ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   "Sarımsağı Bol Tüketin" (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=311659)

Prof. Dr. Sinsi 07-25-2012 01:47 PM

"Sarımsağı Bol Tüketin"
 



Amerikan Diyetetik Derneği'nin Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Diyetisyen
Selahattin Dönmez, sarımsağın yapısında bol miktarda su, şeker içeren
karbonhidratlar,kükürt bileşikleri, protein, lif ve serbest amino asitler
bulunduğunu belirtti.

Sarımsağın ayrıca yüksek miktarda fosfor, potasyum,
kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da
kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini
içerdiğini belirten Dönmez, "Uygarlık tarihi boyunca sarımsağın tıpalanında
özellikleri değerlendirilmiş ve birçok hastalığın tedavisi amacıyla
kullanılmıştır" dedi.

Dönmez, sarımsağın bugün de atardamarları
etkileyen hastalıklar, kanser, bağışıklık sistemi bozuklukları ve ağrılı eklem
hastalıkları gibi birçok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisi amacıyla
kullanıldığına işaret etti.

Dönmez, "Sarımsağın en önemli biyokimyasal
özelliklerinden biri, vücuttakizehirli toksik maddeleri atmaya yardımcı olma
(antioksidan) potansiyelidir. Sarımsağın bu özelliğinin, içinde bulunan organik
kükürtbileşiklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Çiğ sarımsakta da
antioksidan potansiyel vardır, ancak yüksek dozları kalp, karaciğer veböbreğe
toksik etkiler gösterebilmektedir" diye konuştu.

Kansere
etkisi

Diyetisyen Dönmez, sarımsağın, organizmada birçok
işlevi olduğu gösterilen, insan vücudunda doğal olarak üretilen nitrik oksiti
artırıcı etkisi olduğunu vurguladı.

Dönmez,"Bu mekanizmalar sarımsağın
damar sertliği ve hipertansiyon tedavisi ile koruyucu önlem rollerini
açıklamaktadır. Sarımsağın çeşitli mekanizmalarla kanser yapıcı etkenleri
engelleyebileceği, bağışıklık sisteminin baskılanmasını önleyerek de kansere
karşı yararlı olabileceği bilinmektedir. Sarımsak yıllardır kardiyovasküler
hastalıkların tedavisiiçin kullanılmaktadır" dedi.

Sarımsakta çok sayıda
değişik insan bağışıklık sistemini güçlendiren ve hatta dengeli bir beslenmeyle
alındığı takdirde çeşitli kanser risklerini azalttığı bilinen kimyevi madde
(fitokimyasal) bileşiklerinin bulunduğunu belirten Dönmez, "Sarımsağın özellikle
antioksidan özellikleri kükürt bileşiklerinden başka içerdiği, özellikle meyve
ve sebzelerde yaygın olarak bulunan renk maddelerinin bazılarından
kaynaklanmaktadır. Bu maddelerin diyetle alımı, koroner arter hastalığı ölüm
riski ile ters yönde ilişkili bulunmuştur. Çalışmalar sarımsak tüketiminin
artırılmasının, kanser görülme sıklığıyla yakın ilişkili olduğunu
göstermiştir"ifadesini kullandı.

Dönmez,"Yapılan çalışmalar, çiğ ya da
pişirilmiş sarımsak tüketimi ile mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme
kanseri arasında ters ilişki olduğu sonucunu göstermektedir. Yapılan bilimsel
çalışmalar ışığında, sarımsağın diyetle tüketiminin özendirilmesi ve önerilmesi,
kanser ve kalp damar sistemi rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklardan
korunmada yararlı olacaktır" şeklinde konuştu.

cnnturk


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.