ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tarih / Coğrafya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=656)
-   -   Yalancı Mazı - Thujopsis Dolabrata (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=322531)

Prof. Dr. Sinsi 07-26-2012 12:20 PM

Yalancı Mazı - Thujopsis Dolabrata
 
Yalancı Mazı - Thujopsis Dolabrata

Binominal adı: Thujopsis dolabrata

Korunma durumu: Asgari endişe (LR/lc)



Bilimsel Sınıflandırma

Alem: Plantae (Bitkiler)

Bölüm: Pinophyta (Açık tohumlular)

Sınıf: Pinopsida

Takım: Pinales (İğne yapraklılar)

Familya: Cupressaceae(Servigiller)

Cins: Thujopsis

Tür: T. dolabrata (Thunb. ex L. f.) Siebold & Zucc.

Yalancı mazı (Thujopsis dolabrata), servigiller (Cupressaceae) familyasından Japonya'da endemik olan bir ağaç türüdür.


Morfolojik Özellikleri

15 m'ye kadar boylanır; kabuk ince, boz veya kırmızımsı kahverengi, uzunlamasına soyulur, tacı piramidal, dallar yukarıya doğru yükselmiş, dalcıklar 4-6 mm çapındadır. Yapraklar parlak, geniş, uca doğru sivrileşir, yan sürgündeki yapraklar yukarıya doğru yükselmiş, üst yüzü koyu yeşil yumurtamsı-mızrak şelinde, 4-7 x 1,5-2,2 mm, alt yüzünde beyaz bir stoma bandı yer alır, ucu yuvarlak, bazen eğridir. Kozalaklar 1-1,6 cm, tohum elipsoid 4-5 x 3-3,5 mm; tohum kanadı kalındır.

İki varyetesi vardır:


Thujopsis dolabrata var. dolabrata: Güney Japonya'da bulunur. Sürgünler daha az dallıdır, yapraklar büyük, kozalak pulları sert ve kalındır.

Thujopsis dolabrata var. hondai: Kuzey japonya'da bulunur. Sürgünler sık dallıdır, yapraklar küçük, kozalak pulları az kalındır.

Ekolojik Özellikleri ve Fenoloji

Nemli, gölgeli yerleri sever. Yüksek hava nemi ister, yüksek pH veya düşük sıcaklıktan etkilenmez. Çok yavaş büyür, fideler birincı yılda sadece 3 cm büyürken, 6-10 yaşlarında 30 cm'ye ancak ulaşır. Herdem yeşil ağaçlardır. Tohumlar Eylül-Ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler bir evciklidir.

Üretimi

Tohum ve çelikle üretilir. Tohumlarda çimlenme engeli yoktur. Yarı odunsu çeliklerle üretilir. Çelikler 5-8 cm uzunluğunda Temmuz-Ağustos aylarında ökçeli olarak alınır.

Kullanımı

Odunu, yumuşak, dayanıklı ve elastiktir. Su borusu, dolap yapımı ve gemi inşaatında kullanılır. Japonya'da değer verilen genellikle tapınakların etrafında kullanılan bir süs ağacıdır. İyi yağış alan, bol sulanan bahçelerde ancak yetişme imkânına sahip olur. Kuraklığa hoş görülü değildir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.