![]() |
"Sarımsağı Bol Tüketin" |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() "Sarımsağı Bol Tüketin"Amerikan Diyetetik Derneği'nin Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Diyetisyen Selahattin Dönmez, sarımsağın yapısında bol miktarda su, şeker içeren karbonhidratlar,kükürt bileşikleri, protein, lif ve serbest amino asitler bulunduğunu belirtti ![]() Sarımsağın ayrıca yüksek miktarda fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içerdiğini belirten Dönmez, "Uygarlık tarihi boyunca sarımsağın tıpalanında özellikleri değerlendirilmiş ve birçok hastalığın tedavisi amacıyla kullanılmıştır" dedi ![]() Dönmez, sarımsağın bugün de atardamarları etkileyen hastalıklar, kanser, bağışıklık sistemi bozuklukları ve ağrılı eklem hastalıkları gibi birçok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisi amacıyla kullanıldığına işaret etti ![]() Dönmez, "Sarımsağın en önemli biyokimyasal özelliklerinden biri, vücuttakizehirli toksik maddeleri atmaya yardımcı olma (antioksidan) potansiyelidir ![]() kükürtbileşiklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir ![]() antioksidan potansiyel vardır, ancak yüksek dozları kalp, karaciğer veböbreğe toksik etkiler gösterebilmektedir" diye konuştu ![]() Kansere etkisi Diyetisyen Dönmez, sarımsağın, organizmada birçok işlevi olduğu gösterilen, insan vücudunda doğal olarak üretilen nitrik oksiti artırıcı etkisi olduğunu vurguladı ![]() Dönmez,"Bu mekanizmalar sarımsağın damar sertliği ve hipertansiyon tedavisi ile koruyucu önlem rollerini açıklamaktadır ![]() engelleyebileceği, bağışıklık sisteminin baskılanmasını önleyerek de kansere karşı yararlı olabileceği bilinmektedir ![]() hastalıkların tedavisiiçin kullanılmaktadır" dedi ![]() Sarımsakta çok sayıda değişik insan bağışıklık sistemini güçlendiren ve hatta dengeli bir beslenmeyle alındığı takdirde çeşitli kanser risklerini azalttığı bilinen kimyevi madde (fitokimyasal) bileşiklerinin bulunduğunu belirten Dönmez, "Sarımsağın özellikle antioksidan özellikleri kükürt bileşiklerinden başka içerdiği, özellikle meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan renk maddelerinin bazılarından kaynaklanmaktadır ![]() riski ile ters yönde ilişkili bulunmuştur ![]() artırılmasının, kanser görülme sıklığıyla yakın ilişkili olduğunu göstermiştir"ifadesini kullandı ![]() Dönmez,"Yapılan çalışmalar, çiğ ya da pişirilmiş sarımsak tüketimi ile mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme kanseri arasında ters ilişki olduğu sonucunu göstermektedir ![]() çalışmalar ışığında, sarımsağın diyetle tüketiminin özendirilmesi ve önerilmesi, kanser ve kalp damar sistemi rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklardan korunmada yararlı olacaktır" şeklinde konuştu ![]() cnnturk |
![]() |
![]() |
|