ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Lale'nin Patlıcan Musakka Tarifi:)) (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=391211)

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 03:09 AM

Lale'nin Patlıcan Musakka Tarifi:))
 

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Patlıcan Musakka


Malzemeler
  • İstediğiniz kadar patlıcan
  • Yine istediğiniz kadar acı olmayan yeşil biber (Olması gerekmez, ama ben koydum)
  • Kullandığınız malzemeye göre göz kararı kıyma
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Salça
  • Zeytinyağ
Hazırlanışı

Patlıcanların kabuklarını yaya kaldırımı gibi soyuyoruz, daha sonra 1 parmak kalınlığında yuvarlak kesip tuzlu suya koyup, siyah suyunun çıkmasını sağlıyoruz. Bu arada biberleri de yıkıyoruz. Patlıcanları sudan çıkartıp kuruluyoruz ve kızdırdığımız yağın içine atıp, önlü arkalı kızartıyoruz. Kızarttıklarımızı üzerine kağıt havlu serdiğimiz bir tepsiye alıyoruz.

Patlıcanların kızarması bittikten sonra sıra biberlere geliyor, onları da bir güzel kızarttıktan sonra kıymamıza sıra geliyor.

Soğanları ince ince kıydıktan sonra çok az yağ koyduğumuz tavanın içinde biraz kavuruyoruz sarımsakları ekliyoruz. Kıymayı da ilave ettikten sonra kavurma işine devam ediyoruz. Kıyma kavrulduktan sonra içine salça, tuz ve karabiberi ilave ediyoruz. Tavayı ateşten aldıktan sonra maydonozu ilave edip karıştırıp bir kenarda bekletiyoruz.

Kızaran patlıcanları ister biraz derin olan fırın tepsisine, ister yayvan olan bir tencereye diziyoruz ve üstüne kıymamızı yayıyoruz. En üste de biberleri güzelce dizdikten sonra, bir kasenin içinde biraz salça ve tuzu eritip yemeğin üzerine döküyoruz.



Pişmeden önce görüntüsü aynen böyle oluyor. Pişmiş hali ise ilk resimde



Şimdi muhakkak birileri, ‘’hani bunun üzerinde dilimlenmiş domatesler’’, der. Domates mometes yok efendim! Koymadım bilerek, zira bu aralar eve hiç domates alınmıyor, neden mi? Hormonlu hepsi de ondan

Neyse sinirlenmeden yemeğin tarifine devam edeyim. Yemeğin suyunu koyduktan sonra tenceremizi pişmek için ocaktaki yerine yerleştiriyoruz. Fırında pişirmek isteyen fırına tabii.

Malzemeler kızarmış olduğundan çok fazla pişmesine gerek kalmıyor. Olduğuna kanaat getirdiğiniz zaman altını kapatın, bitti… Bu kadar işte.

Bu yemeğin yanına pirinç pilavı güzel yakışır, ama ben tavuk suyuna nohutlu bulgur yaptım, o da yakıştı. Bulgur pilavını da çok severim.

Afiyet Olsun…


Offff, bu yemeğe tazecik ekmeği bandıra bandıra yemesi de ayrı bir keyif


* * * * * * * *


Patlıcan ile yapılan her şeyi çok severim (bir tek Smy sevmez). Patlıcanın besin değeri yok derler ya hani, halt etmiş onlar, inanmayın siz onlara. Tabiat hiç faydasız bir şey sunar mı bize?


Biraz patlıcan üzerine bilgimiz de olsun:


Patlıcanın besin değerleri:

100 gr. taze patlıcanın içerdiği önemli besin değerleri şunlardır:

24 kalori; 1,1 gr. protein; 5,5 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 2 gr. yağ; l gr. lif; 37 mgr. fosfor; 15 mgr. kalsiyum; l mgr. demir: l mgr. sodyum; 15 mgr. potasyum: 30 IU A vitamini; 0,05 mgr. B1 vitamini; 0,04 mgr. B2 vitamini; 0,05 mgr. B3 vitamini; 0,081 mgr. B6 vitamini ve 5 mgr. C vitamini.



Sağlığımıza yararları:

Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
  • Patlıcan, damarları yüksek kolesterolün yarattığı kötü etkilerden korur.
  • Patlıcan, istemsiz kas kasılmalarını önleyen maddeler içermektedir.
  • Patlıcan, içerdiği yüksek orandaki lifiyle pekliğe (hazımsızlığa) iyi gelir.
  • Sağlığımıza yararlı bu etkilerinden faydalanmak için patlıcan diyetimize katılmalı ve tüketilmelidir.

Dikkat: Olgunlaşmamış patlıcanda solanin adlı bir madde bulunur. Böyle patlıcanları çiğ olarak yemek, bu madde nedeniyle zehirlenmelere yol açabilir. Ancak patlıcan pişirildiğinde bu madde parçalanarak yok olur. Ayrıca, güç sindirilen bir besin olduğundan çocuklara, patlıcan yemesi için ısrar edilmemelidir.



CadII'ya not: Cadııcığım tabak yine porselen değil, seramik. Bakma renginin beyaz göründüğüne, krem rengi o




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.