Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
sarımsağı bol tüketin

"Sarımsağı Bol Tüketin"

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

"Sarımsağı Bol Tüketin"






Amerikan Diyetetik Derneği'nin Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Diyetisyen
Selahattin Dönmez, sarımsağın yapısında bol miktarda su, şeker içeren
karbonhidratlar,kükürt bileşikleri, protein, lif ve serbest amino asitler
bulunduğunu belirtti

Sarımsağın ayrıca yüksek miktarda fosfor, potasyum,
kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da
kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini
içerdiğini belirten Dönmez, "Uygarlık tarihi boyunca sarımsağın tıpalanında
özellikleri değerlendirilmiş ve birçok hastalığın tedavisi amacıyla
kullanılmıştır" dedi

Dönmez, sarımsağın bugün de atardamarları
etkileyen hastalıklar, kanser, bağışıklık sistemi bozuklukları ve ağrılı eklem
hastalıkları gibi birçok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisi amacıyla
kullanıldığına işaret etti

Dönmez, "Sarımsağın en önemli biyokimyasal
özelliklerinden biri, vücuttakizehirli toksik maddeleri atmaya yardımcı olma
(antioksidan) potansiyelidir Sarımsağın bu özelliğinin, içinde bulunan organik
kükürtbileşiklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir Çiğ sarımsakta da
antioksidan potansiyel vardır, ancak yüksek dozları kalp, karaciğer veböbreğe
toksik etkiler gösterebilmektedir" diye konuştu

Kansere
etkisi

Diyetisyen Dönmez, sarımsağın, organizmada birçok
işlevi olduğu gösterilen, insan vücudunda doğal olarak üretilen nitrik oksiti
artırıcı etkisi olduğunu vurguladı

Dönmez,"Bu mekanizmalar sarımsağın
damar sertliği ve hipertansiyon tedavisi ile koruyucu önlem rollerini
açıklamaktadır Sarımsağın çeşitli mekanizmalarla kanser yapıcı etkenleri
engelleyebileceği, bağışıklık sisteminin baskılanmasını önleyerek de kansere
karşı yararlı olabileceği bilinmektedir Sarımsak yıllardır kardiyovasküler
hastalıkların tedavisiiçin kullanılmaktadır" dedi

Sarımsakta çok sayıda
değişik insan bağışıklık sistemini güçlendiren ve hatta dengeli bir beslenmeyle
alındığı takdirde çeşitli kanser risklerini azalttığı bilinen kimyevi madde
(fitokimyasal) bileşiklerinin bulunduğunu belirten Dönmez, "Sarımsağın özellikle
antioksidan özellikleri kükürt bileşiklerinden başka içerdiği, özellikle meyve
ve sebzelerde yaygın olarak bulunan renk maddelerinin bazılarından
kaynaklanmaktadır Bu maddelerin diyetle alımı, koroner arter hastalığı ölüm
riski ile ters yönde ilişkili bulunmuştur Çalışmalar sarımsak tüketiminin
artırılmasının, kanser görülme sıklığıyla yakın ilişkili olduğunu
göstermiştir"ifadesini kullandı

Dönmez,"Yapılan çalışmalar, çiğ ya da
pişirilmiş sarımsak tüketimi ile mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme
kanseri arasında ters ilişki olduğu sonucunu göstermektedir Yapılan bilimsel
çalışmalar ışığında, sarımsağın diyetle tüketiminin özendirilmesi ve önerilmesi,
kanser ve kalp damar sistemi rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklardan
korunmada yararlı olacaktır" şeklinde konuştu

cnnturk

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.