Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dolabrata, mazı, thujopsis, yalancı

Yalancı Mazı - Thujopsis Dolabrata

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Binominal adı: Thujopsis dolabrata

Korunma durumu: Asgari endişe (LR/lc)

Bilimsel Sınıflandırma

Alem: Plantae (Bitkiler)

Bölüm: Pinophyta (Açık tohumlular)

Sınıf: Pinopsida

Takım: Pinales (İğne yapraklılar)

Familya: Cupressaceae(Servigiller)

Cins: Thujopsis

Tür: T dolabrata (Thunb ex L f) Siebold & Zucc

Yalancı mazı (Thujopsis dolabrata), servigiller (Cupressaceae) familyasından Japonya'da endemik olan bir ağaç türüdür

Morfolojik Özellikleri

15 m'ye kadar boylanır; kabuk ince, boz veya kırmızımsı kahverengi, uzunlamasına soyulur, tacı piramidal, dallar yukarıya doğru yükselmiş, dalcıklar 4-6 mm çapındadır Yapraklar parlak, geniş, uca doğru sivrileşir, yan sürgündeki yapraklar yukarıya doğru yükselmiş, üst yüzü koyu yeşil yumurtamsı-mızrak şelinde, 4-7 x 1,5-2,2 mm, alt yüzünde beyaz bir stoma bandı yer alır, ucu yuvarlak, bazen eğridir Kozalaklar 1-1,6 cm, tohum elipsoid 4-5 x 3-3,5 mm; tohum kanadı kalındır

İki varyetesi vardır:

Thujopsis dolabrata var dolabrata: Güney Japonya'da bulunur Sürgünler daha az dallıdır, yapraklar büyük, kozalak pulları sert ve kalındır

Thujopsis dolabrata var hondai: Kuzey japonya'da bulunur Sürgünler sık dallıdır, yapraklar küçük, kozalak pulları az kalındır

Ekolojik Özellikleri ve Fenoloji

Nemli, gölgeli yerleri sever Yüksek hava nemi ister, yüksek pH veya düşük sıcaklıktan etkilenmez Çok yavaş büyür, fideler birincı yılda sadece 3 cm büyürken, 6-10 yaşlarında 30 cm'ye ancak ulaşır Herdem yeşil ağaçlardır Tohumlar Eylül-Ekim aylarında olgunlaşır Çiçekler bir evciklidir

Üretimi

Tohum ve çelikle üretilir Tohumlarda çimlenme engeli yoktur Yarı odunsu çeliklerle üretilir Çelikler 5-8 cm uzunluğunda Temmuz-Ağustos aylarında ökçeli olarak alınır

Kullanımı

Odunu, yumuşak, dayanıklı ve elastiktir Su borusu, dolap yapımı ve gemi inşaatında kullanılır Japonya'da değer verilen genellikle tapınakların etrafında kullanılan bir süs ağacıdır İyi yağış alan, bol sulanan bahçelerde ancak yetişme imkânına sahip olur Kuraklığa hoş görülü değildir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com