine istediğiniz kadar acı olmayan yeşil biber (Olması gerekmez, ama ben koydum)
- Kullandığınız malzemeye göre göz kararı kıyma
- Soğan
- Sarımsak
- Maydanoz
- Tuz
- Salça
- Zeytinyağ
Hazırlanışı
Patlıcanların kabuklarını yaya kaldırımı gibi soyuyoruz, daha sonra 1 parmak kalınlığında yuvarlak kesip tuzlu suya koyup, siyah suyunun çıkmasını sağlıyoruz Bu arada biberleri de yıkıyoruz Patlıcanları sudan çıkartıp kuruluyoruz ve kızdırdığımız yağın içine atıp, önlü arkalı kızartıyoruz Kızarttıklarımızı üzerine kağıt havlu serdiğimiz bir tepsiye alıyoruz
Patlıcanların kızarması bittikten sonra sıra biberlere geliyor, onları da bir güzel kızarttıktan sonra kıymamıza sıra geliyor
Soğanları ince ince kıydıktan sonra çok az yağ koyduğumuz tavanın içinde biraz kavuruyoruz sarımsakları ekliyoruz Kıymayı da ilave ettikten sonra kavurma işine devam ediyoruz Kıyma kavrulduktan sonra içine salça, tuz ve karabiberi ilave ediyoruz Tavayı ateşten aldıktan sonra maydonozu ilave edip karıştırıp bir kenarda bekletiyoruz
Kızaran patlıcanları ister biraz derin olan fırın tepsisine, ister yayvan olan bir tencereye diziyoruz ve üstüne kıymamızı yayıyoruz En üste de biberleri güzelce dizdikten sonra, bir kasenin içinde biraz salça ve tuzu eritip yemeğin üzerine döküyoruz
Pişmeden önce görüntüsü aynen böyle oluyor Pişmiş hali ise ilk resimde
Şimdi muhakkak birileri, ‘’hani bunun üzerinde dilimlenmiş domatesler’’, der Domates mometes yok efendim! Koymadım bilerek, zira bu aralar eve hiç domates alınmıyor, neden mi? Hormonlu hepsi de ondan…
Neyse sinirlenmeden yemeğin tarifine devam edeyim Yemeğin suyunu koyduktan sonra tenceremizi pişmek için ocaktaki yerine yerleştiriyoruz Fırında pişirmek isteyen fırına tabii
Malzemeler kızarmış olduğundan çok fazla pişmesine gerek kalmıyor Olduğuna kanaat getirdiğiniz zaman altını kapatın, bitti… Bu kadar işte
Bu yemeğin yanına pirinç pilavı güzel yakışır, ama ben tavuk suyuna nohutlu bulgur yaptım, o da yakıştı Bulgur pilavını da çok severim
Afiyet Olsun…
Offff, bu yemeğe tazecik ekmeği bandıra bandıra yemesi de ayrı bir keyif
* * * * * * * *
Patlıcan ile yapılan her şeyi çok severim (bir tek Smy sevmez) Patlıcanın besin değeri yok derler ya hani, halt etmiş onlar, inanmayın siz onlara Tabiat hiç faydasız bir şey sunar mı bize?
Biraz patlıcan üzerine bilgimiz de olsun:
Patlıcanın besin değerleri:
100 gr taze patlıcanın içerdiği önemli besin değerleri şunlardır:
24 kalori; 1,1 gr protein; 5,5 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 2 gr yağ; l gr lif; 37 mgr fosfor; 15 mgr kalsiyum; l mgr demir: l mgr sodyum; 15 mgr potasyum: 30 IU A vitamini; 0,05 mgr B1 vitamini; 0,04 mgr B2 vitamini; 0,05 mgr B3 vitamini; 0,081 mgr B6 vitamini ve 5 mgr C vitamini
Sağlığımıza yararları:
Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
- Patlıcan, damarları yüksek kolesterolün yarattığı kötü etkilerden korur
- Patlıcan, istemsiz kas kasılmalarını önleyen maddeler içermektedir
- Patlıcan, içerdiği yüksek orandaki lifiyle pekliğe (hazımsızlığa) iyi gelir
- Sağlığımıza yararlı bu etkilerinden faydalanmak için patlıcan diyetimize katılmalı ve tüketilmelidir
Dikkat: Olgunlaşmamış patlıcanda solanin adlı bir madde bulunur Böyle patlıcanları çiğ olarak yemek, bu madde nedeniyle zehirlenmelere yol açabilir Ancak patlıcan pişirildiğinde bu madde parçalanarak yok olur Ayrıca, güç sindirilen bir besin olduğundan çocuklara, patlıcan yemesi için ısrar edilmemelidir
CadII'ya not: Cadııcığım tabak yine porselen değil, seramik Bakma renginin beyaz göründüğüne, krem rengi o
|
|
|